Pienoismallit.net

Norske Löwe

Ruohomeren kyntäjä...

Mallin tiedot:
Mallin pituus 101 cm, rungon leveys 20 cm, korkeus 90 cm.

Kyseessä jo 2014 valmistunut malli 72 tykkisestä Norske Löwestä, mutta lisätty PM:ään vasta 2021. Hämeessä kun mikään ei tapahdu ihan heti :-)

Kuvia olisi lisääkin, mutta tämän verran sain mahtumaan, ehkä näistä saa jonkinlaisen käsityksen mallista. Kuvaaminen oli hankalaa mallin koosta johtuen, joten taustatkin (ruohomeri) ovat ulkotiloista johtuen mitä sattuu.

Perustiedot:
Kolmemastoinen sotalaiva, vesillelasku tapahtui vuonna 1765, poistettu laivastorekisteristä (naval register) vuonna 1798. Pituus 48,93 m, leveys 9,7 m, syväys 5,07 m, uppouma 1 076 tonnia.
Miehistö 402 henkeä. 72 tykkiä (35 puolellaan ja 2 takana), kolme tykkikantta.

Rakennussarjasta:
Malli perustuu Billing Boatsin rakennussarjaan. Ostopaikasta ei ole enää kunnon muistikuvaa, mutta hinta oli melko suolainen verrattuna yleensä rakentamiini malleihin.

Paketin avaaminen oli jonki sortin pettymys ohjeiden suhteen. Mallin runko- ja purjepiirustukset olivat hyvät, mutta mukana tulleet "ohjeet" koostuivat valokopioidusta A4 vihkosesta, jossa oli kuvituksena jokunen mustavalkoinen ja melko tuhruinen kuva. Ohjeiden epämääräisyydestä, omien tietojen vajavaisuudesta, ja välillä omasta suorasta osaamattomuudesta/tyhmyydestä johtuen malliin tuli "muutama" isompi ja pienempi virhe - oikeat laivamallien rakentajat ne varmaan bongaavat nopeasti.

Paketin avattuani huomasin, että mallista puuttuivat tykkiportit ja tykit (no, oli niitä 8 kappaletta, joten 64 jäi jälkihankintaan). Sain tilattua puuttuvat portit Billing Boatsilta jälkikäteen ilman lisäkuluja. Perän lyhtyjäkin varten olisi luullut olevan hieman enemmän tarvikkeita. No, auttavan tasoiset lyhdyt tuli tehtyä käsillä olevista tarvikkeista, ja samalla tein vakaan päätöksen tilata paremmat jostain maailmalta. Tämä päätös odottaa edelleen toteutumista.

Minulla on se käsitys, että rakennussarjan tuottamisen aikoihin Billing Boats oli enemmän tai vähemmän muutoksen tilassa, joka ehkä selittää ohjeistuksen vaatimattomuutta ja tarvikkeiden puutteita. Valmistajan tilanne taitaa nykyään olla parempi. Jos joku tietää paremmin, korjatkaa tämä mahdollisesti virheellinen käsitys.

Sarjan puu- tai vaneriosissa ei ollut valittamista, laatu oli mielestäni hyvä. Mukana oli myös muutama neliö karkean oloista vaaleaa "säkki-,ööh, lakana-, ei kun purjekangasta", josta piti näprätä purjeet.
Myös muut tarvikkeet olivat mukana ja mielestäni ihan asiallista tavaraa.

Rakentamisesta:
Rakentamisen aloitus osui marraskuuhun 2008, ja malli valmistui 2014. Rakentamisen kokonaiskesto oli siis n. 5,5 vuotta. Tästä ajasta malli oli runkovalmiina ns. "kuivatelakalla" vajaat 2 vuotta, joko odottamassa inspiraatiota tai vaihtoehtoisesti odottamassa tulitikkuja. Muutenkin rakentaminen oli on-off -tyyppistä, joka selittää osaltaa pitkää kestoa. Koska rakentaminen eteni hitaasti, taukojen jälkeen osa ajasta meni aina "kartalle pääsyyn".

