Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Runko päällystetty

Vihdoin sain kaikki foliolevyt liimattua runkoon ja niitti-imitaatiot rullattua saumoihin. Meniväthän ne osittain taas vinksin vonksin, mutta kun päälle tulee ainakin pari kerrosta maalia niin eihän noita juurikaan sieltä alta näy. Tätä levyttämistä harjoittelin jo aikaisemmin Maaninka ja Lempi malleissa, niissä ne menivät vielä pahemmin miten sattuu, mutta kukaan ei ole niitä kommentoinut, tuskin nähnytkään, joten antaapi olla.
Olis tuossa "niittienlaskijoilla" työtä kerrakseen jos haluaisivat todeta kuinka totuudenmukaisesti nuo saumat on tehty. Kylkipanssarit oli oikeissa panssarilaivoissa kiinnitetty osin kolmirivisilläkin niittauksilla, minä päädyin käyttämään niissä vain kaksirivisiä, ja muualla yksirivisiä saumoja.
Olishan tämän Ilmarisen voinut tehdä myös ilman noita levytyksiäkin, mutta halusin tuoda ilmi sen seikan että runko oli koottu niittaamalla eikä hitsaamalla.

No nyt sitten venttiili-ikkunoiden kimppuun, saas nähdä miten ne saisin toteutettua. Tämän jälkeen voisikin rungon käsitellä happopohjamaalilla, jotta pintamaalit pysyisivät paremmin kiinni.

Kommentit

Kimmo K. 27.11.2021 21:47 Vastaa lainauksella
Onhan tuo varsin uljas ilmestys pelkkä panssarilaivan runkokin. Näyttäisi hyvältä ratkaisulta, että teit niittirivit kuuden sentin välein kahden sentin sijaan. Nyt kokonaisuus on rauhallinen ja tasapainoinen. Kahden sentin väleillä yleisilme saattaisi olla rauhaton, vaikka olisikin ”oikein”. Samoin kolmiriviset saattaisivat näyttää raskaalta.

Tein itse joitakin vuosia sitten Suomen ilmavoimien Hawkin ja käytin siinä siirtokuvaniittejä. Ne taisivat käytännössä olla pieniä hartsipisteitä siirtokuvakalvon päällä. Niittirivejä oli saatavilla eri kokoisina, eri väleillä ja lisäksi yksirivisestä useariviseen asti. Myös rinnakkaisin niitein ja limittäin. Luulen, että tällaisessa laivamallissa hammaspyöra on joka tapauksessa kätevämpi ja itse käsin tehtynä lopputulos on hienompi ja palkitsevampi.

Seurasin toki aikanaan myös Maaninka ja Lempi -blogeja, mutta eipä tullut mieleenkään, että niitirivistöissä olisi ollut yhtään varaa kritiikille. Vaikuttavia malleja kaikki.
Kiitos Kimmo kommenteista!
Nyt kun tuota runkoa tarkastelen, niin en kyllä itse ole oikein tyytyväinen siihen. Minusta nuo niittaukset tulevat liian selvästi näkyviin ja ovat liikaa vinossa sinne sun tänne. Pitäisi varmaan repiä foliot irti ja aloittaa alusta, mutta sekään ei oikein innosta. Pitää ottaa projektista taukoa ja miettiä mitä sen kanssa tekisi.
Mielenkiintoinen projekti ja ensiluokkaista käsityötä! Lämmittää laivainssin mieltä. Niiteistä ei mielestäni kannata liikaa stressata, koska ne ovat lopulta hyvin pieni osa valmista kokonaisuutta. Ilman rungon laidoituskuvaa oikeanlaisen levytyksen ja niittauskuvion mallintaminen on myöskin mahdotonta, joten valistuneita arvauksia nämä aina ovat. Loppupeleissähän kuitenkin riittää, että mallari itse on tyytyväinen omaan taideteokseensa.

Ylen elävästä arkistosta löytyy videopätkä, jossa on filmattu Ilmarisen (tai Väinämöisen) keulaa läheltä ja muuta runkoa hieman kauempaa. Filmi osoittaa miten läheltä pitää katsoa, että niitit alkavat todella erottua (etenkin yksiriviset). Huomattavasti selkeämmin näkyvät levysarjojen saumakohdat. Etenkin pitkittäiset levysaumat korostuvat niitatuissa rungoissa, joissa päällekkäiset levysarjat (strakes) on niitattu vuorotellen limittäisliitoksilla toistensa päälle toisin kuin modernissa laivanrakennuksessa, jossa levyt hitsataan päittäisliitoksilla toisiinsa. Alla muutamia löytämiäni linkkejä, joissa näkyy Ilmarisen/Väinämöisen laidoitusta.

