Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Eipä sitten tullut tästäkään projektista mitään

Spruuttasin siis suunnitelmien mukaisesti rungon happopohjamaalilla, jotta pintamaali tarttuisi paremmin tuohon alumiinipintaan.
Ei olisi pitänyt tehdä niin. Maalin liuotin tunkeutui useassa kohdin folionpalojen ja rungon väliin irroittaen ne alustastaan. Taas pitäisi repiä foliot irti ja liimata jollain kestävämmällä tavalla uudet paikoilleen. Lisäksi nuo ikkunaventtiilit ja vesikourut ovat kiinni folioissa joten uusiksi menisivät nekin.

Kaiken kaikkiaan liian suuri työ, ei vanha jaksa enää vaan kiikuttaa rungontekeleen kaatopaikalle lähipäivinä. Kiitoksia kaikille blogia seuranneille mielenkiinnosta!

Pitää varmaan keksiä joku uusi harrastus, piparkakkutalojen leipominen voisi minulta vielä onnistua.

Kommentit

No voi rähmä! Anna nyt olla muutama päivä ja anna "pölyn" laskeutua, jos saisit vielä voimia yrittää, kun runko on muuten niin hieno.
Minäkin tässä yritän laitella alavantteja ja väylinkejä - arvaa lähtikö alapää irti. Menin ulos kraappimaan autoa ja kiroilin, jolloin naapurin rouva kovasti ihmetteli, mikä nyt on. Totesin jään olevan kovaa - en kehdannut kertoa totuutta :-)
Mutta parempaa tätä vuotta kuitenkin.
Äläpäs nyt. Ensin luot mielikuvan siitä mielihyvästä, että olet tämänkin vastoinkäymisen voittanut ihan omin voimin. Sitten annat asian olla hetken aikaa ja olet keksinyt jonkin keinon mennä eteenpäin.

Sitä paitsi, eikös noita nyt saisi jollain liimalla vielä pysymään paikoillaan?

Tsemppiä!
No et nyt kyllä luovuta vaan otat tämän uutena mahdollisuutena, muistelisin että mietit vielä jotain mitä voisi vähän parantaa tämän rungon osalta joten nythän sulle universumi vain koittaa kertoa että sua ei ole luotu oikomaan vaan tekemään asiat kunnolla ;)

Tosin ei noi pipari mökitkään huonolle näytä, mutta jos nyt kuitenkin vielä keskityt hetken matkaa pienoismalleihin.
Mitä tahansa teetkin, niin et nyt ainakaan runkoa kaatikselle vie.
Se on jo sellaisenaan arvokas, jos ei sinulle, niin jollekin toiselle laivamallarille.

Mutta suosittelen parin viikon taukoa ja sitten uudelleen urakkaan kiinni. Paremmassa kunnossa se on kuin aito laiva.
Samaa mieltä edellisten kanssa. Laiva pois silmistä pariksi viikoksi ainakin ja uutta inspitä etsimään.
Itselläkin Mayflover autotallissa huilailut muutaman kuukauden lakanan alla. Ei kannata väkisin tehdä, kyllä se sieltä valmistuu kun aika koittaa.
RaimoK 3.1.2022 09:14 Vastaa lainauksella
No olipas nyt inhottava reaktio pohjamaalista…
Mitäs jos pikaliimaa uittaa irvistävistä saumoista ja painelee kiinni? Seuraava maalikerros vähän "kevyemmällä" pohjamaalilla ja arvioit tilanteen uudestaan?
Kiitos kannustuksesta ystävät! Otetaan neuvosta vaarin ja pidetään muutaman viikon tuumaustauko. Katsotaan sitten uudelleen. Mutta jos joku tuntee halua tuollaisen rungon omistamiseen niin sitäkin kuunnellaan.
Stop tykkänään! Olen samaa mieltä kuin muut kommentoijat eli askel taaksepäin ja syvä hengitys sisään ja ulos. Sen jälkeen pari viikon paussi ja sitten uusin voimin projektin kimppuun.
Aika on suhteellinen asia. Minäkin innostuin toissapäivänä kaivamaan vanhasta varastosta Model Shipwaysin mallin jonka hankin v. 1976 (!) ja olen runkoon nyt piirtänyt kaarien sijainnin ja tehnyt muuta alustavaa työtä. Odotusta kesti vain n. 25 vuotta ja valmistumisesta en mene takuuseen kun Lapin hanget kutsuvat ensi viikosta alkaen.
Sinun Speedy-Gonzales rakentamistahdilla Ilmarinen on valmis ennen vuoden vaihdetta.
Hyvää vuoden jatkoa ja seuraan mielenkiinnolla blogiasi.
Ehjät pinnathan näyttää todella hyvälle, poislukien nuo irvistävät levyt. Iso osa levytystä näyttäisi kuitenkin olevan ihan kunnossa, ainakin kuvasta 2/3 päätellen. Olisikohan ihan mahdoton ajatus nyppiä vain pilaantuneet levyt irti, vaihtaa ne uusiin (vahva liimaus niihin) ja sen jälkeen koko rungolle uusi ylimaalaus pohjamaalilla? Kaiken tällä erää ehjäksi jääneen luulisi jo kestävän seuraavatkin maalaukset. Tehdään samaan tapaan kuin telakallakin kun on tullut hylsyjä pohjalevyjen paksuusmittauksissa, vaihdetaan vaurioituneet uusiin. Tässä kohtaa suosittelen hakemaan kaupasta pari olutta ja laittamaan saunan päälle. Lauteilla voi sitten tuumata rauhassa mitä seuraavaksi. Itte aikoinaan tein Viking Sallyn rakentamispäätöksen kännissä baarissa ja sekin urakka meinasi kerran päätyä kaatopaikalle rungon vakavien suoruusongelmien takia, mutta kyllä se siitä sitten vaan syntyi kuitenkin. Vaikka en ennustaja olekkaan, uskon sinun vielä selättävän tuonkin ongelman!

