Pienoismallit.net

Fw190A-8/R2 Rauhbautz VII

OLt Klaus Bretschneider

Focke-Wulf sarjassani toinen Fw190A-8/R2 Sturmbock ohjaajana Oberleutnant Klaus Bretschneider.
Bretschneider liittyi heinäkuussa 1943 6/JG300:n lentäen Wilde Sau lentoja FuG 217 Neptun tutkalla varustetulla Fw190:llä.
Heinäkuussa päämainon siirtyessä päiväpommitusten torjuntaan II/JG300 muutettiin Sturmgruppeksi ja Bretschneiderista tuli 5. Staffelin Staffelkapitan. Hänen menestyksekkäin päivänsä oli lokakuun 7. Jolloin ampui alas B-17, vaurioitti toisen pois muodostelmasta (laskettiin ilmavoitoksi) ja kolmannen törmäämällä. Pelastui laskuvarjolla ja löydettiin roikkumasta puussa 8 metrisen rotkon reunalla.
Lokakuussa Gruppen johtoon tuli Ensimmäisen Maailmansodan ässä (12) Majuri Alfred Lindenberger joka kokemattomuudestaan moderniin ilmasotaan johtuen lensi siipimiehenä Bretschneiderin toimiessa lennoilla komentajana. Ritariristin Bretschneider sai 18.10 31 voiton jälkeen.
Joulukuu 1944 oli JG300:lle raskasta aikaa, 17. päivänä JG300 100 koneen voimin saatiin 33 ilmavoittoa raskaista omien tappioiden ollessa 43 konetta. Linderberger sai tililleen 2 ja Bretschneider 1 B-24:n
Jouluaattona Bretschneider johti Sturmgruppen hälytyslennolle. Ennen kuin pommituslautta saavutettiin hyökkäsi suojahävittäjät korkeusedun turvin osaston kimppuun.
A-8/R2 mallin ollessa sopimaton hävittäjätaisteluun ja osaston koostuessa useista entisistä kouluttajista ja pommitusohjaajista ilman hävittäjätaistelukokemusta määräsi Bretschneider koneensa espanjalaiseen renkaaseen parviksi hajaantumisen sijaan. II/JG300 sai 2 ilmavoittoa Mustangeista menettäen itse 28 konetta ja 11 ohjaajaa kaatuneina, joukossa Bretschneider.
Ilmavoittoja 14 4-moottorista yöpommittajaa ja 20 päivällä joista 17 4-moottorisia.
Malli esittää konetta jossa menetti henkensä. "Rauhbautz" = "Kovanaama"

Kommentit

Tästä koneyksilöstä näköjään löytyy muutama kuva. Kuvissa on pitkälti tämän mallin näköinen kone.

Tuo musta lisäpolttoainesäiliön keula on jännä. Onko se öljyä (kuten olet päätellyt?) vai maalattu. Vaikea sanoa. Itse päättelisin että maalattu. joka tapauksessa aika tasainen musta.

Mihin antennilanka jäi?

Nuo tummataustaiset kuvat… en saa niistä mitään tolkkua. Voihan ne olla taiteellisesti hyvän näköisiä, mutta mallia katsoin vaaleista kuvista.

Vakuuttavan näköinen FW!
Kiitos kommenteista Sakari.
Lisäpolttoainesäiliö on tosiaan jännä. Samasta kuvasta on useampi "versio" Joissain ei muistaakseni näytä aivan tasamustalta mutta mistä sen tietää. Herää kysymys miksi olisi maalattu toisaalta taas voiko olla niin runsas öljyvuoto. Lisäsäiliössä on se hyvä puoli että voi tulkita sen olevan eri kuin kuvassa.

Antennilangasta jo jonkin aiemman mallin yhteydessä sanoin että ahtaan työ/säilytystilan takia pelkään sen hajoavan samantein. Voisihan sen silläkin uhalla joskus laittaa.

Valokuvista, iso kiitos mielipiteestäsi.
Olet rakentanut jälleen todella hienon Focken. Pidän maalausjäljestäsi todella paljon. Siistiä työtä.

Oletko kokeillut elastaanilankaa antennina? Se kestää joustavana hyvin osumia.

Bretschneiderin konehan oli mukana Pienoismalli-lehden ässäsarjassa joskus 1990-luvulla. Jäi hyvin mieleen, ja mallisi nostaa siksi nostalgisia fiiliksiä…
Kiitos Timo-Matti.
Itse tein Bretschneiderin koneen n.1989 Italerin(?) 1/72 sarjasta. Pitää tutkia josko se olisi jossain varaston kätköissä tallessa…
Jälleen sain nauttia tasaisen hyvästä Raine-laadusta. Koneen ja pilotin historiikki elävöittävät aina työtä. Antennilangasta nyt viis. Itse friikkailen "oikeita" värisävyjä ja käyttämiäsi maaleja. Voitko laatia oppimisen vuoksi lyhyen yhteenvedon niistä, jolleivat ole ammattisalaisuuksia? Ovatko esim. suoraan tehtaan purkista vai käytätkö runsaasti omia mixereitä?
Kiitos Pentti. Värit ovat AK Real Colors valikoimasta, suoraan purkeista paitsi ruosteen/viininpunainen runkonauha jossa punaisessa pisara mustaa mukana.
Napakka vastaus. Kiitos. Olivatko värisävyt rakennusohjeessa annettuja? Noudatitko niitä? Vai onko mallisi jostain alan erityislehden ohjeista?
Rakennusohjeisiin en luota. Värit saattavat olla oikein mutta kuviointi joskus kaukana esikuvasta.
Tässä tapauksessa Tamiyan antamat värit 76/75/74 olivat oikein mutta kuviointia varten yritän aina löytää valokuvan koneesta. Jollen löydä teen toisen yksilön. Usein tosin jää paljon arvailun/tulkinnan varaan valokuvien vähyyden takia, esim Moritzin koneesta jota aiempi mallini kuvaa on kait vain yksi kuva tiedossa josta voi vain arvailla onko sivupanssarointi kokonaan vai osittain harmaa (?) ja molemminpuolin samanlainen.
Nyt kun vilkaisin kuvia Bretschneiderin koneesta huomasin runsaasti virheellisyyksiä maalauksessani.
Matti M 6.10.2021 20:53 Vastaa lainauksella
Hieno malli, naamiomaalaus erinomaisen hyvän näköinen, muistan tämän esikuvan tuosta vanhasta Pienoismalli-lehden numerosta, joka on tallessa vieläkin.
Tuosta kyseisestä Fw yksilöstä en sen kummemmin mitään tiedä, mutta täytyy sanoa että vaikuttavan näköinen ilmestys on kyllä. Maalaus todella taidokkaasti tehty ja pakokaasuvanatkin oikeaoppisesti kuten pitääkin. Hieno malli kaikin puolin. Kuvien suhteen samaa mieltä kuin Sakari, pikimustista taustoista en pidä, se kun hukkaa yksityiskohtia myös itse mallistakin…vaaleaa taustaa vasten toimii hienosti.
Kiitos kommenteista, Matti ja Markku