Pienoismallit.net

Gotha G.IV(LVG(

Ensimmäisen maailmansodan pommikone, joka toimi Belgiassa 1917. Sen aikaisiin hävittäjäkoneisiin verrattuna, aivan valtava. Kokoamisessa ei mitään ihmeellistä, normaalia kittausta ja hiomista jonkin verran. Maaleina vesiliukoiset ja sudittu pensselillä. Kuvaus oli hieman haasteellista näin kotioloissa, mutta toivottavasti noista saa selvän.

Kommentit

No on kyllä hieno ja ei taatusti ole helpoimmasta päästä rakennettava. Noin ison mallin kuvaaminen tuo aina haasteensa ja ne nyt hieman kuvissa näkyvät (syväterävyys). Kiinnostaa kuinka toteutit takiloinnin? Samoin käytitkö Rodenin alkuperäisiä siirtokuvia?
Komea malli ja hyvää työnjälkeä. Pieni mittakaava ja paljon takilointia.. Hyvin tehty
Hieno ja näyttävä malli harvemmin nähdystä konetyypistä.

Ja taas pilkunviilaajan silmääni osui pari juttua: minun koneellani mallin maalauksen tummenmpi sävy näyttää liian siniseltä - sen pitäisi olla enemmän malvansävyinen (sävyksi on mainittu lähteissä FS37100). Koneen takiloinnista puuttuvat siipitukiparien väliset tukijänteet (siis esim. etumaisen tuen yläpäästä takimaisen tuen alapäähän menevä jänne), samoin kuin laskutelineiden tukijänteet.

Lisäksi pari kommenttia Rodenin sarjasta ja sen ohjeista: se lienee peräisin vuodelta 2001 ja todennäköisesti se pohjautuu paljolti Peter M. Grossin kirjan "Gotha!" vuodelta 1994. Sarjan jotkut osat ovat yhteisiä heidän Gotha G.V -kittinsä kanssa, joten rakennusohjeet neuvovat tekemään G.IV -mallin vaatimat modifikaatiot; näissä modifikaatioissa ainakin neuvo lyhentää sivuperäsimen alareuna on virheellinen, sillä itse asiassa tässä koneessa sivuperäsimen alareunan tulisi olla pidempi kuin tuon Rodenin osan alareuna ja yltää rungon alareunan tasolle (tuo modifikaationeuvo pätisi LVG:n valmistamiin loppusarjan koneisiin, mutta ei alkusarjan koneisiin, joihin tämäkin kuului). Tuoreemman tutkimuksen mukaan koneen tunnus oli MoRoTas (lyhennelmä koneen miehistön Lt. Mongs, Lt. Roland ja Unteroff. Tasche nimistä); joidenkin lähteiden mukaan tunnuksen kirjainten värit olisivat olleet musta, valkoinen ja punainen.
Kiitoksia kommenteista. Mika, takiloinnin tein elastaanilangalla ja porailemalla sekä siirtokuvat oli Rodenin, meinasivat kyllä hajota käsiin. Veikko, kyseiseen väriin käytin Model Colorin 70960, mielestäni vastaa noin suunnilleen alkuperäistä. Näillä omaamillani taidoilla en lähtenyt yrittämään kaikkea takilointia…ehkä tulevaisuudessa.
Kari Rautiainen kirjoitti:
Veikko, kyseiseen väriin käytin Model Colorin 70960, mielestäni vastaa noin suunnilleen alkuperäistä.
Ok, tuo Model Colorin sävyhän vastaa juuri mainitsemaani FS37100-syvyä. Eli ongelma on silloin vain "kuvaketjun" (kamera -> tietokoneeni) värintoistoeroista.

Vielä lisäkommentti tuon koneen (991/16, kuului Kasta 17:ään) kohtalosta: lennolla 11.11.1917 vastaisena yönä se rysäytti laskeutuessaan belgialaiseen maalaistaloon ja koneesta näkemäni kuvat ovat juuri tuon jälkeen otettuja.