Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Muutama sana kylkilankuista

Ennen kylkilankutuksen aloittamista lienee hyvä kirjoittaa muutama sana niiden tekemisestä. Kylkilankkuja tai -rimoja tarvitaan tämän suuruusluokan laivamalliin melkoinen joukko. Nämä jos käy ostamassa askarteluliikkeestä, voi joutua niistä maksamaan euron jos toisenkin, eikä välttämättä tarvittavaa määrää edes löydy helposti.
Näinollen täytyy niidenkin kanssa olla omatoiminen.

Itse olen käynyt puutavaraliikkeestä ostamassa tarvitsemani puutavaran yleensä jotain kakkosnelosen luokkaa olevana lankkuna. Runsaan metrin palasen voi onnistua saamaan lähes ilmaiseksi, jos nurkissa pyörii sellaisia pätkiä.
Lankun olen sitten vienyt puusepälle ja pyytänyt häntä sahaamaan sen ohuiksi 6…7 mm paksuisiksi säleiksi joko vannesahalla tai sirkkelillä. Vannesahan etu on että sen ohut terä ei hukkaa niin paljon materiaalia kuin paksumpi sirkkelinterä. Tämäkään työvaihe ei vielä tee suurtakaan lovea harrastelukassaan.

Säleiden kanssa menen sitten kotiin ja jatkan niiden käsittelyä pienellä pöytäsirkkelillä, jolla sahaan säleet 2,5…3 mm paksuiksi rimoiksi. Ja lopulta minulla siis on käytettävissäni tarpeellinen määrä 6-7 mm leveitä ja 2,5…3 mm paksuja rimoja.

Puulaadulla ei mielestäni niin kovin suurta väliä ole, itse olen eniten käyttänyt haapaa ja abachia, mutta mänty toimii varmasti yhtä hyvin. Pääasia on että puu on tasalaatuista ja oksatonta.

Kommentit

Hieman omia kokemuksia lisänä Matin juttuun:
Aloitin skrätsimallien lankuttamisen Harraste-liikkeestä ostetuilla mäntylistoilla, jotka olivat tiheäsyisiä ja hyvin kuivattuja sekä suhteellisen edullisia. Harraste sitten lopetti. Ensin ajattelin alkaa tehdä itse mäntylistaa, mutta tosi hyvää mäntyä on vaikea löytää puutavaraliikkeistä - se kun usein on lannnoitettua puuta ja tosi harvasyistä eikä se silloin tahdo kestää taivuttelua. Siirryin kuitenkin tilaamaan basswood-listoja (lehmus), joita saa eri kokoja suhteellisen mukavaan hintaan. Nyt viimeisimmän mallin kohdalla ei ko. listoja ollut sopivia kooltaan, ja jos oli toimitusaika oli melkoinen. Investoin, niinkuin Matin merkinnässäkin mainittiin, Proxxonin pikkusirkkeliin, ostin puutavaraliikkeestä lankun haapapuuta ja toimin samoin kuin Matti. Tuo Proxxon ei ole mikään vallan suuri investointi ja siitä on se hyöty, että voi ajaa juuri sellaisia listoja, kun tarvitsee kulloinkin. Se kyllä tuottaa itsensä takaisin ( Sillä voi tehdä muutakin kuin pienoismalleja.). Puutavaraliikkeessä kannattaa hakea esim. laudelautoja esim. haapaa, koska ne ovat tasalaatuisia ja hyvin kuivattuja. Haapa on myös erinomainen kaiverruspuu, kun tekee koristuksia ( Miksei myös tervaleppäkin.).
RaimoK 30.9.2021 14:52 Vastaa lainauksella
Hyvä lisävaruste on tähän Proxxonin pöytälevyyn sopiva kelkka.
Tuossa pöydässä on kaksi uraa. Kelkan/sahauslaatikon pohjalevyyn(esim 2mm vaneri/kovalevy) listat, jotka mitoitettu pöydän uriin. Laatikon etu- ja takareunassa paksummat pöydän levyiset puuvasteet, jotka tuovat laatikolle ryhtiä.
Laatikon sisällä voi sitten tehdä millaisia jiirauksia tai suoria katkaisuja tahansa. Pienetkään rimanpalat eivät lentele minne tahansa.
Hyvä idea, kiitos Raimo. Tuollainen kelkka pitää väsätä ensi töiksi. Kuinka pitkä kelkka sulla on?
RaimoK 1.10.2021 11:11 Vastaa lainauksella
Matti, kelkka on 25x30cm. Lisäsin kuvan kuvapankkiini. Alla linkki.
Mikäli ihmettelet mikä on järsinyt uraa kelkan yläpäässä, taannoin leveää rimaa tuli halkaistua kiilaan. Rima oli pikapuristimella kiinni takavasteessa. Tönäisin sitten puristinta sahattaessa ja kelkka nousi uriltaan.. :)

Linkki
Kiitos, selvä ja hyvä kuva. Selvittää hyvin kelkan rakenteen. Tuolla on hyvä tehdä myös muissa kuvissasi näkyviä puuritilöitä. Olenkin usein miettinyt miten niitä helpoimmin saisi tehtyä.