Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Runko lankutettu

Rungon lankutuksessa ei sitten loppujen lopuksi niin kovin kauaa kestänytkään kuin ennalta uumoilin. Syynä tähän on paitsi se että eläkeläisenä pystyn työskentelemään 24 tuntia vuorokaudessa, niin myös se että rungon suunnittelijalla on selvästi ollut homma hanskassa, niin kauniisti ja helposti taipuivat kaikki rimat kaarien päälle, ja työ oli nopeaa ja jopa hauskaa.
Rimat liimattiin paitsi runkokaariin, myös reunoistaan kiinni toisiinsa, mikä huomattavasti vahvistaa rakennetta. Myöhemmin lujuutta tullaan lisäämään vielä käsittelemällä runko sisäpuolelta epoksin ja jauhetun lasikuidun geelimäisellä seoksella.

Luonnollisesti kaikenlaisia epätasaisuuksia, koloja ja rakoja on paljon kuten kuvistakin ilmenee, mutta ei mitään sellaista mitä lakkakitillä ja runsaalla hiomisella ei saada hoidettua.
Seuraavaksi pitää vielä tehdä aluksen peräkappale massiivipuusta, jonka jälkeen alkaakin työvaihe mistä en koskaan ole liiemmälti pitänyt, nimittäin rungon paklaaminen ja hiominen useampaan kertaan niin että kaikki kolot saadaan peittoon ja pinta riittävän sileäksi jotta se voidaan päällystää ohuella alumiinifoliolla, johon kaikki niittaukset saadaan tehtyä. Panssarilaivathan olivat niitattuja, eivät hitsattuja, koska niiden valmistumisen aikaan todettiin niitattujen rakenteiden olevan hitsattuja kestävämpiä. Samoin aluksissa käytettiin materiaaleja joita ei vielä osattu luotettavasti hitsata.

Muutamina vapaahetkinäni olen jatkanut Fusion360 ohjelman opiskelua, seuraten muutamia videotutoriaaleja; ja täytyy kyllä todeta että huolimatta ohjelman monimutkaisuudesta, alkaa sen mahdollisuudet hahmottua päässäni, joten kohta voisin uskaltautua vaikka ensimmäisiä helpoimpia osia kuten tykkejä tms. mallintamaankin. Mutta ensin täytyisi tietysti investoida siihen 3D printteriin…

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!