Pienoismallit.net

Suomi-Sturmi 531-6

Yhdeksän voiton "Liisa"

Raimo Leinon muistorakenteluun osallistun vanhalla kunnon Sturmilla, joka ei varmasti esittelyjä kaipaa. Tiedän, että Sturmi on sotilaskalustomallareille pyhä asia, mutta kaikesta huolimatta päätin panna lusikkani tuohon soppaan ja tuoda oman mallini tälle saitille. Raimohan oli hyvin isänmaallinen ja uskon, että hän olisi ollut hyvin tyytyväinen tähän kohdevalintaani.

Ennen rakentelun alkamista tutustuin useaan lähdeteokseen ja mm. Andreas Lärkan Sturmi-sivuihin netissä. Valitsin vaunuyksilökseni Sturmi nr. 531-6:n eli Liisaksi nimetyn rynnäkkötykin. Sillä tuhottiin yhteensä yhdeksän neuvostopanssaria. Halusin myös rakentaa vaunun aiemmassa suomalais-varustuksessaan, johon kuuluivat mm. iso perälaatikko, varapyörätelineet vaunun sivuilla ja ohjaajan visiiri ilman lisälippaa. Sain kyseiset osat Tamiyan Suomi-Sturmi-sarjasta. Muiuten mallini on rakennettu suoraan Dragonin sarjasta.

Sain myös paljon arvokkaita neuvoja Jarmo Lindbergiltä mm.telaketjujen asentamisen ja oikeansävyisten maalien hankinnassa. Pohjamaalasin mallin aluksi Humbrolin tummanvihreällä nr. 117. Maastoväritykseen käytin seuraavia Vallejo Model Colorin sävyjä:

Sammalenvihreä - 70.892 (Yellow Olive)
Tummanruskea - 70.941 (Burnt umber)
Kenttäharmaa - Lifecolor UA 244

Maalasin monimutkaisen maastokuvion useampaan kertaan yllämainituilla, voimakkaasti laimennetuilla maaleilla. Ainoat kohdat, jossa käytin kynäruiskua olivat kiiltävä lakkaus siirtokuvia varten ja sen jälkeinen mattalakkaus. Siirtokuvat ovat Echelonin arkilta. Vaikka Raimo, tuo mestarillinen sivellinmaalaaja, oli ruiskumaalauksen suhteen lähes totaalikieltäytyjä, niin ehkä hän olisi kuitenkin voinut antaa anteeksi tämän hairahdukseni :)

Rakentamisen vaikein osuus oli telaketjujen asennus. Ostin Master Clubin valkometalliset telat, mutta vasta asentamisvaiheessa kävi ilmi, että ne eivät täysin istuneet vetopyörien hampaisiin. Tästä syystä tuo kohta Sturmissani saattaa näyttää hieman erikoiselta. Tulen varmasti myöhemmin korjaamaan tuon ongelman.

Valmiiksi maalatun mallin ja telaketjut säistin lopuksi useilla eri AK:n jauheilla ja voimakkaasti laimennetulla Vallejon mustalla akryylimaalailla.

Kommentit

Hieno Sturmi, Raimo varmasti pilven reunalta taputtaa…
YT
Kalle
Tally-ho 8.10.2021 20:17 Vastaa lainauksella
Kiitos Kalle!

t. Tally-ho
Oikein hyvä valinta ja hieno toteutus, kiitos!

MK
Tally-ho 8.10.2021 21:07 Vastaa lainauksella
Kiitos MK

Tally-ho
Tuskimpa Raimo olisi ollut moksiskaan lakan vetämisen ruiskulla, koska muuten tämän mallin pensselinjälki on sellaista, että en minä ainakaan juurikaan erota siveltimien jälkiä.

Syy hyvään pintaan on juuri nuo hyvin ohennetut maalit. Maastokuvioinnissa pensselillä tulee aina tai lähes aina terävät reunat, niin kuin tässäkin, mutta mallin kokonaisuutta se ei kyllä pilaa. Ja uskoisin, että ei noita ruiskulla maalattu tuohon aikaan kovinkaan usein. Hyvä valinta.

Olet tehnyt jälleen upean mallin ja kunnianosoitus liian aikaisin menehtyneelle Raimolle.

Nähdäänkö upeita tuotoksiasi Kuopion mallitapahtumassa 23.24.10.?
Näyttelymme tulee olemaan hieman eriainen kuin ennen. mm. kirpparimalleja on kirpparihinnoin reilu tuhat, joista luulisin löytyvän jokaisella jotain.

Olisi kiva nähdä mallejasi täällä ja myös rupatella muiden mallareiden kanssa viettäen kiva syysviikonloppu.

Linkki tapahtumaamme:
pienoismallit.net/tapahtumat/2021/maalla-merella-ja-ilmassa/
Tally-ho 9.10.2021 11:26 Vastaa lainauksella
Kiitos Timo positiivisista kommenteistasi.

Mun täytyy katsoa onnistuisikohan tuon viikonlopun viettäminen Kuopiossa. Varmasti tilaisuus tulee olemaan mukava ja mahdollisuus tavata muita mallareita on aina antoisaa. Katsotaan!

t. Tally-ho
Turkulaisen sunnuntaiharrastelian silmin hyvänäköinen ja uskottava suomisturmi, mielestäni ainakin tärkeimmät/oleellisimmat suomilisäykset on tehty hyvin ja oikein…varmaankin joku oikein sturmi asioihin perehtynyt mallari löytää jotain paranneltavaa/lisättävää…telatkin istuvat kuvissa mielestäni suhthywin…camo värit ovat hyvät, camomaalauskuvioissa kenties voisi olla viellä hieman parrannettavaa…

T: suomisturmeihin en kyllästy ikinä! =)
Tally-ho 9.10.2021 13:59 Vastaa lainauksella
Kiitos positiivisista kommenteista Johan

t. Tally-ho
Sturmi on todelle tyylikäs ja hyvä lisä tähän ryhmikseen. Pidän viimeistelystä. Tuosta tulee kuuman ja pölyisen kesän fiilis. On helppoa liittyä Johanin sanoihin: Suomi-Sturmeihin ei väsy - varsinkin, kun ne ovat tätä korkeaa tasoa.
Tally-ho 9.10.2021 22:32 Vastaa lainauksella
Kiitos Timo -Matti!

t. Tally-ho