Jokatapauksessa älä tuota ainakaan hävitä. Jos tuntuu myöhemminkin siltä ettei homma enää lähde, niin yksi jatkojalostusmahdollisuus on kuoria tuo folio ja käsitellä pinta sileäksi lasikuitumuottia ajatellen. Siitä voisi sitten laminoida Ilmarisia ja Väinämöisiä niin paljon kuin kansalla kysyntää on. Uskoisin muodoiltaan noin mittatarkan ja suuren mittakaavan panssarilaivan lasikuiturungon herättävän laivamallien harrastajien keskuudessa huomattavaa kysyntää.
Jarmo P. 5.1.2022 12:50 Vastaa lainauksella
Outo juttu. Itse ruiskin Mastonin happopohjamaalia paukkupullosta samalla tavalla tehdyn alumiiniteippirungon päälle (pari ohutta kerrosta), eikä aiheuttanut minkäänlaisia ongelmia.
Haluan mielelläni kompata aiempia kommentteja täällä, vaikka jokainen omistaakin itse omat projektinsa ja päättää niistä. Itse olen seurannut projektiasi ja jännityksellä odotellut sen edistymistä. Olisi todella sääli, jos Suomen harvoista panssarilaivoista ei tulisi tehtyä niiden arvoista mallia.
VilleH 11.1.2022 17:22 Vastaa lainauksella
Kun lueskelin ajatuksella tuota rakennuskertomusta, niin oliko nyt niin, ettei tuon folion alla ollut mitään muuta kuin se kittitasoitus? Eli pintaa ei ole tiivistetty lakalla tms. joka olisi ehkä olennaisesti parantanut folion tarttuvuutta? Varmaan vain meni ohi tuo minulta.
Omasta kokemuksestani voin kertoa vähän samanlaisia kokemuksia, kun liimasin kontaktiliimalla 0,15 mm kuparilevyjä, aluksi meni hienosti, mutta eipä aikaakaan, kun liima nähtävästi reagoi kuparin kanssa, ja levyt alkoivat irtoilla. Pikaliima ja epoksi sitten pelastivat tilanteen…

Korjausehdotuksenani olisi kokeilla, saisiko folion liiman aktivoitua lämmittämällä silitysraudalla, vaikka käyttäen ohutta teräsvillaa "pehmusteena" välissä?

T:Ville H
Kiitos paljon kannustuksesta ja korjausehdotuksista ystävät! Arvostan todella sitä että niin monet teistä toivoisivat minun jatkavan projektia.

No, nukuttuani muutaman yön tämän asian kanssa alkaa verenpaine laskea normaalille tasolle ja ajatukset pyöriä yhä useammin projektin jatkamisen kimpussa. Siitä suuri kiitos yksinomaan teille jotka uskotte yhä onnelliseen lopputulokseen.

