Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Jigi ikkunaventtiileiden poraukseen

Usein näissä projekteissa tulee tarve tehdä kaikenlaisia jigejä ja viritelmiä eri työvaiheita varten. Eräs sellainen on noiden venttiili-ikkunoiden poraaminen rungon kylkiin. Panssarilaivoissahan oli molemmissa kyljissä suuri joukko näitä venttiilejä. Niiden pitää lisäksi olla suht. tarkkaan linjassa toistensa kanssa koska pienikin virhe näkyy heti silmään. Osa rei'istä osuu varmasti kaarien kohdalle, jolloin tavallinen poranterä luiskahtaa helposti sivuun pilaten sekä reiän että aluksen kyljen.

Tämän työvaiheen toteutusta mietin pitkään ja tulin siihen tulokseen että jonkinlainen porausjigi on pakko tehdä. Minulla oli vanha melko käyttämätön pystyporausteline tavallista käsiporakonetta varten, joten päätin hyödyntää sitä tähän hommaan. 18 mm vanerista sahailin ja ruuvailin sille telineen johon laite pultattiin kiinni. Korkeuden säätöä varten pystysuorat urat ja kierretangon pätkästä helpommin ja tarkemmin toimiva säätö vielä niin laite oli valmis. Onhan siinä jonkun verran klappia mutta on joka tapauksessa tarkempi kuin käsivaralta tapahtuva poraaminen. Tavallisen poranterän sijasta ajattelin käyttää monileikkuista jyrsinterää, joka ehkä puree paremmin kaariin jos niita sattuu tielle.

Teline tiukasti puristimilla pöytään kiinni, samoin kuin runkotekelekin, niin reikien teko voidaan aloittaa. Valtaosa näistä on läpimitaltaan 6 mm, mutta osa on myös suurempia, 8 mm luokkaa. Nämä suuremmathan oli tarkoitettu miehistölle pelastautumista varten, ja niitä käyttäen muutamat onnistuivat pelastautumaankin Ilmarisen haaksirikossa.

Kommentit

RaimoK 23.10.2021 13:06 Vastaa lainauksella
Tuohan on hyvä laite. Montako reikää runkoon tulee puolelleen?
Minustakin tuo on aika hyvä tällaisiin vaakasuoriin porauksiin. Iskunpituus tosin on vain 60 mm, mutta aika harvoin on tarvetta sen syvempiin reikiin. Toleranssit vois kuitenkin olla vähän paremmat, nyt tossa on ehkä vähän liikaa klappia.

Ja noita reikiä on 30 kpl 6 millisiä ja 6 kpl 8 millisiä puolellansa.