Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Ikkunaventtiilit porattu

Tämä työvaihe osoittautui työläämmäksi kuin olin odottanutkaan. Huolimatta hienosta porausjigistä osuivat reiät vähän mihin sattui, ja terä repi pehmeää puumateriaalia liikaa, tehden rei'istä kaikkea muuta kuin pyöreitä. Lisäksi kaarien kohdille osuneet reiät menivät täysin vinksin vonksin.

Niinpä mikään muu ei auttanut kuin kitata kaikki reiät umpeen käyttäen epoksista ja mikropalloista sekoitettua kittiä, hioa ne tasaiseksi rungon pintaa pitkin ja aloittaa alusta. Lisäksi ne kaaret jotka osuivat reikien kohdalle piti leikata lyhyemmiksi. Tämä taas edellytti rungon irroittamista rakennusalustasta ja kaarten yläosien poistamista. Tämä sujuikin hyvin ja yllätyksekseni runko pysyi hyvin kasassa ja vaikutti myös aika tukevalta.

Niinpä siis uudelleen reikien kimppuun. Hylkäsin tuon aikaisemmin tekemäni jigin ja päätin porata reiät käsivaralta tavallisella porakoneella käyttäen ns. askelporaa, joka tekee aluksi 4 mm reiän ja suurentaa sitä asteittain viiteen, kuuteen ja suurempien venttiileiden osalta aina kahdeksaan milliin saakka. Tämä onnistuikin hyvin poraamalla pienillä kierroksilla varoen työntämästä poraa liian voimakkaasti ja liian syvälle. Loppusilaus tehtiin sitten pyörittämällä hiekkapaperista kierrettyä kartiota rei'issä. Ja niin saatettiin tämäkin työvaihe onnistuneesti loppuun alkuvaikeuksista huolimatta.

Kommentit

Kimmo K. 30.10.2021 12:31 Vastaa lainauksella
Hyvin etenee projekti. Mielestäni on hyvä, että tuot esille, ettei kokeneella ja taitavalla mallarillakaan kaikki onnistu aina ensiyrittämällä. Jos jonkin työvaiheen lopputulos ei miellytä, sitä ei ole pakko ”hyväksyä” valmiiseen malliin. Useimmiten asiat pystyy korjaamaan, tai yrittämään niin monta kertaa, että lopputulos miellyttää.

Tämä blogimerkintä on hyvä esimerkki myös siitä, että huolellisesta suunnittelusta huolimatta tulee aina välillä yllätyksiä vastaan, esim. ikkunareikien osuminen kaarien kohdalle. Silloin ei auta muu kuin miettiä ratkaisua tilanteeseen.

Kuten olet itsekin tuonut esille, skrätsiprojektin esittäminen pala palalta tuo arvokasta tietoa etenkin kokemattomille mallareille - moni asia ei välttämättä ole niin vaikeaa, miltä ensin saattaa vaikuttaa.

Kiitoksia paljon, jatka samaan tyyliin!
Kiitos hauskoista kommenteista Kimmo! Aika usein on minulle sattunut että joku osa tai homma on pitänyt tehdä kolmeenkin kertaan ennen kuin on mennyt "tarkastuksista" läpi. Olen kyllä yrittänyt noudattaa tarkasti ohjetta " Mittaa kaksi kertaa, leikkaa vain kerran" mutta usein sekään ei ole auttanut. Mutta kaikesta huolimatta projekti etenee, suunta vaan vaihtelee.

Yritetään jatkaa silti samaan tyyliin.
Kai Kauppi 31.10.2021 14:49 Vastaa lainauksella
En malta olla kirjoittamatta juuri tuosta samasta. Skrätsimallaamisessa nuo yllätykset ovat todella yleisiä. Vaikka kuinka miettisit (jopa näkisit unia ;)), missä järjestyksessä asiat pitää tehdä, niin kuitenkin silloin tällöin joutuu purkamaan isostikin tai muuttamaan hieman mallia tms. Se on kuitenkin mielestäni juuri skrätsimallaamisen parhaimpia puolia - vaikkakin joskus koettelee hermoja.
Ei kun jatketaan!
Esko Rusi 31.10.2021 21:55 Vastaa lainauksella
Itsekin olen huomannut että näissä hommissa maltti on valttia. Hitailla kierroksilla helpompi hallita tilanne. Mielenkiinnolla seuraan tätä proggista.
Kai Kauppi kirjoitti:
Se on kuitenkin mielestäni juuri skrätsimallaamisen parhaimpia puolia - vaikkakin joskus koettelee hermoja.
Samaa mieltä Kaitsu!

Ja kiitos kommentista Esko, hauskaa että blogi miellyttää! Joskus on kyllä tuntunut siltä että kirjoittelen vähän liiankin yksityiskohtaisesti näitä touhujani, monista varmaan vaikuttavat itsestäänselvyyksiltä.
Empä ole tätä blogia aiemmin seurannut saatikka kommentoinut. Nyt täytyy kuitenkin sanoa, että todella taidokasta ja informatiivista mallailua. Seuraan tätä kyllä mielenkiinnolla.
Kiitos Mika kommentista. Nythän minä aivan ylpistyin kun sain lentokonemallarinkin seuraamaan väkästelyjäni. Toivottavasti mielenkiinto säilyy (katkeraan) loppuun saakka.
Vaikkakin lentokonemallariksi profiloitunut olen silti seurannut suurella mielenkiinnolla kaikkien (puu)laivamallarien projekteja. Useaan otteeseen suunnitellut yksinkertaisen laivamallin tekoa mutta työtilan pienuus ja työkalujen puute (raha) aina lykännyt toteutusta.
Arvostan suuresti tämän kaltaisia projekteja.
Kiitos Raine kommentista. Näinhän se on että usealla mallarilla olisi kiinnostusta aloittaa puisten laivamallien tekeminen, mutta monasti sopivien työtilojen puute estää harrastuksen aloittamisen. Vaimo/äiti ei oikein tykkää jos keittiön pöydällä lojuu kaiken maailman rimanpätkiä ja pölyä juuri kun perheen pitäisi aloittaa ateriointi.
Noista työkaluista en olisi niin kovin huolissani, melko lailla samat värkit toimivat niin puu- kuin muovimallienkin kanssa ja lisää voi hankkia vähitellen kun tarve tulee vastaan. Loppujen lopuksi käsityökaluilla saa aikaiseksi erittäin hienoja malleja ilman koneita tai muita erikoisvermeitä.
Esim. Billing Boatsilla on monta hienoa yksinkertaista sarjaa joista on hyvä aloittaa: www.hobbylinna.fi…tp5abLlporfmyggvSSI9cVX_m4MKPNh8D5Dg9L8Ohj-gmWPEhoCcGoQAvD_BwE&page=1

Minäkin tein ensimmäiseksi puulaivamallikseni heidän Santa Maria karavelinsa, ja siitä se innostus sitten lähti. Ja paluuta ei ole.