Joka tapauksessa täytyy nämä nykyiset foliot repiä taas kokonaan pois ja korvata uusilla. Ja tällä kertaa ajattelin samalla käyttää paksumpaa 0,2 mm foliota, kuten mallarikollega Kanadasta ehdotti. Tällaista ei kuitenkaan löydy muualta kuin Kiinasta, ja sieltäkin vaan 1x10 m rullassa joka maksaa jo melkoisesti rahteineen, mutta siitähän sitä sitten riittää materiaalia loppuiäksi.

Lisäksi täytyy rungon pohjustukseen käyttää hieman enemmän ajatusta, esim. päällystämällä se ensin kirkkaalla lakalla tms. niin kuin VilleH tuolla yllä ehdotti, jolloin liima varmaan tarttuu paremmin kuin tuohon puu/kittipintaan joka on huokoisempi ja ehkä myös pölyinen huolimatta imuroinnista.

Ja lopuksi, liimana täytyy käyttää joko epoksia taikka ruiskutettavaa kontaktiliimaa koska tuossa foliossa ei ole mitään liimapintaa valmiina. Kontaktiliiman kanssa pitää lisäksi varautua hajuhaittoihin, koska perheen muut jäsenet ovat kovin herkkiä voimakkaille tuoksuille mitkä väistämättä leviävät koko taloon kellarissa olevasta askartelutilasta. Joudun siis siirtymään kylmään autotalliin tämän liimausoperaation ajaksi, mikä näin talvella ei kovin miellyttävää olisi. Joten ehkä joudumme odottelemaan sen vuoksi kevättä ja lämpimämpiä kelejä. Mutta mehän olimme varautuneet tämän projektin osalta vuosien rakennusaikaan, joten muutaman kuukauden viivästystä tuskin edes huomaa sitten joskus kun (jos) tämä joskus valmistuu.
VilleH 12.1.2022 18:48 Vastaa lainauksella
Hienoa kuulla, että homma jatkuu kaikesta huolimatta!
Itse teen aina noiden puurunkojen pinnoituksen niin huolellisesti kuin pystyn, koska ensinnäkin kosteus päästessään puurakenteeseen tekee tuhojaan ja toisaalta, rungon kolhiintumista ei oikein voi välttää mitenkään uivan mallin tapauksessa. Mitä lujempi ulkopinta on, sen parempi.
Jos kerran mennään kokonaan uuteen pinnoitukseen, suosittelen, että lakkaat sen ensin laminointiepoksihartsilla ja sitten vielä päällystät ohuella lasikuidulla. Epoksilla siksi, että se uppoaa puun syyrakenteeseen ja "tappaa" sen. Tuota parantaa vielä, jos levittäessä lämmittää pintaa hiustenkuivaajalla. Edullista ja oman kokemukseni mukaan ihan käyttökelpoista epoksia saa Biltemasta. Epoksissa on sekin etu tavalliseen lakkaan nähden, että se ei ainakaan reagoi mihinkään liiman ohenteisiin tms.

Työmäärästä puheen ollen, kuten tiedätkin, tällaisessa laivassa rungon osuus on ehkä 1/5 osa, ehkä jopa 1/10 osa, riippuen miten paljon detaljiikkaan panostaa.

T:Ville H
VilleH 12.1.2022 18:51 Vastaa lainauksella
Ai niin - 0,2 alumiinia on ainakin joskus löytynyt kirjapainoista, pienemmissä koneissa käytetään sitä, siinähän on etuna se himmeä toinen puoli johon liimat tarttuvat hienosti. Mutta taisit tietää tämänkin ennestään.

T:Ville H
Kiitos ehdotuksista Ville!

Tuo Bilteman laminointiepoksi on myös minulle tullut tutuksi, olen käyttänyt sitä lähinnä sekoittamalla mikropalloihin tehdäkseni helposti hiottavaa kittiä, taikka jauhettuun lasikuituun, jolloin lopputuloksena on geelimäinen ja valumaton seos jota on helppo levittää laivarungon sisäpuolelle vahvistamaan rakennetta.
Tuo rungon lakkaaminen epoksilla ennen sen päällystämistä on hyvä idea. Itse ajattelin käyttää jotain vesiliukoista kirkasta lakkaa, mutta epoksi on varmasti parempi valinta sen tunkeutuessa puun syihin ja vahvistaessa runkoa. Sen sijaan kuiduttamisen taidan jättää väliin, koska olen aikanaan muutaman rungon pilannut sillä koska lasikangas on jäänyt paikka paikoin ryppyyn ja kovettunut inhottaviksi möykyiksi. Näiden poishionnan aikana olen sitten hionut rungon puhki useasta kohdasta jolloin siitä on tullut roskiksen täytettä.

