Pienoismallit.net

T-34/85 Ps.245-3

Jatkosota 1944

Pitkäputkinen sotka ja Laguksen jääkäri tienmutkassa odottelemassa naapureita…

Mallin rakennus aloitettu 2019 Star Decalsin ohjeen mukaan ja jäänyt kotvaseksi hyllyyn odottelemaan inspiraatiota ja nyt hiljattain jatkettu valmiiksi asti kun löysin sattumalta kaksi ennestään itselleni tuntematonta sodanajan valokuvaa kyseisestä vanusta (kuvat kuvapankissani) Eila nimi siis Star Decalisin ohjeesta, vahvistusta nimelle en pystynyt valokuvista varmistamaan…

Telapyörät aiheuttivat jonkin verran harmaitahiuksia…aluksi muokkasin ne star decallisin mukaisiksi…valokuvien löydyttyä päättelin että väärät ja tein ne lopulta andreas lärkä sivuilta löytyneen 245-3 vaunun mukaisiksi…eli ehkä oikein ehkä ei…mutta ei niitä kyllä pahemmin nyt näykkään;)

Vaunuun tehty havaitsemani suomimuunnokset ja lisäilty joitakin tarvikkeita omanmaunmukaan…figuuri Zvezdalta…decaalit omasta printteristä…tie tamiyan diorama texture paintilla…pöheikön ainekset: tamijan, battlefieldin, ammo migin ruohoja+tamiyan diarama texture paint+battlefield sirotetta ja pesusienen palasia…kuusi grillisitigu+luonnonpesusieni+kuivattujajuuria. Alusta 100x75x2mm vaneri…Kaikki maalattu vallejon akryleillä.

Kommentit

Onpa jälleen nätti pikkuskaalan suomalainen vaunu työpöydältäsi. Tykin naamiointi vastaa hienosti esikuvaansa. Haluatko avata vielä tekniikkaasi sen suhteen? Kuvapankin kuvista jälkimmäinen oli itselleni uusi ja mielenkiintoinen monella tapaa.
Esko Rusi 24.11.2021 23:23 Vastaa lainauksella
Vasta kuudennen kuvan kohdalla huomasin että tämä on 1/72 malli. Tosi hieno suoritus.
Onhan hieno malli!!!
Uskomatonta työn jälkeä. Arvostan!

Sitten vähän OT:
Tulee ihan mieleen omat Sotka tekeleet 60-luvulta. Silloin kaikki pojat rakensivat malleja ja
naapuritalojen kavereiden kanssa pidettiin isoja taisteluita maastossa. Kaksi osapuolta sekalaisella
kalustolla. Alkuasetelma rakennettiin niin, että rakentajien selät piti olla rintamalinjalle päin jotta ei nähnyt vihulaisen asemia.
Aloittaja arvottiin ja jv osastoja sekä vaunuja sai liikutella vain määrätyn määrän ja etäisyyden vuorollaan. Matkat mitattiin solmunarulla koska isän metrimittaa ei uskaltanut lainata. Samoin vihkoon oli merkattu eri vaunujen yhdellä vuorolla maksimissaan kulkema matka, maksimi ampumaetäisyys ja rahi- sekä mutumenetelmällä laaditut ammusten läpäisy ja vaikutusalueet. Jotta vaunujen osumien todennäköisyyttä voitiin todentaa oli käytössä itse paksusta pahvista tehdyt peiliperiskoopit joissa oli langasta tehty tähtäinristikko. Näillä pystyi tähystämään kätevästi vaunun tasolta. Vaikka toiseen vaunuun saikin osuman niin tuohoava vaikutus arvottiin heittämällä pennin kolikolla kruunaa ja klaavaa. Pelit kestivät usein koko päivän.
Kimmo K. 25.11.2021 10:23 Vastaa lainauksella
Upea Sotka. Tästä voisi kirjoittaa pitkän listan hienosti toteutettuja kohtia, mutta kaikki on kauttaaltaan sen verran laadukasta työtä, että en osaa kehuissa nostaa mitään erityistä esiin. Toisin sanoen tasapainoinen ja hieno kokonaisuus! Mielenkiinnosta kysyn: valonheittimen lasi lienee maalattu käyttäen valkoista ja harmaan sävyjä? On miten on, toimii joka tapauksessa.
Johan on taas laittanut hienon pikku dion.

