Pienoismallit.net

Douglas DC-6B-ST

OH-KDA, Kar-Airin heilupyrstö

Kar-Airin DC-6B, johon tehtiin vuonna 1968 muutostyö, jossa takarunko katkaistiin ja saatiin saranoimalla kääntyvä pyrstöosa. Tästä tulee mallimerkintään ST (Swing Tail). Kaikki DC kutoset huomioiden, näitä muutoksia tehtiin vain kahteen koneeseen. Siis aika harvinainen versio.

Mallin tein Hellerin vanhasta sarjasta. Aftermarket osina hankin HaHenin resiinimoottorit ja Plus Modelin resiinipyörät. Matkustamon ikkunat valoin kirkkaasta resiinistä ja ikkunaverhot tein alumiinifoliosta, jotka maalasin harmaiksi. Pyrstön saranat tein silmämääräisesti oikean kokoisiksi ja muotoisiksi styreenitangosta.

Pintakäsittely tehty jälleen paksulla keittiöalumiinilla, jonka liimasin Microscalen Metal Foil Adhesive -liimalla. Hankalimmat kohdat kuten spinnerit, kiduslevyt ja siipien kärjet tein Bare Metal Foililla. Maalaustyössä käytin Tamiyan akryylimaaleja ja -lakkaa sekä metallimaaleina Extreme Metalin eri sävyjä.

Tarvikesiirtokuvatkin oli, en tiedä kenen valmistamat, muuta ei niistä ollut paljon hyötyä. Punaisessa raidassa olleet ikkuna-aukot ei käyneet ollenkaan kohdilleen, joten päädyin maalaamaan raidan. Mustat raidat ja ovet ja hätäpoistumistie merkinnät on tehty pääosin "metritavarasta" sekä soveltuvin osin alkuperäisistä siirtokuvista.

Antenneja ja joitain muita pieniä osia valmistin itse. Antennilanka on Uschi van Rostenin Fine -elastaania.

Kommentit

No huh, huh. On taas virheetön pala Suomi-historiaa. Foliointi todella vaikuttavaa ja aidon näköist.
Eipä tuosta kauniista koneesta ja mallista virheitä löydy, eikä ole tarkoitus etsiäkkään millään luupilla.
On vaan niin upea ilmestys, että ihokarvat nousee pystyn.
Tuoata foilaamisesta saisit kirjoittaa jonkun näköiset selkeät ohjeet vaikka "Kirjoituksiin tai Niksipuolelle".
Sieltä löytyy monenlaista kirjoitusta, mutta kaikissa on aina jotain erilaista.

Tämä on lainaten Tervoa pala Suomen historiaa ja vielä aika isossa koossa, joten pojot on täydet.
Viikon malli jällen?
Matti M 31.5.2021 19:43 Vastaa lainauksella
Uskomattoman upea malli, tarvinneeko muuta sanoa :-)
Tämäpäs sattui. Tuossa viikonloppuna innostuin selailemaan finna.fi-kuvapalvelua erilaisilla hakusanoilla ja mm. KAR-AIR:in kalustosta löytyy paljon kuvia, esim. juuri tuosta saranapyrstöstä:

finna.fi/Search/Results?lookfor=oh-kda&type=AllFields

Ja eikös täällä pienoismallipuolella heti rävähdä näkyville upea mallinnus joka kulmasta katsottuna. Hieno!
Todella hieno.
Kiitos Tervo, Timo ja Matti kommenteista ja tähdistä.
Kiitos Ari ja Matti kommenteista. Nuo finnan kuvat ovat olleetkin tässä projektissa referenssinä.
Eipä voi kuin kompata ylläolevia kehuja. Loistavaa foilaustyöskentelyä ja kaikinpuolin muutenkin hieno.

