Pienoismallit.net

BT-42

R-717, Erillinen Panssarikomppania, Viipuri 20.6.1944

Tamiyan malli, rakentaminen helppoa, ylimääräisenä lisäyksenä tykinputki joka on Aberin alumiininen, en olisi ehkä muuten käyttänyt mutta sarjan mukana tuli edellisen omistajan hankkimana kylkiäisinä. Rakentelin ajajan luukun sisäpuolen detaljit, hallintalaitteet ja mittaritaulun sisustaan koska jätin luukun auki, tosin eipä sisälle kovin paljoa näy, samoin muovilevystä tein vahvikeraudan keulaan johtopyörien akseliputkien väliin. Kolmivärikaavio on maalattu ruiskulla maskeja käyttäen Tamiyan akryyleillä, öljyväri- ja emalilitkut lika- ja pölyefekteihin, Vallejon akryyleillä ja Humbrolin emaleilla erilaiset naarmut ja kulumat, jotka jätin vähemmälle koska vaunut oli maalattu kuukautta aiemmin ja taistelutoimia ne näkivät tuossa ajassa hyvin vähän.
Koivun oksat on Mini Naturin valmistuotteita maalattuna parilla eri vihreän sävyillä.
Alkuperäinen suunnitelma oli lisätä tähän 2 figuuria mutta toista en saanut oikein luontevasti sopimaan niin päätin jättää tämän vaunun torniin nojaavan jäljelle, figu on unkarilaisen Bodin erittäin hyvälaatuinen, mitään valuvirheitä ei ollut eikä muutaman osan sopivuudessa ollut ongelmia. Maalattu Vallejon akryyleilla.

Alusta on Miniartin mukulakiveä, aita stryreenilevystä, molemmat maalattu Tamiyan akryyleillä, pintakäsittelyyn öljyvärilitkut ja pigmentit.

Malli esittää Erillisen Panssarikomppanian päällikön, luutnantti Stig Sippelin komentovaunua Viipurin lyhyen taistelun aikana, Sippel kaatui yhdessä lataaja panssarimies Adiel Sorviston kanssa vihollisen T-34:n saatua osuman vaunun torniin, ajaja kersantti Aarne Virtanen haavoittui sirpaleista mutta kykeni yrittämään vaunulla pakoon, kääntyessä Karjalankadulta Eliaankadulle, toisen puolen telaketju lähti päältä osuttuaan reunakiveen, Virtanen pääsi kuitenkin pakenemaan omien puolelle liikuntakyvyttömästä vaunusta. Tapahtumalle on ilmoitettu tarkka kellonaika 16:45.
Kaiken kaikkiaan 11 taisteluun osallistuneesta BT-42:sta menetettiin 8, suurin osa mekaanisten vikojen takia, johtuen vaunutyypin olemattomasta taisteluarvosta ne poistettiin melko pian käytöstä.

Kommentit

Tykkään erittäin paljon hillitystä "säistämisestä". Ja figuuri on todella onnistunut. Tamiyan väreistä kysymys. Ovatko suoraan purkista tiettyä sävyä, vai sekoitettu?
Matti M 24.8.2021 21:09 Vastaa lainauksella
Kiitos :-)

Tamiyan maalit suoraan purkista paitsi vihreään xf-58 lisäsin xf-81:stä, ihan silmämääräisesti, ehkä noin 50/50, hiekanruskea on xf-57 buff, näin jälkeenpäin parempi sävy voisi olla xf-55 deck tan, ruskea xf-10 flat brown.
Olli J. 25.8.2021 10:24 Vastaa lainauksella
Hyvin onnistunut kokonaisuus! Maalaus ja säistäminen vastaavat hyvin hiljattain maalattua kesäisillä sorateillä ja kaupunkiolosuhteissa toiminutta vaunua. Figuuri myös hieno ja vaatekappaleissa luonnollinen kiilto-/mattapinta. (Välillä näkee todella hienoja dioraamakokonaisuuksia, joissa figuurit ovat jätetty jostain kumman syystä kiiltäviksi).
JJ Hilska 25.8.2021 12:44 Vastaa lainauksella
Hieno on! Kuin suoraan Viipurin kadulta tempaistu palanen tämä teos!
Matti M 25.8.2021 15:45 Vastaa lainauksella
Kiitos molemmille :-)
Noniin se on nyt siinä…onnittelut upeasta suomimallista…näin amatöörin silmin kaikki on erittäin hywin kohdillaan…Löysin muutamia kuvia kyseisestä vanusta ja näyttäisi maalauskin olevan olevan kahden löytämäni kuvan perusteella oikeanlainen…olikos tästä täydellinen maalausohje jostain saatavilla vai onko osa arvausta?…
Oksat hyvä lisämauste ja kivetys superbueno…onkos tuo sanomalehti tuolla maassa karjala vai jokumuu paikallinen sanomalehti? ;)
Matti M 26.8.2021 22:29 Vastaa lainauksella
Kiitos Johan :-)
Maalausohje on sarjan oma, niihin harvoihin kuviin verraten mitä tuosta vaunusta on niin Tamiya ei ainakaan hatusta ole vetänyt sitä, varmasti kotimaiset asiantuntijat olleet asialla.
Sanomalehti on itseasiassa Uusi Suomi, kopiopaperista alkunsa saanut.
Matille myös kyssäri… tiedätkös mikäs tuo sippelin jalkojen alla oleva ˋmegafoní on? Itse siis ihmettelin omassa bt mallissa mikä se oikein on?
Matti M 27.8.2021 20:50 Vastaa lainauksella
Se on tunkki, kotimaista tekoa.
JiiTee 28.8.2021 21:54 Vastaa lainauksella
Olen samaa mieltä JJ Hilskan kanssa. Lisäksi kuvat panssarista, panssarifiguurista ja dioraamasta ovat onnistuneet, sekä selostus pienoismallista ja aiheesta on hyvä.
Tähän dioraaman alustaan saattaisi ehkä lisätä jonkinlaisen nimikyltin. Vai onko niin ettet käytä nimikylttiä mallien alustoissa, kun katsoo muita mallejasi tällä sivustolla, niin useimmissa niistä ei taida olla nimikylttiä? :-)
Matti M 29.8.2021 12:36 Vastaa lainauksella
Kiitos JiiTee

En käytä nimikylttejä koska en niitä itse osaa tehdä, täytyisi kokeilla joskus tulevaisuudessa.
Hyvän näköinen BT-42, itsekin voisi tuon rakentaa mutta liian paljon tietäjiä ja 'tietäjiä' jotta uskaltaisin edes aloittaa näillä taidoilla. Olisi kiva nähdä malli ihan livenäkin joskus jossain.