Pienoismallit.net

Suhoi Su-22M4

Tšekin ilmavoimat

KP:n uudelleenjulkaisema Suhoi päätyi alkujaan komerooni hieman poikkeavasta syystä. Halusin katsoa, millaista jälkeä saadaan kun valetaan sarja 90-luvun muoteilla ja samalla tarkastella kestääkö sarjan yleinen olemus vertailussa tämän päivän mallien kanssa. Sarja on siis alkujaan Bilekin tekoa. Lopputuloksena yllätyin osien yhteensopivuudesta. Kittiä ei tarvinnut enemmän eikä sovitusongelmia ilmennyt. Paneeliurien yms. detaljien "pehmeys" oli havaittava ero. Ohjeen huomasin olevan puutteellinen: ensin kasataan ohjaamo ja rungonpuolikkaiden väliin tuleva ilmanottokartio. Sittenpä kone onkin ohjeessa valmis, vain telineet ja ulkoinen kuorma kiinni ja taivaalle! Referenssejä sai selata jonkun tovin, että selvisi laitteistojen ilmanottoskuuppien ja omasuojaheittimien paikat. Bilekin alkuperäinen ohje on kattavampi.

Rakennuspöydälle kone päätyi taas siitä syystä, että tšekkiläinen viisivärikaavio oli mielestäni riittävän haastava pensselillä maalattavaksi ja siksi vallan mainio kunnianosoitus sivellinmaalarina kunnostautuneelle Raimo Leinolle.

Päävärit ovat Leinon kunniaksi Humbrolin emalimaaleja KP:n ohjeen mukaisilla värisävyillä. Takarungossa myös Revellin terästä. Vanteiden ja antennien suojuksien vihreä ja pintalakka ovat Akanin akryyliä. Paneeliurissa öljyväreistä sotkettu litku.

Skrätsityönä avasin ilmanottokanavan lisäilmaluukut, lisäsin jarruletkut, porasin nokkatelineen kupeesta valojen paikat auki ja laitoin rullausvalot auki-asentoon, tein kirkkaasta valurangasta majakan rungon päälle, tein uudet, skaalaan sopivammat ohuemmat evät siipitankkeihin styreenilevystä ja jatkoin päätelineiden varsia. Muuten kone istuu liian matalalla. Omasuojaheittimiin porasin reikiä, että näyttävät paremmilta.

Heittoistuin ja lentäjäfiguuri ovat Venäjän ilmavoimien ylijäämää Zvezdan paketista: penkki on vähän turhankin uutta vuosimallia, mutta mielestäni riittävän lähellä ja paremmin detaljoitu kuin sarjan mukana tullut. Pitot- ja tykin putket Masterin messinkisiä, ehdoton vaihtoehto jos haluaa skaalaan sopivat ja sirommat putket.

Kommentit

Hyvältä näyttää tuo sivellinmaalattu camo. Ehkä olisi kaivannut jotain lähemmältä otettua kuvaa, jotta näkisi paremmin maalipinnan ja että kuinka paneeliurien litkutukset ovat toteutuneet. Itsellä ei ole kokemuksia tuon ikäisistä KP:n malleista. Skrätsistä ja tarvikeosien käytöstä kuitenkin plussaa.
Samaa mieltä Mikan kanssa kuvista, koska nyt maalipinnasta ei näe tarkkaan rajoja ja paneeliurien öljyväriä, joka kiinnostaa kovasti.
Kaavio maalauksessa näyttäisi päällisin puolin hyvälle.

Aika homman olet pikku skaalaan tehnyt nimenomaan itse tehdyistä porauksista yms.

Hyvä kunnianosoitus Raimovainaalle.
Kiitoksia kommenteista. Pitänee yrittää saada joitain lähikuviakin.
Hienosti onnistunut malli, ja on kiva nähdä tuota Suhoita rakennettuna. Mikään yleinen malli tuo ei taida näillä sivuilla olla. Maalausjälki on nättiä: tasaista ja rajat ovat siistit. Hyvää työtä!
Kiitos!