Aikani mallia katseltuani, päätin että pakko tuo on saada tehtyä, tuli mitä tuli. Jatkoin siis arvailuja, mutuilua, mutkien oikomista, piirustusten väärin ymmärtämistä, ja lopulta rungon viimeistelyjen (lakkauksen, hionnan, vesilinjan maalauksen yms.) jälkeen sain mallin siihen vaiheeseen, että pääsin takilan tekoon. Yllättäen takiloinnin ja mastojen rakennus oli helpompaa, kuin rungon kasaaminen. Piirustukset olivat noiden osilta selkeät. Mallissa on virheitä, mutta ne johtuvat omista toilailuista ja ohjeiden tulkintavirheistä.

Runko ja mastot on käsitelty puuvahoilla, lakoilla, ja vihreät osat on maalattu akryyliväreillä. Raakapuut emalimaalilla. Pohja on maalattu luonnonvalkoisella kalustemaalilla (vesiliukoisella muistaakseni).

Takilaa ja mastoja rakentaessani, rekrytoin samalla paremman puoliskon ompelemaan purjeet kokoon. Ilman tätä apua lakanakangas olisi päätynyt ihan muuhun käyttöön, joten kiitos siitä "pirttihirmulle".
Purjeiden valmistuttua, uitin niitä milloin kloriitissa, teessä, kahvissa ja kuumassa vedessä. Lopuksi annoin niiden kuivua kokoon puristettuina, jotta sain purjeille hieman rypistyneen ilmeen.

Myös lippuja rypistelin, jotta eivät jäpittäisi ihan vaakasuorassa.

Aikani touhuttuani tämänkin tekele valmistui. On katsojan päätettävissä onko tämä pienoismalli, koriste, vai jotain siltä väliltä. Säilytän sitä hyllyssä muiden koriste-esineiden joukossa, joten ehkä se siihen luokkaan asettuu.

Viimeaikoina on tullut taas mieleen, että pitäisikö rakentaa taas jotain meriaiheista. Ehkä hulluus vielä iskee ;-)

Kommentit

Onpa mukavaa, kun puulaivamallejakin ilmestyy tänne.
Kyllä olet tehnyt kaunista puutyötä! Jonkun verran huomasin takilassa puutoksia ja ristiriitaisuuksia, mutta ne ovat vain nyansseja eivätkä haittaa kokonaisuutta. Saattavat olla puutoksia jo ohjeissa (esim. märssyjen ja prammien skuutit sekä fokan ja ison halssit).
Onhan kyllä komea paatti - ehdottomasti sekä pienoismalli että koriste.
Jarmo P. 4.10.2021 23:45 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista Kai. Noita sinun(kin) hienoja laivamalleja ihaillessani, ajattelin laittaa omankin tuotokseni tänne ihmeteltäväksi.

Puutokset voi olla ohjeista, mutta todennököisemmin kuitenkin niiden tulkitsijasta, johtuvia.

Jotenkin puulaivat ovat aina kiehtoneet, mutta tietämyksen puute rajoittaa näiden mallailemista. Seuraavaan malliin (jos sellaiseen vielä haksahdan) pitänee tehdä taustatyöt vähän paremmin, eikä lähteä "soitellen sotaan".
Komppaan kyllä Kaita tässä että hienoa on nähdä uusia puumalleja täällä. Itse en myöskään ymmärrä juuri mitään noista takilaköysistä ja niiden toiminnasta, mutta aikanaan tuli hankittua muutama hyvä kirja joissa melko selkeästi näytetään kunkin köyden oikeaoppinen ripustelu.
Näissä sarjoissa eniten minun silmään pistää plokien karkeus, neliönmuotoinen puukappale johon on porattu 1…2 reikää. Markkinoilta on kyllä saatavilla tosi hienoja oikeaoppisia plokeja eri koossa ja eri puulajeista jyrsittyinä, näitä kannattaisi harkita jos vielä innostut puulaivaa tekemään.
Tai miten olis vaikka ihan skrätsinä, hommaat vaan piirustukset jostain kiinnostavasta kohteesta ja alat rakentaa. Ei se niin vaikeaa ole kuin aluksi luulisi.
Jarmo P. 5.10.2021 16:25 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista Matti.

