Pienoismallit.net

Piilukkokranaatinheitin

Saksalainen piilukkoase m.1740

Oltuani alkuvuoden koronaeristyksessä enimmäkseen kotosalla ,piti aloittaa pienoismallailu useamman kuukauden tauon jälkeen jotta ajatukset saisi muille urille ikkunasta tuijottamisen sijaan. :). Koska olin kotosalle rakennellut ja näpräillyt puusta monen sorttista tasoa ja telinettä ja havainnut puuntyöstämisen todella mukavaksi hommaksi, päätin etsiä netistä kuvia/inspiraatiota seuraavan pienoismallini esikuvaksi. Ja löytyihän sieltä kaikenlaista muskettia ja valitsin mallini aiheeksi lyhytpiippuisen käsimörssärin eli piilukkokranaatinheittimen. Lyhytpiippuisen syystä että sorviini ei mahtunut kovinkaan pitkää aihiota eikä messinkivarastossani ollut kuin lyhyitä pyörötangon pätkiä.
Tällaiset kranaatinheittimen esi-isät kehitettiin 1500-luvun alkupuolella (rataslukko…piilukko)ja niiden kaliiperi vaihteli 50-60mm välillä. Piipun pituus oli 100-300mm. Ideana oli että kranaattimusketti ladattiin kuten normaali piilukkoase. Ensin sankkiruuti, sitten ajopanos, iskuri eli vasara vireeseen ja piippuun pudotettiin kaliiperin mukainen, mustallaruudilla täytetty ja tulilangalla varustettu palloammus jonka tulilanka oli tietysti sytytetty. Sitten ase laukaistiin ja toivottiin että kuula ehtii lentää vihollisen varustuksia/sotilaita päin ennen kranaatin räjähdystä. Vaarana oli myös ettei sankkiruuti syttynytkään jolloin kranaatti tietysti räjähti piipussa. Ase osoittautui vaaralliseksi myös käyttäjälleen eikä sillä juurikaan ollut käyttöä tositilanteissa. Ammuksia tehtiin erilaisista materiaaleista kuten pronssista, lasista ja savesta.
Netistä löytämäni referenssikuvan perusteella ryhdyin suunnittelemaan ja mitoittamaan mallia. Tukin materiaaliksi valikoitui pähkinäpuu joka on helposti työstettävää ja kauniin näköistä. Mainittakoon että oikeidenkin aseiden tukkeja tehdään kyseisestä puusta. Ostin tarvittavat puumateriaalit sekä työstötaltat Plektra Trading-harrastekaupasta, Ruusankatu 8, Helsinki.
En ollut tehnyt veistohommia sitten kansakouluaikojen, 1960-luvun alkupuolella mutta kun riittävän paksusta lankusta sahaa ja veistää niin on ainakin tarpeeksi työvaraa. :) Piipun sekä muut osat tein messingistä ja kiinnitysruuvit miljoonalaatikon teräsruuveista. Lukon messinkiosat tummensin Super Blue -hapolla. Tasakantaiset pienet messinkiruuvit ostin Hokola OY.n helakaupasta, Hämeentie 20, Helsinki. Heillä on hyvin toimiva ja nopea nettikauppa. Sankkipannun kannen jousen tein pienestä rautasahanterästä jonka ensin hehkutin, taivutin ja viilasin oikeaan muotoon ja mittaan ja jonka sitten lämpökäsittelin/sinistin pienellä butaanijuotoslaitteella sekä karkaisin kylmässä vedessä.
Aseen messinkikoristelut ovat ns. omasta päästä keksittyjä. Tukin käsittelin Liberon-tammipetsillä. Mallin jalustan tein tammilaudasta joka onkin erinomaisen kovaa puuta. Jalusta on petsattu tummalla tammipetsillä ja pintakäsitelty kolmeen kertaan Tru-Oil Gun Stock Finish-lakalla. Sekä mallin että jalustan messinkiosat on spreijattu kirkkaalla metallilakalla. Jalustan messinkiosat ja tammilaudan hommasin Bauhausista Tammistosta Vantaalta.
Mallin tekemisen aloitin kuluvan vuoden maaliskuussa ja valmista tuli syyskuun loppupuolella. Mökkeily haukkasi paljon aikaa mallinteolta kesäkuukausina.

Kommentit

Mitäpä tästä voi sanoa! On se vaan hieno. Hyvin näkyy toi puukin noudattavan sun tahtoa, uskomattomia metallitöitähän täällä on jo totuttu näkemään.
Absolutely gorgeus!!!
Matti M 2.10.2021 23:11 Vastaa lainauksella
On kyllä todellinen taidonnäyte, käsityötaidetta parhaimmillaan.
Ihailla taas täytyy sinun töitäsi. Ei ole pilkun sijaa, etteikö tästä ropsahda täydet pojot.

Näitä töitäsi olisi mukava kansalaisten ja kanssamallareiden nähdä livenä.

Miten Kuopion tapahtuma? Tulisitko mallleinesi tai edes jotain niistä.
Kuopion tapahtuma poikkeaa tänä vuonna hieman Covid-19 aikaa ja lienee eka tapahtuma rajoitusten jälkeen.

Tervetuloa Erkki, olisi mukava rupatteluhetki mallarien kanssa.
Tässä vielä linkki tapahtumaame:
pienoismallit.net/tapahtumat/2021/maalla-merella-ja-ilmassa/

Mielenkiinnolla odottaen oikeaa sckratshmallaria. Kysymyksiä olisi paljon..
Silmän ja käden yhteispeliä parhaimmillaan. Upea saavutus! Ja rakentaminen oli (on!) eriomainen vaihtoehto ikkunasta tuijottamiselle
Kiitokset kaikille kommenteista! Timo,kiitos kutsusta mutta en valitettavasti pääse mallailutapahtumaanne :(. Oli kertynyt muuta menoa tuoksi ajaksi. Mutta palaamme aiheeseen…
Onnea ansaitusta viikon mallin tittelistä Erkki! Erittäin piristävää nähdä täällä tällaisiakin, valtavirrasta poikkeavia malleja. Nyt sitten vaan sen Boforsin kimppuun!
Kiitos Matti sekä muut kommentoijat! Bofors…ans kattoo ny.🤔