Tuttua on myös se että rungon tekeminen edustaa vain jotain 1/10 koko paatin työmäärästä, mutta jotenkin tykkään kovasti juuri noiden detaljien tekemisestä, ja aina odotankin malttamattomasti että saisin nämä karkeat hommat nopeasti tehdyksi että pääsisin detaljien kimppuun.
Tällä projektillahan ei ole aikataulua, ei haittaa vaikka valmistuminen venyisi 25 vuoden päähän. Joskin silloin en enää taida olla näkemässä sen valmistumista.

Tuo offsetpainoista saatava käytetty alumiinilevy on myöskin tuttua tavaraa, sitä muistaakseni löytyy kahta vahvuutta 0,15 ja 0,30 mm. Myös sitä olen kokeillut näihin päällystyshommiin, mutta on laadultaan jonkin verran kovempaa ja vaikeammin taipuvaa kuin tuo 0,1 mm pehmeä folio. Joskin kyllä lentokonemallarit ovat saaneet sen taipumaan uskomattomiin, jopa kahteen suuntaan taipuviin muotoihin hehkuttamalla tai lämpökäsittelemällä levyä. Katsotaan nyt millaista tuo kiinalaisten 0,2 mm levy on, onko se suoraan rullasta soveliasta näihin hommiin, vai osoittautuuko virheinvestoinniksi. No voihan siitä sitten leipoa vaikka foliohattuja, niidenkin tarve saattaa lähiaikoina kasvaa kovasti.
On kyllä käsittämättömän hienoa työtä mitä tähän mennessä on tässä projektissa ollut. Todella ikävä kun sattuu tuollaisia takaiskuja. Tuo on aina tiettynä pelkona kun tehdään uusia projekteja ja kehitetään edistyksellisiä työtapoja sekä uskalletaan koittaa sellaista mitä ei useinkaan olla aiemmin tehty. Vain näin voidaan saavuttaa jotain parempia tuloksia. Matin työt ovat vaan aivan omassa luokassaan. Varmasti tästä tulee sellainen tulos loppujen lopulta että vastaavaa ei olla Suomessa nähty. Kuitenkin Matti on sellainen joka tällaisen projektin voi saada tehtyä.
Tästä on tullut itsellekin inspiraatio että jotain laiva aihetta voisi alkaa kehitellä - toki myös muut palstan hienot laivat yms. alukset ovat antaneet aihetta pohtia josko jotain sen aihealan mallia itsekin suunnittelisi.
Isoisäni oli muuten Ilmarisella aikanaan radistina, siksikin toivon parasta menestystä tälle projektille kaikesta tapahtuneesta vastoinkäymisestä huolimatta.
Kiitos kommenteista JJ!

Minäkin olen usein ihaillut täydellisesti rakennettuja mallejasi menneiden vuosien kuljetuskalustosta. Hauska olisi lukea jostain tällaisesta skrätsimallista tehty rakennusblogi.

Ja hauska on myös kuulla mielenkiintosi viriävän laivamalleja kohtaan. Näissä(kin) sopivia rakentelukohteita löytyy pilvin pimein, päätyipä sitten rakentamaan mallia kotimaisesta tai ulkomaisesta paatista. Piirustuksia ja referenssitietoja on myös pienen etsinnän jälkeen löydettävissä varsin paljon harvinaisemmistakin kohteista. Uskoisin kuitenkin mielenkiintosi kohdistuvan enemmän näiden kotimaisten kohteiden puoleen.

Tuon Ilmarisen kanssa on nyt vietetty rakentelutaukoa muutama viikko, ja ajatukset projektin täydellisestä hautaamisesta ovat vähitellen väistyneet. Yhä useammin huomaan ajattelevani, miten minkäkin kohdan tulisin jatkossa rakentamaan, ja Kiinasta saapunut rulla pehmeää 0,2 mm alumiinifoliota pakottaa sekin osaltaan jatkamaan projektia ettei olisi turhaan tullut hankittua kallista tavaraa nurkkiin pölyyntymään. Nyt ei ainakaan tältä osin ole pulaa harjoittelumateriaalista, rullassahan on metrin levyistä foliota kokonaista 10 metriä. Tiedä sitten mitä sillä lopulla tekisin, kun tähän menee arvioiden mukaan vaan n. kaksi metriä peltiä.

