Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Kylkipanssarit

Suomalaisten panssarilaivojen kylkipanssarit oli alun perin tarkoitus tehdä 100…125 mm paksusta nikkeliteräksestä. Kuitenkin haluttiin pitää kiinni myös laivojen maksimiuppoumasta 3900 tonnia, eikä laivojen syväys saanut ylittää 4,5 metriä. Näistä syistä johtuen jouduttiin kylkipanssareiden paksuutta olennaisesti ohentamaan, ja lopuksi päätettiinkin ne tehdä vain 55 mm paksusta nikkeliteräslevystä.
Panssarit kattoivat yhtäjaksoisesti 75 metrin matkalta laivojen kyljet ja ne ulottuivat myös 1,5 m vesilinjan alapuolelle, ollen 3,25 m korkeita.

Boforsilla Ruotsissa suoritetuissa koeammunnoissa (kuva) havaittiin että levyt kestävät juuri ja juuri 57 mm panssarikranaatin, mutta neljän tuuman kranaatti olisi kirkkaasti levyn lävistänyt.

Mallissa päätin tehdä nämä kylkipanssarit 1 mm lentokonevanerista. Se vastaa melko tarkasti mittakaavan puitteissa tuota 55 mm paksuutta. Levyt kiinnitin runkoon vanhalla kunnon silitysrautamenetelmällä, levittäen hieman ohennettua Eri Keeperiä sekä vanerikaistaleisiin että runkoon, antamalla niiden hetken aikaa kuivahtaa, ja sitten silittämällä kuumalla silitysraudalla ne paikoilleen.
Levyjen etu-, taka- ja alareunat täytyy vielä kitata ja hioa rungon muotoihin, mutta yläreuna jätetään ennalleen.

Kommentit

Jarmo P. 20.10.2021 22:39 Vastaa lainauksella
Tätä blogia on kyllä mukava seurata. Hieno malli, mukavasti histoariaa, ja vinkit kaupan päälle.

Tuosta liima/silitysrautamenetelmästäkään en ole aiemmin kuullut. Hyvin näyttää vaneri taipuvan rungon muotoihin.
Kiitos Jarmo kommentista. Hauskaa että pidät blogista. Olen tässä käynyt asioita läpi ehkä vähän liiankin yksityiskohtaisesti, monet varmaan pitävät näitä asioita itsestäänselvyyksinäkin. Mutta ajatuksena on ollut innostaa uusia mallareita skrätsirakentamisen mielenkiintoiselle polulle kertomalla että eivät ne asiat niin kovin vaikeita ole, tärkeintä on vaan ryhtyä toimeen.
Ja tuo silitysrautakikka on tosiaan varsin käyttökelpoinen kun pitää liittää yhteen ohuita osia, kuten esimerkiksi liimata useista viilukaistaleista muotissa erilaisia reunuksia ym. näihin laivaprojekteihin.