Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Kaaret

Nyt kun on taas saatu blogi alulle ja rakennusalusta tehtyä ei jäädä tuleen (punkkaan) makaamaan vaan aletaan tekemään kaaria.
Jokaisella mallinrakentajalla on oma tapansa tehdä projektiinsa kaaret, mutta ajattelin kuvata vähän yksityiskohtaisemmin minun tapani tehdä niitä.

Tässä projektissa kaarien materiaaliksi valittiin 6 mm koivuvaneri. Se on tarpeeksi paksua jotta siihen voi kylkirimoituksen kiinnittää pienillä nauloilla; riittävän tukevaa sekä edullista, koska kaaret ovat suurikokoisia ja niitä on paljon.

Ensimmäiseksi piirrän kaaripiirustukseen aina suoran viivan joka on sopivalla etäisyydellä konstruktiovesilinjasta (tässä tapauksessa 140 mm), sen suuntainen ja tarkasti kohtisuorassa kaaripiirustuksen keskilinjan kanssa. Tämä viiva tulee toimimaan tasona joka on rakennusalustaa vasten, jolloin vesilinja ja kaarien partaiden korkeudet asettuvat toisiinsa nähden piirustuksen edellyttämään tasoon.

Tämän jälkeen siirrän kaaripiirustuksen valopöydälle, asetan sen päälle tavallisen kopiopaperiarkin ja piirrän kaaren puolikkaan paperille mukaanlukien keskiviivan ja konstruktiovesilinjan. Tässä vaiheessa pitää olla äärimmäisen tarkkaavainen että keskilinja, tuo edellämainittu rakennustasoviiva ja konstruktiovesilinja ovat kaikki oikeilla kohdillaan ja ehdottoman kohtisuorassa toisiaan vastaan.

Minullahan on omatekoinen valopöytä joka ei ole muuta kuin 70x50 cm kokoinen puulaatikko, pohjana vanerilevy ja kantena valoa läpäisevä valkoinen akryylilevy. Sisällä on 2 kpl lyhyitä 60 cm loisteputkivalaisimia.

Puolikaaren kuva liimataan tämän jälkeen sopivan jäykälle kartongille ja kaaren puolikas leikataan tarkasti piirrettyjä linjoja pitkin irti.

Seuraavaksi piirretään kokonainen kaari vanerille käyttäen apuna tätä kaaren puolikkaan kartonkimallia. Tällöin tulevat molemmat kaarenpuoliskot automaattisesti samansuuruisiksi.

Lopuksi sahataan kaari irti vanerista, tehdään siihen tarvittavat kolot köli- ym. rimoja varten, sekä mahdollisesti sahataan kaaren sisäosa irti jos mallista aiotaan uiva, ja runko täytyy tehdä sisältä avoimeksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!