Kirjoitit "Pitkäputkinen sotka ja Laguksen jääkäri tienmutkassa odottelemassa naapureita…", joka on dioramalle lähes pakollinen tarina. Eli dioissa pitää mielestäni olla joku tarina.
Tässä sen parhaiten näkeen noista Sotkan telan jäljist maastossa. Ensin ajettu eteen ja sitten peruuteltu sopivaan paikkaan odottelemaan vihulaisia.
Maasto, kuten vaunu ja figukin on tuohon sinun mieltymyksen skaalaan onnistunut hienosti.

Mutta oliko tuo Suomen lippu ainakin tuollaisissa naaniointitilanteessa kuin punainen vaate härälle. Neuvostojoukot olisivat nähneet tuon kyllä kaukaa ja miten sitten tuon väijytyksen olisi käynyt?

Kokonaisuus on se, joka miellyttä aina, joten:
Timo-Matti
Tekniikat kerrotaan mielellään, tykinputken naamiointi on tehty tajiman Leafy shurb tufts valmis ruohotupsuista, siten että nypitty/leikattu pieniä paloja ja liimattu sopiviin kohtiin pikaliimalla…tajiman kasvillissuudet ovat mielestäni parhaita mihin olen törmännyt…olen tilannut niitä englannista tajima1.co.uk. …kuvapankkini kuvat löysin sattumalta netistä joltain venäläiseltä sivulta jossa oli kuvia suomalaisista t-34/85 sista ja juuri tuo jälkimmäinen avasi hieman tuota tuntemattomampaa kylkeä…
Kun aluksi mietin minkä suomivanunun tekisi juuri tuo putken naamionti ratkaisi asian, että tämä tehdään…kuvapankissani näkyy myös testi/harjoitus T-34mallissani ensimmäinen putken naamiointi harjoitus kappale… toinen ja parempi tulikin sitten tähän malliin.

Esko
Kiitos kauniista kehuista:)

Rolf
Kiitos arwostukseta mukawaa että että herätti muistoja, itsekkin tuli näillä pelailtua ja leikittyä nuorempana, mutta ei meidän pelit olleet ihan noin pitkälle kehitettyjä :)

Kimmo
Kiitos mieltälämmittävästä palautteesta…lampun lasi on maalauttu vaalean turkoosilla…vallejo 108 light sea grey ja valkoisella S kirjain väärinpäin kuokerolla, mallia lamppuun otin tällä sivustolla olevasta Tatu H :n työstä, jossa lampput maalaattu superhianosti.

Kiitokset myös Timolle palautteesta…En tiedä oliko mentiinkö taisteluihin liput liehuen, mutta referenssi kuvissa oli lippu ja mielestäni näytti hyvälle niin sillä mentiin :)
Johan, kiitos tekniikan avaamisesta! Pitäisiköhän joskus kokeilla itsekin.
JiiTee 27.11.2021 21:22 Vastaa lainauksella
Hieno T-34/85 - vinjetti. Jälleen hyvä toteutus 1:72 - mittakaavassa. Taisin huomata, että Sotkan telaketjuissa ei esiinny likaa/maa-ainesta, vaikka kyseinen panssari on metsäisessä maastossa. Olisiko niin, että T-34/85 olisi ajanut vasta esimerkiksi jonkin puron tai matalan vesistön läpi?
JiiTee kiitos palauttestasi…itsellä ei ollut ajatusta tätä tehdessä, että puroja/vesistöjä oltaisi ylitetetty ajautuksena oli vain että vaunu on peruutettu tieltä pöheikköön…
Telat on tässä työssä nyt käsitelty tummemmalla metalillia ja litkuteltu mattamustalla ja lisäilty pikkuisen kiiltävämpää hopeaa…

