Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Kaaret kiinni rakennusalustaan

Tässä muutaman päivän aikana on saatu kaaret sahattua, joten niiden kiinnittäminen rakennusalustaan voidaan aloittaa. Tämän ajattelin tehdä jo koettuun tapaan ruuvaamalla ne ensin 20x20 mm puurimoihin ja ruuvaamalla rimat sen jälkeen rakennusalustaan.

Sitä ennen pitää rakennusalustaan merkitä tarkalleen rungon keskiviiva sekä kaarien paikat jotta rungosta tulee suora eivätkä kaaret sijoitu toispuolisesti keskiviivaan nähden. Tämä jälkimmäinen virhe on minulle jo kovin tuttu, usea runko on joutunut roskikseen tai poltettavaksi takkaan kun kylkiä lankuttaessani olen huomannut lankkujen pullistelevan toisella puolella runkoa jättäen ikävän lommon toiselle puolelle. Vika joka ei ole korjattavissa millään hiomisella tai paklaamisella jälkikäteen, vaan ainoastaan purkamalla jo kiinnitetyt lankut ja korjaamalla kaarien kiinnitys tarkalleen keskiviivalle.

Kommentit

Kylläpä nyt on vauhtia projektissa. Laivanrakentajan ABC-opas - todella hienoa dokumentointia, joka varmasti auttaa monia rakentelijoita.
Myös tuo edellisen merkinnän "lähdepläjäys" oli todella mielenkiintoinen.
Kiitos Kai! Ajattelin aloittaa tämän blogin ehkä tarpeettomankin yksityiskohtaisesti, mutta tarkoitukseni on jo kauan ollut innostaa uusia mallinrakentajia skrätsimallien väsäämiseen.
Nämä kaarihommat eivät kovin paljoa aikaa vie, mutta kyllä tahti tästä hidastuu kunhan aletaan liimailemaan lankkuja kylkiin. Ja varsinkin sitten kun detaljihommat pääsevät vauhtiin.
Kimmo K. 28.9.2021 16:40 Vastaa lainauksella
Matti Piilola kirjoitti:
…tarkoitukseni on jo kauan ollut innostaa uusia mallinrakentajia skrätsimallien väsäämiseen.
Kyllä näillä sinun ja muiden skrätsimallareiden blogeilla on kovastikin innostava vaikutus. Blogiasi seuratessa minunkin päähän ilmaantui ajatus, että olisi kiva rakentaa joskus malli puusta. Tämä ei ollut lupaus lähitulevaisuuteen, mutta vähintäänkin ajatus jäi itämään. Skrätsirakentamisesta minulla on hieman kertynyt kokoemusta muovimallien kohdalla yksittäisistä skrätsiosista, osakokonaisuuksista ja muutostöistä. Täytyy todeta, että ne ovat olleet mielenkiintoisimpia ja tyydyttävimpiä mallailukokemuksia tähän asti.
Hienoa jos alkaa sinua skrätsirakentaminen kiinnostaa.
Minäkin rakensin aikoinaan paljon muovimalleja, niistä siirryin sitten puulaivasarjoihin kunnes huomasin erään sarjan kohdalla että olin korvannut lähes kaikki materiaalit paremmilla ja valmiiksi kieroontuneille puulevyille painetut osat itse tehdyillä. Tällöin hoksasin että miksi ostaa kalliita sarjoja kun voi hankkia pelkät piirustukset ja tehdä itse osat halvoista osin kierrätysmateriaaleista. Samalla oma mielialani parani kun sai pelkän mekaanisen ohjeiden seuraamisen sijasta ratkaista itse miten ja mistä materiaalista kulloinkin tarvittavan osan tekisi. Ja sillä tiellä ollaan edelleenkin eikä paluuta entiseen ole.