Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Sadekourut

Venttiileiden yläpuolella olevat vesikourut ovat erittäin näkyvällä paikalla ja antavat kovasti ilmettä laivan rungolle. Niinpä niiden tekemistä piti hieman pohdiskella. Helpointa olisi tietysti ollut vääntää vaan sopivasta rautalangasta tällaiset kaaret ja liimata ne paikalleen.
Jostain alkuperäisestä detaljikuvasta havaitsin kuitenkin että nämä olivat poikkileikkaukseltaan L:n muotoisia, ja kiinnitetty runkoon parilla pultilla. Kotvan aikaa piti miettiä, miten saisin toteutettua tuollaista kaarevaa ja pientä L profiilia, kunnes asia viimein valkeni.

Niinpä taas vanha kunnon cnc kone käyttöön. Sillä jyrsin 2 mm paksusta sikablock siivusta ohuita renkaita, sisähalkaisijaltaan 11 mm ja ulkoa 13,5 mm, ja poikkileikkaukseltaan L: n muotoisia. Näistä sitten sahailin lehtisahalla 110 asteen keskuskulmalla olevia kaaria joita jokaisesta renkaasta sai 3 kpl. Soviteltuani noita venttiileiden yläpuolelle havaitsin että ne vastaavat riittävän hyvin originaaleja. Nuo pienet kiinnityspultit taidan kuitenkin unohtaa

Kommentit

RaimoK 22.12.2021 10:56 Vastaa lainauksella
Todella tarkkaa on tekemisesi.. :)
Tuo sikablock on kyllä toimivaa materiaalia tuohon tarkoitukseen.
Kai Kauppi 22.12.2021 14:25 Vastaa lainauksella
Todella superskrätsitarkkuutta. Mitä, unohtaa pultit! Jos ne ovat 8mm pultteja, niin eihän se tee kuin 0,16mm/pultti… ;-)
Erittäin hyvää joulua!
Kai Kauppi kirjoitti:
Todella superskrätsitarkkuuta. Mitä, unohtaa pultit! Jos ne ovat 8mm pultteja, niin eihän se tee kuin 0,16mm/pultti… ;-)
Erittäin hyvää joulua!
Niinpä. Minulla olevat pienimmät MasterClubin pultit ovat avainväliltään suunnattomat 0,5 mm. Nämä vaatisivat 0,4 mm reiät, ovat siis täysin "out of scale". Ei siis voi käyttää. Sen vuoksi päätin unohtaa.

Ja oikein hyvää joulua myös sinulle sekä kaikille muillekin mallinikkareille!
Pitäis olla pienen pieni liimapuikko jolla saisi skaalan mukaisen millin kymmenyksen kokoisen täplän oikealle kohdalle joka sitten peitetään toki maalilla ja näin hukkuu olemattomiin… Eli ehkä tosiaan unohdat pultit suosiolla ;)
Entäs jos pätkii ohuesta neliöprofiilisesta styreenisoirosta pätkiä ja käyttää niitä pultinkantoina? On tietysti nelikulmaisia eli sikäli väärin…
A Lappalainen kirjoitti:
Entäs jos pätkii ohuesta neliöprofiilisesta styreenisoirosta pätkiä ja käyttää niitä pultinkantoina? On tietysti nelikulmaisia eli sikäli väärin…
Hyvä idea, kukaan ei voi paljaalla silmällä nähdä onko pultinkannat kuusi- vai nelikulmaisia. Mutta kuten Toni tuossa edellä kirjoitti, taitavat hukkua maalikerrosten alle, joten taidan jättää tekemättä.
Vastaus löytyikin jo alempaa ketjusta.