Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Parraslistat

Panssarilaivojen partaat oli rakennettu järeiden kulmarautojen varaan, jolloin ulkopuoliset kylkilevyt oli niitattu näiden pystysuoriin sivuihin ja kansilevyt vaakasuoriin sivuihin kiinni (kuva).

Nämä ajattelin toteuttaa mallin partaisiin epoksilla liimatuilla 0,3 mm alumiinilevystä leikatuilla listoilla, joihin niittijäljitelmät tehdään sekä sisä- että ulkopuolelle itseliimautuvalla 0,1 mm alumiinifoliolla. Partaat ovat kyljen joka kohdassa hieman erilailla kaareutuvat, joten jokaista listanpätkää varten tein ensiksi sabluunan sopivasta kartongista, ja tämän mukaan leikattiin sitten peltiliuskat. Liuskojen kokonaisleveys on 7 mm, jolloin liimasauma on 3 mm leveä ja vapaa laita johon niittirivistö kiinnitetään on 4 mm korkea. Myöhemmin tehtävä laivan kansi (1,5 mm vaneria) tulee nojaamaan kylkilankutukseen ja pyritään mahdollisimman tarkasti mukauttamaan tuohon parraslistaan.

Kommentit

No mutta nythän löytyikin todellinen helmi, tämä lähtee ehdottomasti seurantaan. Vielä kun ollaan täysin omien intressien mukaisella alueella, Suomalaiset alukset (sotilas- tai kauppalaiva) suuressa mittakaavassa. On kyllä hatunnoston arvoinen suoritus jo pelkästään tähän asti, lopputuloksesta tulee taatusti huikea! Täytyy kyllä myöntää, että nuo sinun työtilasi ovat kyllä kanssa viimeisen päälle. Harvalla mallarilla on käytössä noin hulppeat tilat, itseni mukaan lukien. Jostain syystä itseltäni on pudonnut rukkaset maahan täysin tämän harrastuksen suhteen, en tiedä mikä on iskenyt ja miksei homma lähde.. mutta kiva näin nettiaikaan seurailla toisten aikaansaannoksia ja ehkäpä se omakin kipinä sieltä määrittelemättömän mittaisen tauon jälkeen joskus syttyy taas.
Kiitos Mikko kommenteista. Hienoa että meitä isojen pienoismallien harrastajia vielä tästä maasta löytyy.
Moni on kehunut näitä mun harrastetiloja, ja kyllä siellä onkin ihan mukava malleja ynnä muuta pientä väkästellä.

Noin parikymmentä vuotta sitten kun etsimme sopivaa omakotitaloa ostettavaksi, niin minun ainoa kriteeri oli että sieltä pitää löytyä tarpeeksi suuri tila harrastuksia varten. Kauan jouduimme etsimään, mutta sitten huomasimme myynti-ilmoituksen tästä vuonna -78 rakennetusta talosta, jossa oli muhkeat kellaritilat. Teimme heti välittäjälle pyyntihinnan suuruisen tarjouksen koska halusimme olla varmoja että saamme tuon talon ilman aikaavieviä tarjouskilpailuja. Ja niinhän siinä sitten kävi että kaupat siitä tehtiin samana päivänä. Siitä lähtien olen pikkuhiljaa rakennellut tuota harrastelutilaa mieleisekseni, ja nyt aletaan olla loppusuoralla.

Minulle on myös monta kertaa käynyt samoin, että on tullut pidettyä pitkiäkin taukoja mallailusta. Viimeinen sattui nyt kesällä kun mikään ei oikein kiinnostanut ja menin jo lupaamaan että enää en sitten laivamalleja rakenna. Kunnes sitten kuitenkin päätin aloittaa tämän Ilmarisen tekemisen, olinhan siitä jo vuosien mittaan ehtinyt kerätä koko joukon referenssejäkin. Ja sillä tiellä ollaan, innostus on kova, ja päivittäin tulee jotain pientä mallin parissa touhuttua.
Mutta usko pois, kyllä se sinullakin kohta taas inspiraatio iskee.