Samaa mieltä, takilointiin panostaminen olisi varmaan järkevää, sekä tiedon hankinnan, että toteutuksen osalta. Jos jonkun puulaivan vielä rakennan, niin pitää pitää mielessä aftermarket osat, mm. nuo plokit, jotka mainitsit.

Scratch buildingin jätän (ainakin toistaiseksi) oikeille osaajille, ja tyydyn seuraamaan esimerkiksi tuon Ilmarisen rakentamisen etenemistä blogistasi. Siinä on oikeaa tinkimätöntä asennetta mallailuun.
Tällaisen urakan loppuunsaattaminen on aina hatunnoston paikka!
Jotain outoa takiloinnissa saatoin havaita minäkin, pikku juttuja. Puupinnat todella hyvännäköisiä, tähän kategoriaan ei mielestäni vanhentaminen kuulukaan, nämä ovat lähinnä "telakkamalleja".
Itse pidän purjelaivamalleja ehkä mallailun korkeimpana luokkana - myös perinteisimpänä. Joitakin sarjoja rakensin vuosikymmeniä sitten itsekin, ihan vain todistaakseni itselleni, että pystyn, mutten siitä kauheasti nauttinut, ja nämä jäivät. Ehkä jonain päivänä taas…
RaimoK 5.10.2021 17:10 Vastaa lainauksella
Hyvin olet saanut Löwen kasaan. Hieno suoritus.
Näiden laivojen rakenteluun menee yleensä kyllä kiitettävästi aikaa kuten sinullakin kävi tämän projektin kanssa.

Kai ja Matti toivat jo tuossa joitakin asioita esille, mitä "valmiista" sarjoista valitettavasti löytää.
Oman vuodatukseni Billings-mallin rakentelusta tilitin aikanaan, kun rakensin Louhi-purjeveneen. Siitä laatikosta ei paljon valmiiseen malliin jäänyt.

Purjeiden mukaan ottaminen rakenteluun lisää aina haasteita, mutta kokonaisuutena mielestäni näyttävät mallissasi oikein hyviltä ja mittakaavaan sopivilta.
Tietyn rakennusfilosofian mukaan purjeet ovat mallissa turhat, koska peittävät vaivalla tehdyn kiinteän takiloinnin.
Mutta tämä on varmaan tiettyyn rajaan asti makuasia.
Jarmo P. 5.10.2021 19:39 Vastaa lainauksella
Kiitos Jojje ja Raimo.

Onhan näissä tekemistä, joten vain harvakseltaan näitä tulee tehtyä. Ja olen samaa mieltä kuin Jojje, ei näitä oikein halua vanhentaa.

Purjeita mietin, ja päätin ne mallin laittaa. Ehkä nyt jättäisin osan laittamatta, tai rakentaisin ainakin suurimmat raakapurjeet reivattuina (meniköhän termit oikein).
Täyty vain ihmetellä tuotostasi. Takiloinnista en ymmärrä mitään, mutta joka tapauksessa se näyttää kokonaisuuden suhteen onnistuneelta.
Puupinat tehty erinomaisesti ja niinpä lopputulos on esittelemisen arvoinen ehdottomasti.
Kuolahan tässä valuu, kun katsoo kuvia.