Näissä rakentelemissani 1/72 tankeissa on ollut erityyppisiä teloja…niiden kanssa ei ole oikein viellä päässyt rutinoitumaan…eli harjoitukset jatkuvat, tällä hetkellä työn alla malli jossa oli mukana etsitelat…
Eljas S 8.10.2022 12:45 Vastaa lainauksella
Hieno malli! Nuo telapyörät taitavat olla väärän malliset. (En sitten ole 100% varma) Katsoin kuvaa iso vaarini kirjasta jossa oli kuva vaunusta lapin sodassa. Ei kunnolla näy kunnolla mutta pyörän ääriviivat näkyvät jotenkin ja kuvia tutkiessa kuvia niin pyörät vaihdettiin sodan jälkeen. Hän oli siellä juuri panssarimiehenä juuri T-34/85 ampujana. Saattoi olla juuri tämän vaunun miehistössä ei varmaa, kun ei kirjaan laittanut Ps-numeroa, mutta netissä kuva tästä vaunusta edestä miehistön kanssa ja hän EHKÄ siinä. Hauskoja tarinota kirjassa tässä kaksi: Kun häntä koulutettiin panssarimieheksi (T-26) 8.8.1944 Ensossa niin vaunuja haluttiin säästää erityisesti telaketjuja. Niin otettiin T-26 levyinen tukki ja sen kanssa juostiin metässä miehistön kanssa. Piti arvioida mahtuuko tukki (T-26) puitten välistä ja jos tukin vei sillein pitkittäin puiden välistä niin sai valtavat huudot kouluttajalta.

Kun kuorma autoja ei ollut paljoa käytettävissä lapissa niin kenttäkeitin kytkettiin sotkan perään ja sitten ajeltiin perille. Hernekeitto oli kyllä lämmennyt mutta sotkan kahdesta pakoputkesta jotka sijaitsevat vaunun takana niin ne olivat päästäneet diesel pakokaasut keittimeen, niin ei sitä kukaan halunnut syödä.

Sodan jälkeen hän toimi panssari kouluttajana puolustusvoimissa.
Lisäsin sa-kuvan työvaihekuvana tarkoitatko sitä kuvaa? Itsellä ei ole varmaa tietoa onko kyseinen vaunu ps.245-3, mutta kuvapankissani on 2 kuvaa, jotka ovat varmasti ps.245-3 :sesta, niiden perusteella tein ratkaisut mm. Telapyörien suhteen, niistä arvailin, että olisivat samat kuin andreas larkan sivuilla olevat…täyttä varmuutta ei ole…mallin työvaihekuva jossa nuo telapyörät näkyvät parhaiten (ovat star decalsin ohjeen mukaiset) ne eivät ole ne mitkä lopullisessa mallissa on nyt…vaan korjasin ne viellä samanlaisiksi kuin andreaslärkän sivuilla olevassa ps.245-3…

Kiitos kommentista ja mielenkiintoisesta tarinasta, katsoppa viellä nuo kuvapankkini kuvat ps-245-3 sesta vaari saattaa myös näkyä niissä:)
Eljas S 11.10.2022 21:31 Vastaa lainauksella
En tarkoittanut noita kuvapankissasi olevia kuvia ja eikös ne oli jatkosodan ajalta. Kirjassa kuva lapin sodassa olevasta vaunusta eikä vaunu yksilöstä voi erehtyä, tornin maastokuvio kun näyttää täysin samalta. Kuva jota tarkoitin niin siinä suomalaiset pitkäputkiset sotkat siistissä järjestyksessä (Ps-245-1 - Ps-245-7) Ounasjoen toisella puolella rovaniemen tasalla josta ne ajettiin Ouluun ja siitä junalla Parolaan. Isovaarini muuten vastasi myös tästä ounasjoen lautasta jota käytettiin kun saksalaiset räjäyttivät sillat. Kuva ei taida olla SA-kuvien sivuilla tai en sitä ainakaan ole onnistunut löytämään. Kuva taisi olla panssarimuseossa jossain seinällä ja sitten Isovaarini kirjassa. Ja telapyörät vaihdettiin umpinaisiksi sodan jälkeen.
Nappaa jossain vaiheessa vaikka kännykällä kuva siitä vaarin kirjan kuvasta ja pistä vaikka kuvapankkiisi…kuulostaa mielenkiintoiselta kuvalta=)
Eljas S 12.10.2022 08:52 Vastaa lainauksella
Nyt on kuva kuvapankissani. Hieman huonolaatuiset mutta ei nyt parempaan pysty.
Kiitos Eljas mielenkiintoisesta kuvasta, enpä ole tuohon kuvaan ennen törmännyt, vaikka paljon olen kuvia katsellut/käynyt läpi…syksyllä pitäisi ilmestyä Panssarit suomessa 1918-1945 kirja….se on omalla joululahjalistalla ykköstoiveena:) siitä luulisi löytyvän paljon hyviä kuvia/ideoita uusiin mallehin…jos suomipanssarit kiinnostaa kannattaa pistää toivomuslistalle;)