yle.fi…/aihe/artikkeli/2010/11/24/panssarilaivat-olivat-suomen-laivaston-ylpeys
aamuset.fi/static/content/pic_6_3898507_k2941456_1200.jpg
i214.photobucket.com/albums/cc278/mopomies/miklie.jpg
turunseutusanomat.fi…/wp-content/uploads/2017/08/Panssarilaiva-Ilmarinen_pienoismalli.jpg

Jos päädyt vielä muokkaamaan runkoa, niin mieleen tulee ehkä kaksi juttua, joihin kiinnittää huomiota:

1) Mallissasi yksittäisten laitapaneelien muoto on melko neliömäinen. Laivakokoluokassa paneelit ovat yleensä muotosuhteeltaan hieman pitkulaisempia. Valokuvista ja videoista arvioituna sanoisin, että yksittäinen keskimääräinen laitalevy Ilmarisessa on ollut kokoluokkaa 6x 1.5 - 2m. Tihentäisin ehkä vaakasaumoitusta kuvastamaan tätä. Lisäksi ylimääräistä lujuutta vaativissa kohdissa on todennäköisesti käytetty vahvempia yksittäisiä levyjä (esim. ankkuritaskun ympäristö ja todennäköisesti keulakannen ylälaita). Näihin voisi vetää päälle tuplafolion?

2) Kaarensuuntaiset levysaumat (tuplaniittaus) eivät yleensä jatku kölistä kanteen säännöllisesti samalla linjalla, vaan levypaneelien saumakohtia hajautetaan muistuttamaan enemmänkin "tiililadontakuviota". (Toki levyt yleisesti ottaen on kiinnitetty kaarirakenteisiin, mutta silloin vain yksinkertaisilla niittiriveillä mainitsemallasi 1000mm kaarijaolla.) Folioihin voisi ehkä niittityökalulla lisätä "hajontaa" rikkomaan symmetrisyyttä? Liikaa ei kannata kuitenkaan lähteä lisäilemäään tai ilmeestä saattaa tulla tosiaan rauhaton kuten Kimmo K. jo mainitsi.
Kiitos Joonas tosi paljon kommenteistasi ja kuvista! Nyt ei taida jäädä muuta keinoa kuin repiä nämä foliot pois ja aloittaa alusta. Sen verran poskellaan on tuo mun viritys verrattuna originaaliin. Yritin kyllä SA kuvista löytää hyvää referenssikuvaa rungosta, mistä olis paremmin nähnyt nuo levyjen asettelut, mutta ei vaan löytynyt. Mutta nyt tiedän mitä tavoitella.
Missä muuten on tuo viimeisessä kuvassa näkyvä Ilmarisen malli ja mikähän on sen mittakaava?
Harmi, etten huomannut laittaa näitä viikko sitten. Vastaava tilanne on käynyt useasti. Viimeksi ehdin rakentaa erääseen projektiin 2/3 rungosta, jonka jälkeen totesin, että rakennustapa ei toiminut, metsään meni ja kuusenoksa lävähti naamaan. Vaihtoehtona oli joko hyväksyä nykytilanne ja jatkaa tai ottaa askel taaksepäin ja korjata. Harmittihan se vietävästi, mutta nukkuminen yön yli auttoi ja runko tuli loppujen lopuksi tehtyä uusiksi yllättävän nopeasti. Sinun rakennustahdilla tällainen korjausliike tässä vaiheessa merkkaa lähinnä muutaman päivän viivästymää, joten kyllä se kannattaa tehdä jos yhtään siltä tuntuu. Itselle mielekäs lopputulos kuitenkin palkitsee ihan eri tavalla. Luulen, että tässä tapauksessa ei tarvitse edes ihan kaikkia folioita irroitella, vaan osittaisella muokkauksellakin pääsee jo hyvään tulokseen!

Tuo Ilmarisen pienoismallin kuva löytyi tästä jutusta:
turunseutusanomat.fi/2017/08/panssarilaiva-ilmarisen-muisto-elaa-raision-kirjastossa/

Malli on ollut joitain vuosia sitten esillä Raision kirjastossa Panssarilaivojen perinneyhdistyksen ja Pansion miinamuseon kautta. En ole itse nähnyt mallia livenä, enkä tiedä missä se nykyisin sijaitsee, mutta perinneyhdistyksen sivuilla oli mainittu 1:75-malli. Ehkä se on juuri tämä sama. Panssarilaivojen perinneyhdistyksen yhteystiedot löytyivät heidän sivuiltaan, kannattaa ehkä kysellä. Voi olla, että sitä kautta löytyy muutakin mielenkiintoista tietoa: karsikas.mbnet.fi/html/ilmarinen-perinneyhdistys.html