Nähdäänkö laiva Kuopion tapahtumassa 23-24.10?
Laivamalleja on ihmeen vähän ilmoitettu. Näyttely tulee olemaan hieman poikkeava edellisistä ja tässä linkki tapahtumaan:
pienoismallit.net/tapahtumat/2021/maalla-merella-ja-ilmassa/
Viikon Malli tai syön kalahattuni.
Varsin vaikuttavan näköinen malli. Tuollaiset puiset purjelaivat ovat aina kiehtoneet minua. Oikea kärsivällisyystesti. Itse en osannut mitään mokia kuvista löytämään. Sanonpa vain, että alakulmasta otetut kuvat olisivat yhtä hyvin voinut olla oikeasta purjelaivasta. Autenttisen näköinen. Kyllä kelpaa kattella ja ihailla.
Jarmo P. 6.10.2021 19:43 Vastaa lainauksella
Kiitos Timo ja Panu.

Juuri tuota Panun mainitsemaa autenttisuutta yritin tavoitella noilla alaviistokuvilla. Pilvet auttoivat mukavasti tuon yrityksen kanssa.

Ja nyt taisi Timolla mennä hattu syöntiin, tuolla on nimittäin yksi piilukkokranaatinheitin, joka taitaa pestä kaikki muut tällä viikolla ilmoitetut mallit mennen tullen :-)

Kuopion keikka on epätodennäköinen, mutta jos ei nyt, niin ensi kerralla.
Jarmo Perho kirjoitti:
Kiitos Timo ja Panu.

Juuri tuota Panun mainitsemaa autenttisuutta yritin tavoitella noilla alaviistokuvilla. Pilvet auttoivat mukavasti tuon yrityksen kanssa.

Ja nyt taisi Timolla mennä hattu syöntiin, tuolla on nimittäin yksi piilukkokranaatinheitin, joka taitaa pestä kaikki muut tällä viikolla ilmoitetut mallit mennen tullen :-)

Kuopion keikka on epätodennäköinen, mutta jos ei nyt, niin ensi kerralla.
Hitsi, se on nelkytä vuotta vanaha Hankijan oranssi lippis. Mutta tuo piilukkokanuheitin on tällä viikolla ja sinun ensi viikolla..
Panu kertoi:
"Sanonpa vain, että alakulmasta otetut kuvat olisivat yhtä hyvin voinut olla oikeasta purjelaivasta. Autenttisen näköinen. Kyllä kelpaa kattella ja ihailla."

Ihan samaa mieltä. Muuta en osaa sanoa, koska en ole koskaan yhtään purjelaivamallia tehnyt, ainakaan puusta. Ehkä joskus junnuna jonkun Airfix-tekeleen, mutta ne ovat ihan eri kastia.

Kommentteihin en osaa lisätä mitään muuta kuin omat kehuni, että ompa tosi hieno malli, kiitos!
Jarmo P. 6.10.2021 22:27 Vastaa lainauksella
Kiitos Mika kommentista.

Purjelaivaa en muovimallista ole koskaan rakentanut, tuskin se onnistuisikaan. Varsinkin purjeiden/takilan maalaus ja asennus olisi tekemätön paikka. Puu ja kangas antavat varmaankin enemmän anteeksi asennusvaiheessa.
Jarmo Perho kirjoitti:
Purjelaivaa en muovimallista ole koskaan rakentanut, tuskin se onnistuisikaan. Varsinkin purjeiden/takilan maalaus ja asennus olisi tekemätön paikka. Puu ja kangas antavat varmaankin enemmän anteeksi asennusvaiheessa.
Jere kuitenkin on tehnyt mielestäni myös hienon laivavamallin, joka on muovista. Ehkä siinäkin on purjeet ja takiloinnit samalla lailla tehdyt kuin sinun mallissasi?
Jarmo P. 6.10.2021 22:57 Vastaa lainauksella
Olen samaa mieltä Mika, Jeren Cutty Sark on viimeisen päälle hieno, varsinkin jos/kun purjeet ovat ilmeisesti muovista. Viikon malli -luokkaa, mutta taitaa kilpailla sen piilukkokranaatinheittimen kanssa, voi olla tiukka paikka…

Ei onnistuisi minulta, kangaspurjeidenkin kanssa oli melkoista säätämistä.