Pienoismallit.net

Panssarilaiva Ilmarinen

Alustavia tuumailuja

Tuo hankkimani piirustussarja on tulostettu mittakaavaan 1:75, mutta koin sen olevan hieman liian pieni, ja niinpä päätinkin kasvattaa mittakaavan 1:50 kokoon. Näinollen paatin kokonaispituudeksi muodostuu n. 186 cm, joka juuri ja juuri mahtuu työpöydälleni. Hieman hirvittää tuo koko, koska väistämättä mallista pitää tehdä myös erittäin painava jotta se uisi oikeassa syväyksessä.

Niinpä ensimmäisiä tuumailuja olikin laskeskella, paljonko valmiin mallin pitäisi painaa. Suomen Laivamallien Rakentajien sivustolta löysin oivan kaavan jonka mukaan mallin tulisi painaa n. 30 kg, jotta sen syväys asettuisi oikeaksi ( alkuperäisen aluksen uppouma jaettuna mittakaavan kolmannella potenssilla).
Sivustolla on hyvää tietoa myös tarvittavista moottoritehoista, potkureiden mitoituksista ym.

Seuraava pohdiskelun kohde olivat detaljit. Tässä mittakaavassa paatin pitää sisältää jo huomattava määrä detaljeja, joiden tuottaminen tarkasti olisi suunnaton työ. Pitkään pohdiskelin näiden tuottamista sarjatyönä, ja ainoa järkevä tapa niiden tuottamiseen olisi 3D printtaaminen. Tuhansien detaljiosien teettäminen kaupallisesti räjäyttäisi pankin alkumetreillä, joten ainoa tapa selviytyä tästä olisi opiskella joku 3D suunnitteluohjelma riittävän hyvin sekä hankkia oma 3D printteri osien tulostusta varten. Printterit ovat viime vuosina kehittyneet valtavasti, ja riittävän laadukkaita tulosteita tuottavien resiiniprinttereiden hinnatkin lähentelevät jo harrastajien mahdollisuuksia. Kuten esim. nuo Elegoo:n tuotteet: ( www.3djake.fi/elegoo/mars-2-pro )
Printteriä en ole vielä hankkinut, mutta 3D CAD:iksi valitsin Fusion360 ohjelman ja aloin sitä suurella innolla opiskelemaan. Onhan se varsin laadukas ohjelma ja ilmainen jopa tällaisille harrastajakäyttäjille. Joskin ominaisuuksia kaupalliseen ohjelmistoon verrattuna on jonkun verran karsittu, mutta uskon niiden kuitenkin tähän projektiin riittävän.

Joten tuumasta toimeen. Kopiofirmassa suurennutin Ilmarisen runkopiirustuksen kaarineen tuohon 1:50 kokoon ja aloitin rakennusalustan tekemisen. Se tehtiin 200 x 40 cm palasesta 10 mm vaneria, jonka pohjaan ruuvattiin jäykisteeksi 2 kpl teräksisiä kulmaprofiileita.

Kommentit

Kimmo K. 25.9.2021 12:50 Vastaa lainauksella
Tsemppiä vaativaan projektiin. Tätä tulee seurattua varmasti ja suurella mielenkiinnolla!
VilleH 25.9.2021 14:17 Vastaa lainauksella
Hienoa, siitä se lähtee!
Tosiaan jo tällaisen (n.) keskikokoisen sotalaivan detaljien määrä on aikamoinen, yksi polkuhan on resiini/valkometallivalut, mutta näitähän sinä oletkin jo kokeillut, jos oikein muistelen? Mutta toki siinäkin pitää se masterkappale tuottaa jotenkin.

Kun nyt tuolle polulle olet lähdössä, niin olisiko ajatusta, että noita kaupallistaisi - harva tekee panssarilaivaa 1:50, mutta sehän tuossa CAD:issä on niin upeaa, että 3d-mallit voi skaalata myös pienempiin mittakaavoihin.

T:Ville H
Kiitoksia kommenteista Kimmo ja Ville!

