Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Kylkilankutuksen aloitus

Ennen kuin pääsi ensimmäistäkään lankkua sovittelemaan paikalleen piti kaaret vielä hioa rungon muotoon niin että lankut asettuvat niiden päälle kauniisti, eikä vaan osittain ulkokulman varaan. Tämä homma onnistuu parhaiten kapeanauhaisella ns. "raspi roope" nauhahiomakoneella. Se on kuitenkin niin tehokas masiina että pitää varoa ettei poista liikaa materiaalia jotta kaaren muoto ei muutu.

Ja sitten vihdoin voinkin liimata ensimmäiset lankut paikalleen. Liimana olen tässäkin käyttänyt tuttua ja turvallista Eri Keeper plussaa, joka on helppokäyttöistä, vedenkestävää ja edullista. On makuasia, aloittaako työn partaan vai kölin puolelta, tällä kertaa valitsin tuon partaiden puolen, koska halusin nähdä asettuuko partaiden ketka piirustuksen mukaiseksi. Ja näyttäisihän tuo asettuvan.

Minulla on aikaisemmista projekteista yli jääneitä n. metrin mittaisia rimoja melkoinen joukko sekä abachista että haavasta, ja päätinkin hyödyntää ne ennen kuin lähden hankkimaan uutta puutavaraa.
Laskujeni mukaan rungon molemmille puolille menee n. 50 kpl noita 6 mm leveitä rimoja, ja koska käytettävissä on niitä vain n. metrin mittaisina, pitää ne jatkaa koska tarve on n. kaksimetrisistä. Jatkaminen kannattaa tehdä rungon keskivaiheilla koska siellä se on lähes suora, eikä rimoihin tule suurempia taivutuksia. Niinpä kaarien 9 ja 10 välille liimasin sopivat puupalikat vahvikkeeksi jonka päälle rimojen jatkokset on hyvä tehdä.

Liiman kuivumisen ajaksi rimat on hyvä puristaa tukevasti kaaria vasten. Tähän tarkoitukseen ovat kuvissa näkyvät mustat pitkäleukaiset puristimet oiva ratkaisu. Kohdissa missä riman taivutus on suurempi olen käyttänyt pieniä teräsnauloja sitomaan riman kaareen. Niitä varten olen porannut ensin reiän 1,2 mm terällä ja naputellut naulan sen jälkeen reikään n. puoliväliin, jotta naula on helpompi poistaa liiman kuivumisen jälkeen. Runkoon tulevat reiät eivät haittaa mitään, koska se paklataan ja hiotaan vielä moneen kertaan lankutuksen valmistuttua, sekä päällystetään jollain sopivalla materiaalilla johon lukuisat niittaukset voidaan imitoida. Panssarilaivojen rungothan olivat niittaamalla tehtyjä, eivät hitsattuja.

Tämä lankutusvaihe saattaa nyt kovasti hidastaa projektin etenemistä, koska kuten sanottu runkoon tarvitaan yhteensä n. 100 kpl kaksimetrisiä rimoja, ja parhaimmillaan päivässä ehtii niitä liimailla n. 2 kpl kummallekin puolelle, kun ottaa huomioon myös liiman kuivumisen vaatiman ajan. Joten ihannetapauksessa homma kestää n. 25 päivää, mutta käytännössä varmaan huomattavasti kauemmin koska muutakin pitää tehdä kuin liimailla rimoja runkoon.

Kommentit

RaimoK 1.10.2021 12:06 Vastaa lainauksella
Tuossa kyllä sulla lankutettavaa riittää. Ja liiman kuivumisineen pari lankkua/ilta puolelleen on maksimi myös pienemmissä malleissa joten tuo vaihe ei ole koskaan nopea.
Tosin Titebondilla saattaisi hieman nopeammin edetä liiman kuivumisen osalta.
Tuota Titebondia vois kyllä kokeilla, monet on sitä kehuneet. Taitaa saada ainakin Plektralta Helsingistä.
RaimoK 1.10.2021 14:12 Vastaa lainauksella
Matti Piilola kirjoitti:
Taitaa saada ainakin Plektralta Helsingistä.
Joo, sieltä minäkin omani ostanut.