Joten kiitoksia todella paljon kannustuksesta niin sinulle kuin muillekin jotka ovat valaneet uskoa projektin onnistumisesta! Ehkä tästä vielä jonain päivänä sittenkin jotain tulee…
VilleH 5.3.2022 19:27 Vastaa lainauksella
UPEAA!! Hienoja uutisia!

T:Ville H

PS: Ostan pari metriä ylijäämää jos myyt, minullakin ihan sama tarve, mutta hieman pienempi malli.
Matti Piilola kirjoitti:
Kiitos kommenteista JJ!
Minäkin olen usein ihaillut täydellisesti rakennettuja mallejasi menneiden vuosien kuljetuskalustosta. Hauska olisi lukea jostain tällaisesta skrätsimallista tehty rakennusblogi.
Nuo rungon peltilevyt Ilmarisen kyljessä näyttävät uskomattoman hienoilta niitteineen varsinkin tuossa mittakaavassa mitä teet. Nyt saattaa olla käsissäsi paremmat pellitys aineet millä taas jatkaa…

Nuo rakennusblogit ovat olleet mielessäni aina välillä. Ongelma on usein että moni projekti vie paljon aikaa. Esim. Marskin Chrysler 1939 projekti vei n.5-vuotta ja isoin osa siitä kului vain lähdemateriaalin etsimisen yrittämiseen. Eikä ikään kuin saanut mitään aikaiseksi vaikka olisi kuinka halunnut ja se olisi näyttänyt aika huonolta jos siitä olisi kirjoittanut vielä tarinaa:)

Juu, laivamalleissa mielenkiinto olisi kyllä kotimaahan liittyvään historiaan ja usein siihen haluaisi vielä jotenkin yhdistää ajoneuvot. Olisi hienoa tehdä vaikkapa tanskalainen maailman ensimmäinen keulaportilla varustettu matkustajalaiva Marsk Stig, joka mm. kävi välillä Suomessa ja keikahtikin kerran Katajanokalla laiturissa kesäkuussa 1944 kun eivät osanneet ajaa Sturmeja ulos ”tasapainoisesti”. Oli myös Viking Linen käyttämä alus myöhemmin 1960-70-luvulla.
Tai sitten suurin Suomen vesille (Korppoo) uponnut rahtilaiva Hindenburg voisi kiinnostaa tehdä. Sehän oli tulossa Suomeen lastinaan ajoneuvoja.
JJ Hilska kirjoitti:
Juu, laivamalleissa mielenkiinto olisi kyllä kotimaahan liittyvään historiaan ja usein siihen haluaisi vielä jotenkin yhdistää ajoneuvot. Olisi hienoa tehdä vaikkapa tanskalainen maailman ensimmäinen keulaportilla varustettu matkustajalaiva Marsk Stig, joka mm. kävi välillä Suomessa ja keikahtikin kerran Katajanokalla laiturissa kesäkuussa 1944 kun eivät osanneet ajaa Sturmeja ulos ”tasapainoisesti”. Oli myös Viking Linen käyttämä alus myöhemmin 1960-70-luvulla.
Tai sitten suurin Suomen vesille (Korppoo) uponnut rahtilaiva Hindenburg voisi kiinnostaa tehdä. Sehän oli tulossa Suomeen lastinaan ajoneuvoja.
Hienoja kohteita nämä kaikki. Tuo Hindenburg kyllä kiinnostaisi minuakin.
^^^^
Valitettavasti kummastakaan ei ole mitään piirustuksia ainakaan vielä näkynyt missään, eikä kukaan oikein ole tehnyt mitään pienoismalliakaan netin mukaan ko. aluksista.
Valokuvia on jotain tullut vastaan - Marsk Stigistä hieman enemmän kuin Hindenburgista. Sota-aikana Hindenburg on ollut neljässä eri värityksessä. Marsk Stig on ollut Viking Linen omistuksessa joten olisiko Suomessa ehkä jopa sen piirustukset jossakin tallessa?
Näinköhän Suomen Laivahistoriallisesta Yhdistyksestä löytyisi? Sieltä ainakin itse löysin kuunari Salaman ja siipiratashinaaja Ilmarisen piirustukset: Linkki
Mitäs projektille nykyään kuuluupi?
Hiljaista on. Runko on edelleen tuolla autotallin nurkassa homehtumassa, alumiinifoliot revitty pois. Motivaatio projektin jatkamiseksi täysin hukassa. Muut hommat on ajaneet ohi. Voi olla että tämä jää tähän. Kyllähän se itseänikin vähän surettaa.