Resiinivaluja on tosiaan tullut tehtyä jo muutamiin malleihin ja mikäs siinä, hyvinhän tuo sujui. Sen verran työlästä oli kuitenkin tuo masterin tekeminen että haluaisi senkin työvaiheen tavalla tai toisella automatisoida. Ja minua on aina kiehtonut tuo 3D printtaaminen, mikä tähän mennessä on kilpistynyt osaamattomuuteen. 2D CAD:ia on kyllä tullut käpisteltyäkin, mutta siirtyminen 3D maailmaan on toistaiseksi ollut liian korkea kynnys. Lisäksi noiden filamenttia käyttävien printtereiden tulosteiden laatu ei ole vakuuttanut niiden vaatiman viimeistelytyön vuoksi, mutta nähtyäni muutamia resiiniprinttereillä tehtyjä tulosteita alkaa laatu olemaan hyväksyttävällä tasolla.

Mutta hyvä idea on tuo osien kaupallistaminen. Mikäs sen mukavampaa olisi kuin esim. ostaa lähes valmiina joku Boforsin 40 mm ilmatorjuntakanuuna juuri siinä mittakaavassa kuin tarve on. Taikka n kpl reelinkitolppia juuri oikeassa koossa. Pistetäänpäs idea hautumaan korvan taakse.
Niinkuin jo tuolla fb:n puolella totesin: Melkoinen projekti alkamassa.
Sinä se aina jaksat tuoda tähän harrastukseen uusia ulottuvuuksia. Hienoa seurata kuinka homma etenee.
Itsekin tuossa mietin haeskellessani malliini sopivia karronadeja, että olisikohan 3D-tulostus mahdollinen, kun noita pitäisi tehdä monta. Hoidettuani työssä ollessani koulun tietokonejärjestelmiä pääsin jotenkin moiseen kyllästymään ja vaihdoin käsityökaluihin, mutta jotenkin alkaa taas kiinnostus herätä (Käyttävät koulullakin jo kässypajaan asennettua 3D-tulostinta - voi rähmä!).
RaimoK 26.9.2021 11:00 Vastaa lainauksella
Matti, hieno projekti starttaa.
Hieno on myös tuo tila, missä saat rakentaa.
Samanlainen on haaveissa.
No tämäpä sattumus. Itselläni on juuri työn alla Kombrigin 1:700-versio Ilmarisesta. Hartsivalua (ymmärtääkseni) ja jälki on mittakaavaan nähden todella hyvää. Ohjeistus on sitten oma lukunsa. Mutta pieni se on, mittaa on kuulakärkikynän verran ja se jää melkoiseksi kääpiöksi sinun versiosí rinnalla.

Minkä ajanjakson versiota olet tekemässä? Juuri telakalta vesille laskettu versio on melkoisen erinäköinen kuin uransa loppuajan versio sodan aikana. SA-kuvien ja Finnan arkistokuvien perusteella muutos oli melkoinen. Miltä ajalta piirustukset ovat?

Kannattaa hankkia Mallixin numero 3/2021. Siinä on mainio ja opettavainen juttu 3d-tulostamisesta ja vertaillaan kahta tulostinta. Itselläni on ollut käsitys, että tulostimet ovat kalliita ja jälki karkeaa, mutta eipä ole enää. Hankintalistalla on minullakin Elegoon tulostin. Ja juurikin Fusionia olen opettelemassa.

Noiden osin kaupallistamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Fusionin ilmainen kotikäyttöversio ei ehkä salli tuotosten kaupallista käyttöä. Tämä kannattaa varmistaa sellaiselta taholta, joka on varmasti asiasta perillä. Eipä tule sitten ikäviä ja kalliita yllätyksiä jälkikäteen.

Kaapissa odottelisi myös 1:72 Vesikko. Olisipa aika päheetä, jos olisi rinnakkan Vesikko ja Ilmarinen samassa mittakaavassa…
Kiitos kommenteista Raimo ja Jukka!

Tuo rakentelutila on tosiaan aika hyvä. Aikanaan kun etsiskelimme omakotitaloa, pisti heti silmään tämän talon oivalliset kellaritilat, sieltä löytyi tilava askarteluhuone sekä minulle että vaimolle. Kun muutkin talon tilat miellyttivät meitä, teimme heti talosta tarjouksen ja onnistuimme tekemään siitä kaupat. Tästä on nyt parisenkymmentä vuotta vierähtänyt, ja vähitellen olen saanut verstaan rakennettua mieleisekseni sekä hankittua sinne haluamani koneet. Nyt eläkkeellä ollessa kyllä kelpaa siellä aikaa viettää.

