Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Referenssejä

Tämän merkinnän olisi oikeastaan pitänyt olla ensimmäinen tässä blogissa, mutta viimeistään tässä vaiheessa, kaarien sahauksen yhteydessä on hyvä selvittää mitä kaikkia referenssejä löytyy mallin rakentamisen tueksi.

Tärkein tuli jo mainittuakin, Forum Marinumin myymä piirustuspaketti. Se sisältää 9 kpl piirustuksia, osin kopioita alkuperäisistä Crichton Vulcanin piirustuksista, osin jälkikäteen tehtyjä kopioita, leikkauksia ym. Nämä ovat valtaosaltaan mittakaavassa 1:75.

Seuraavaksi voisin mainita Tauno Niklanderin kirjoittaman kirjan Meidän Panssarilaivamme. Se sisältää hyvin paljon tietoa laivoista kuten taustatietoa niiden hankinnasta ja suunnittelun suuntaviivoista, laivojen rakenteesta, historiasta ym. teksteineen ja valokuvineen. Kirja on kustantajalta jo loppu, eikä sitä tunnu löytyvän antikvariaateistakaan, mutta onneksi se on lainattavissa monista kirjastoista ympäri maan.

SA Kuva ja Finna kuvapalveluista löytyy kymmeniä valokuvia joista voi poimia lukuisia yksityiskohtia. YLE:n arkistoista löytyy lisäksi muutamia alkuperäisiä videoita joissa myös vilahtelee käyttökelpoisia detaljeja kuten mm. seuraavat:
yle.fi/aihe/artikkeli/2010/11/24/panssarilaivat-olivat-suomen-laivaston-ylpeys
yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/12/panssarilaiva-ilmarisesta-tuli-271-miehen-hauta

Olin myös yhteydessä Ruotsiin Bofors museoon ja kyselin heiltä valokuvia tai piirustuksia panssarilaivojen 254 mm ja 105 mm tykeistä, mutta ilmoittivat että jäljellä on vain muutama kuva, jotka ystävällisesti lähettivätkin minulle. Kuitenkin nämä kuvat olivat samoja mitä on jo julkaistu tuossa Niklanderin kirjassa, joten niistä ei ollut enää kovin paljon iloa.

Lisäksi Turun Forum Marinumissa on parikin kappaletta loistavasti tehtyjä pienoismalleja panssarilaivoista, ja tiettävästi myös Turun laivastoasemalla on suurikokoinen pienoismalli. Tätä en muutamista yrityksistäni huolimatta ole vielä päässyt näkemään.

Kommentit

VilleH 28.9.2021 18:19 Vastaa lainauksella
Sanoit, että Forum Marinum myy piirrustuksia - Minulle uusi tieto! Tiedätkö, onko siellä muidenkin paattien piirrustuksia, ja kuinka paljon tuo satsi maksoi?
Ainakaan minun mielikuvituksella en saanut Googleakaan löytämään mitään tuosta.

T:Ville H
Muutamia vuosia sitten tuli hankittua sieltä tuo paketti. Oliskohan maksanut 40 €. Mielestäni myyvät myös Sigynin piirustuksia. Kannattaa kysellä suoraan sieltä.