Pienoismallit.net

Sopwith 5F.1 Dolphin

Jo kerran keskeneräisenä kaappiin säilötty projekti, jossa rikauksen kokeilut epäonnistuivat aikoinaan loisteliaasti ja nyt palattiin asiaan paremmalla menestyksellä. Kohtalainen lopputulos ottaen huomioon kuinka pieninä palasina malli välillä oli.

Sopwith 5F.1 Dolphin oli brittiläinen hävittäjälentokone, jonka valmisti Sopwith Aviation Company. Sitä käyttivät Royal Flying Corps ja sen seuraaja, Royal Air Force ensimmäisen maailmansodan aikana. Dolphin aloitti palveluksensa länsirintamalla alkuvuodesta 1918.

Sopwith Aviation Company LTD, Hooper & Company LTD ja Darracq Motor Engineering Company LTD valmistivat konettta yhteensä lähes 1800 kpl. RAF julisti mallin virallisesti vanhentuneeksi syyskuussa 1921

Kommentit

Erittäin hieno malli ja riggaus näyttää onnistuneelta. Ekassa kuvassa minua hämmentää potkuri, joka näyttää olevan vinossa moottoriin nähden. Vai onko tämä tarkoituksella kumoamaan potkurin kierto?
Kiitos kehuista, ehkä kuvien vähyys auttaa piilottamaan puutteita 8-) Ei vaan, koitan ottaa pari lisää.

Tuo spinneri on kyllä tullut tönäistyä kuvatessa irti. Pistän senkin suoraan, kiinni ja kuvaan uudestaan.
Mallitehdas Kimo on vauhdissa.
Hieni kone ja en ala motkottamaan mistään.
Miten teet nuo takiloinnit ja mistä?

Sama kysymys: Nähdäänkö tämä livenä Kuopion mallitapahtumassa lokakuussa, jossa teemana on Ensimmäisen Suuren Sodan kalusto.
pienoismallit.net/tapahtumat/2021/maalla-merella-ja-ilmassa/
Nyt on potkuri suoristettu ja muutama kuva lisätty.

Kuopio on vakavasti harkinnassa.
Takilointi on tehty EZ Linella (Fine, 0,25mm) ja GasPatch Modelsin RAF Late Type -kiinnikkeillä. Suurin osa kiinnikkeistä on resiiniversioita, koneen takaosassa muutama metallinen. Resiinisissä pujotan litistetyn lyijylangan ensin kiinnikkeeseen ja liimaan kunkin kiinnikkeen sen avulla kohdalleen. Tämä helpottaa suuresti linjaamista (toimii siis vain RAF-kiinnikkeisiin, ei muihin vanttiruuveihin).

Myös itse langan voisi pujottaa kiinnikkeen läpi ja kiinnittää koko homman sillä. Tätä valmistajakin periaatteessa suosittelee, mutta olen kokenut oman versioni itselleni sopivammaksi.

Yritin alunperin litteää nailonlankaa simuloimaan brittien litteää teräsvaijeria, mutta luovuin. EZ toimii mielestäni riittävän hyvin ja asennus ei vaadi sormilleni sopimatonta ääreismikrokoordinaatiota 8-)
Marko Hoo 12.9.2021 11:57 Vastaa lainauksella
Laadukasta työtä jälleen kerran. Tuon litteän teräsvaijerin ongelmaa ei ole taidettu ratkaista aftermarket tuotteita tekevienkään keskuudessa. Nuo ohjaamokuvat ovat kanssa hienoja, koska yksityiskohtia pääsee kanssa miettimään.
Näitä WNW wunderlekoja. Hienosti on onnistunut. Minäkin pidän eriyisesti ohjaamokuvista.