Myös Forum Marinumissa on Ilmarisen malli -tai on ainakin ollut. Pitäisi käydä itsekin poikkeamassa ja katsomassa. twitter.com/Forummarinum/status/968795620218671105/photo/1

Ps. Ihan mielenkiinnosta, mitä kaikkea siihen Forum Marinumin piirustuspakettiin muuten sisältyi? Yleisjärjestely ja linjat?
Usein on minullekin käynyt niin että jokin työvaihe on mennyt metsään ja on joutunut purkamaan ja rakentamaan uudelleen. Ei kuitenkaan näin suuressa mitassa. Tuo folioiden irti repiminen vie mukanaan myös sieltä täältä kitattuja osuuksia, joten koko runko jouduttaneen kittaamaan ja hiomaan uudelleen että siitä saisi taas siistiä pohjaa uusille folioille. Se on kuitenkin tehtävä, ei auta mikään, sillä sen verran pielessä tuo levytys näyttää olevan. Tai sitten jättää tämän muutamaksi vuodeksi lepäämään odottamaan uutta inspiraatiota.

Forum Marinumin kauppaama piirustussetti pitää sisällään yhteensä 9 kpl piirustuksia. Sivu- ja päälliskuvat, linjapiirustus kaarineen sekä muutamia leikkaus- ja rakennepiirustuksia. Kaiken kaikkiaan varsin kattava setti, osa piirustuksista on kopioita alkuperäisistä Crichton Vulcanin dokumenteista. Ja kaikki ovat mittakaavassa 1:75.

Alussa kun pohdiskelin mallin rakentamista, minusta vaikutti tuo 1:75 skaala vähän pieneltä, ja niinpä päätinkin sitten suurennuttaa kuvat 1:50 kokoon ja aloin kyhäämään mallia siihen skaalaan. Tämä tietysti edellyttäisi myös paljon runsaampaa ja yksityiskohtaisempaa detaljien rakentamista, mutta se minusta on juuri tämän harrastuksen monista houkutuksista. Mitä pienempiä ja tarkempia yksityiskohtia joutuu rakentamaan, sitä enemmän siinä hermo lepää.

Tuolla Forum Marinumissa on tullut käytyäkin katsomassa ja kuvaamassa Ilmarisen malleja. Siellähän niitä on kaikkiaan 2 kpl. Molemmat juuri tässä samassa 1:75 mittakaavassa. Lisäksi olen kuullut huhua että Pansion laivastoasemalla olisi vielä suurempikokoisempi malli aluksesta, mutta sitä en kyselyistäni huolimatta ole päässyt näkemään. Eivät päästä meitä siviilejä kovin hanakasti sotasalaisuuksia tutkimaan.
Tämä on taas tätä,mutta jos vain täydellinen kelpaa niin uusiksihan tuo on tehtävä, vaikka itse väitänkin että värit päällä kellekkään ei tule mieleen alkaa niittejä laskemaan… Mutta jos uusiksi tekee niin ehkä samalla pitäisi katsoa saisiko niiteistä tehtyä hitusen pienemmät, vai hukkuuko ne maalin sekaan jo kokonaan? Noita videoita katsoenhan kyllä aidosta laivasta ei niittejä noilla resoluutioilla ollut erottaa ensinkään ja telakka kuvastakin voi päätellä ettei ne niitit kovin isoja ole olleet(kuten aikaisemminkin jo asiaa sivuttiin)… Teet niin tai näin, niitit on varsin pieni osa kokonaisuutta, mutta tiedän myös itse sen että kun joku asia ei ole kunnolla tehnyt niin saa heittää hyvästit yöunille kunnes se on korjattu, joten nautinnollista repimistä ;)
Ei tarvitse olla täydellinen, sellaista ainakaan minä en ole vielä koskaan saanut aikaiseksi, mutta hyvä olisi jos edes suurin piirtein vastaisi alkuperäistä. Tämä tällaisenaan ei sitä tee, jolloin korjattava on.
Noista niiteistä en niin kovasti huolta kantaisi, mutta nuo vaakasuorat kylkilevyjen saumat pitäisi kyllä olla mahdollisuuksien mukaan kohdallaan. Ja samalla kun foliolevyjä korjailee, niin niittauksetkin voi uusia.

Niinpä siis tänään revin kaikki foliot rungosta irti. Se olikin melko helppo rasti, onneksi niiden liima ei mitään pomminkestävää ole. Seuraavaksi täytyy sitten runkoa kittailla ja hioa sieltä täältä, koska levyjen mukana lähti jonkin verran kittauksia. Ja sitten voikin jo aloittaa taas uuden päällystysurakan.
Niin ja uusi niittityökalukin tuli tehtyä modulin 0,5 hammasrattaasta. Edellinen oli modulin 1 ratas.