Jukka, hauskaa että sinäkin olet rakentamassa mallia Ilmarisesta. Näyttää siltä että laiva kiinnostaa monia mallareita, näilläkin sivuilla on näkynyt hienoja malleja siitä, myös kartongista tehtyinä.
Nuo minulla olevat piirustukset ovat osittain kopioita alkuperäisistä Crichton Vulcanin piirustuksista, piirretty 1928. Mukana on myös tuoreempia dokumentteja joissa ei ole vuosilukua. En ole vielä ehtinyt kovin paljon miettiä minkä aikakauden version haluaisin tehdä, ehkä kuitenkin hieman myöhemmän jossa olisi jo Boforsin 40 mm it tykit, eikä enää kovin monimutkaista masto- ja antennirakennelmaa. Aika näyttää sitten kun niin pitkälle ehditään. SA kuvia olen jo imuroinut melkoisen joukon detaljien tekoa varten, noita Finnan kuvia pitää vielä tutkiskella.
Pitääpäs hankkia tuo Mallix 3/2021, kaikki tieto 3D printtaamisesta on tervetullutta, nyt kun melkein olen jo päättänyt sille tielle lähteä. Ja hyvä huomio oli myös tuo Fusionin kaupallisen käytön kielto, enpä sitäkään tullut aikaisemmin ajatelleeksi. Ehkä siis parempi tehdä vaan itselleen ja unohtaa tulosteiden markkinointi.
Miten olet opetellut Fusionia? Oletko seuraillut siitä tehtyjä lukuisia tutoriaaleja, vai ihan puhtaasti oman yrityksen ja erehdysten kautta? Minä olen seuraillut paria videosarjaa jotka nyt alkavat olla loppusuoralla, mutta ei niistä tietenkään tähän pienoismallitouhuun kovin paljoa vinkkejä ole saanut. Parasta se kait olis vaan alkaa itse mallintamaan jotain osia kuten tykinputkia, reelinkitolppia, jne. Taitaisi parhaiten oppia sitä kautta.
Minäkin olen ihastellut ja kateellisenä katsellut työskentelytilaasi. Tilaa on, laitteita on ja vieläpä siistiä, valoisuutta unohtamatta. Oma työhuoneeni on sellainen, että siellä tehdään kaikki veroilmoituksen täytöstä maaliruiskun käyttöön. Monta vahinkoa on mallailuhommissakin tullut jatkuvan tavaroiden siirtelyn takia.

Ei kannata heittää kirvestä kaivoon tulosteiden myynnin suhteen. Jos selittää ohjelman valmistajalle harrastuksensa ja pyytää lupaa pienimuotoiseen kaupankäyntiin, niin miksei lupa saattaisi irrota? Voi olla myös, että valmiin tulosteen voi myydä, mutta tiedostoa ei. Kysymällä selviää.

Olen pääasiassa seurannut netissä videoita ja keskittynyt seuraamaan tapaa, jolla ammattilainen ohjelmaa käyttää. Ohjelman käyttö on vielä ollut enempi räpläämistä näkemäni pohjalta, mitään omaa projektia en ole vielä aloittanut. Tai olen. Paperilla on jo hahmotelmaa, mittojen kanssa, mutta se vaatii vielä säätöä. Yksi opastaja piti tärkeänä sitä, että ennen piirtämisen aloittamista on valmis suunnitelma mittojen kanssa paperilla, josta sitten vain katsotaan mitat sun muut tiedot. Tämä tuppaa alkuinnostuksessa usein unohtumaan ja se kostautuu sitten tekovaiheessa. Lomautuspäiviä on taas tiedossa, jospa silloin pääsisi oikeasti aloittamaan tekemistä.

Olin yhteydessä Mallixin jutun kirjoittajaan ja sain häneltä sellaisen neuvon (tai saattoi olla jutussakin, en muista), että kannattaa ostaa suht. uutta mallia oleva tulostin. Kehitys on tällä hetkellä niin nopeaa, että vanhempaa mallia oleva tulostin vanhenee käsiin hyvin nopeasti.