Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Uusi yritys

En ollut tyytyväinen tuohon aikaisempaan rungon levytykseen, joten revin kaikki foliot pois ja aloitin homman alusta. Tällä kertaa seuraten kollegojen hyviä ehdotuksia. Leikkasin levyt enemmän suorakaiteen muotoisiksi ja tein niiden limityksen "tiiliseinämallin" mukaiseksi. Lisäksi tein uuden niittityökalun 0,5 modulin hammasrattaasta (aikaisempihan oli modulia 1). Tällä tehtynä niittirivit ovat pienempiä ja vähemmän päällekäyvän näköisiä.
Nämä muutokset saivat aikaan lähes hyväksyttävän lopputuloksen, se on vieläkin paikoitellen vähän niin ja näin, mutta näillä mennään.

Tätä työtä tehdessäni viestittelin myös erään kanadalaisen kollegan kanssa, jolla on juuri sama työvaihe meneillään HMS Rodneyn mallin kanssa. Kertoi käyttävänsä sen päällystämiseen 0,2 mm paksua foliota ja liimaavansa levyt runkoon kontaktiliimalla. Varmasti parempi ja kestävämpi ratkaisu kuin tämä minun räpellykseni, mutta enää en halua uhrata tuohon enempää paukkuja, on jo aika siirtyä seuraaviin työvaiheisiin. Alumiinifolion leikkaaminen ja liimaaminen alkaa jo tuntua liian puisevalta.

Kommentit

Vaikka aiempikin oli jo hyvä niin vertaamalla tähän aiempi näytti vähän kuin lapsen piirtämää autoa vertaisi valokuvaan, joten sanoisin että korjaus kannatti, vaikka suurin osa tästäkin lopulta jää periaatteessa piiloon ja paljastuu vasta lähempää tarkastellen. Tosin silloinkin pitänee olla kirjaimellisesti niitin laskija jos aikoo selkeitä virheitä todentaa. Ja yhä, pienoismallista tuskin koskaan voi tehdä 100% oikeanlaista vaan se on aina jonkinlainen tulkinta aiheesta(materiaalivahvuudet jne) joka näyttää riittävän hyvälle tuodakseen sen oikean hengen esiin.
Nostan hattua Matin sitkeydelle. Tätä se tarkoittaa, kun haetaan kolmatta desimaalia……
RaimoK 16.12.2021 10:19 Vastaa lainauksella
Iso urakka nyt kahteen kertaan takana. Hienoltahan tuo lopputulos näyttää.
Tuo itseliimautuva folio, pystyikö sitä kuinka asettelemaan vai tarrasiko liima kerralla kiinni?
Kai Kauppi 16.12.2021 16:05 Vastaa lainauksella
En oikein voi ymmärtää, miten tuon enää paremmaksi voisi tehdä.
Komppaan täysin, mitä Toni kommentissaan kirjoitti: Ja yhä, pienoismallista tuskin koskaan voi tehdä 100% oikeanlaista vaan se on aina jonkinlainen tulkinta aiheesta(materiaalivahvuudet jne) joka näyttää riittävän hyvälle tuodakseen sen oikean hengen esiin.
Kiitos ystävät taas kommenteista, hauskaa että jaksatte seurata kompurointiani tämän mallin kanssa!

Tuo alufolio ei tartu niin tiukkaan kuin toivoisi. Tietysti jos länttää sen paikalleen niin että se tarttuu suurelta alalta kerralla, on sen asemointi sen jälkeen vaikeaa ja menee helposti kurttuun. Mutta vähitellen opin sitä käsittelemään niin että laitoin ensin yhden kulman kohdilleen, painoin sitä kiinni runkoon yhdellä sormella samalla kun asemoin vastakkaisen nurkan kohdilleen, ja vasta tämän jälkeen painelin koko levyn kiinni alustaansa. Tällöin ei enää ollut tarvetta muuttaa asentoa.
Joka tapauksessa tuo liima ei pidä niin hyvin kuin esim. normaali kontaktiliima, jolloin levyjen pois repiminen on helpompaa. Kontaktiliimalla liimatut joutuisi repimään pieninä palasina, ja runkoon jäisi ikäviä liimatahroja joiden poistaminen on lähes mahdotonta. Tämän folion liima lähtee alustastaan folion mukana irti, jolloin jäljelle jää puhdas pinta jolloin uuden levynpalan asentaminen entisen paikalle on helppoa.