Kysymys tuosta foilauksesta: Loppuuko folio juuri siihen, missä alkaa valkoinen maali, vai menevätkö ne hieman päällekkäin? Nimittäin jos ne manevät päällekkäin, niiin foilin raja saattaa tarkalla tihrauksella näkyä maalin alta pienenä rajana. Noissa kuvissa ei kyllä sellaista näy.
Kiitos Mika. Folion päällä ei ole maalia. Malli on maalattu ensin valkoiseksi reilusti yli oletetun värirajan ja sen jälkeen maalin päälle asennetaan folio ja tehdään terävällä veitsellä lopullinen raja.
Ari A Honkonen kirjoitti:
Kiitos Mika. Folion päällä ei ole maalia. Malli on maalattu ensin valkoiseksi reilusti yli oletetun värirajan ja sen jälkeen maalin päälle asennetaan folio ja tehdään terävällä veitsellä lopullinen raja.
OK, kiitos!
Hieno pienoismalli! Uumoilin kuvia katsellessa, josko pinta on metallia ja raidat siirtokuvia, kun tyypillisiä dekaalien rajoja ei näkynyt, vai että olisiko ne mahdollisesti kuvasukulman takia näkymättömissä. Yllätys olikin posititiivinen, kun tekstissä paljastettiin raidat maaliksi ja pinta oikeaksi metalliksi. Minun mielestäni niin pitääkin mallata todellisuuta, vaikka siirtokuvissa puolensa onkin ja metallipinnan matkiminen maalamaalla pinnoittamista helpompaa.
Kerrassaan mainiota mallailua, mikä näkyy lopputuloksessa upeasti.
Herttinen. Tämä on upea, katsoi sitä mistä suunnasta tahansa vaikka suurennuslasin kanssa. Tuo foliointi on jotain, mihin en itse taida koskaan uskaltaa - mutta komppaan myös aiempaa kommenttia siitä, että pitäisi metallin ollakin metallia!

Tällaisia helmiä on erittäin mukava bongailla aina toisinaan.
Kiitos!
Ohhoh, onhan taas tyylikäs ja huolellisesti tehty iso malli. Suht puhtaat valkea/metalli -siviilimallit luulisi olevan vielä kertaluokkaa vaativampia kohteita, kuin suttuiset sotakoneet. Tämän lähemmäs täydellisyyttä tuskin kannattaa tavoitellakaan… Itseä muuten hirvittää jo pelkkä moisen kaunottaren käsittelyn ajatuskin (esim. kuinka tuo antennikin kestään ehjänä noissa pohjakuvissa?!)
Tally-ho 1.6.2021 07:55 Vastaa lainauksella
Täydellinen malli! Kyllä vetää hiljaiseksi. Onneksi olkoon!!
Kiitos Mikko, Matti, Tally-ho ja IT Lahtinen kannustavista kommenteista ja tähdistä. Mikko: vaikka nykyään on saatavilla hienoja metallimaaleja, niin kyllä vain alumiinilla saa aikaan uskottavimman metallipinnan. IT: testailin kuvauksessa varovasti antennien kestävyyttä; hyvin se kuitenkin lepäsi niiden varassa selällään. Ne on itse tehty etsilevyjen jäämistä ja viilasin niihin parin millin piikin joka meni porausreikään.

T. Ari
Onhan tämä aivan huikea taidonnäyte siitä mitä osaavissa käsissä syntyy, todella upea. Kaikki oleellinen on jo varmaan sanottu, mutta tuon upean metallipinnan ( hienot sävyvaihtelut ) lisäksi oma huomioni kiinnittyi esim. renkaisiin jotka ovat niin luonnollisen näköisiä kuin vain voi olla. Samoin pikku piiperrykset, kuten vaikkapa jarru ja hydrauliikkaletkut ja moottorit tarkkoine yksityiskohtineen myös hienot. Erityismaininta myös itse tehdyistä matkustamon laseista verhoineen, voi luoja ;-). Ohjaamon lasit eivät aivan yhtä kirkkaat, liekö paksun valun ja iäkkään sarjan ansiota.

Tämä malli oikeaa taustaa vasten kuvattuna menisi täysin oikeasta koneesta ja sehän on täydellisen mallin tunnusmerkki. Kuvat myös todella hyviä ja hatunnosto myös riittävän läheltä otetuista kuvista joka monilta unohtuu tai uskallus puuttuu.
Kiitos Markku kommenteista. Ohjaamon lasit ovat todellakin sameammat; se johtuu myös vanhasta ja paksusta valusta sekä siitä että, malli oli minulla monta vuotta työn alla ja sisälle pääsi pölyä. Pöly meni sinne laskutelinekuilujen kautta. En saanut sitä poistettua vaikka huuhtelin sisätilat Fairy-vedellä. Ainoastaan pari ikkunaverhoa ruttaantui.

T. Ari
En ole erityisemmin noille siviili/matkustajakoneille lämmennyt mutta TÄMÄ! On todella kaunistus ja tosi upeaa työtä - pienoismallin rakentamista parhaimmillaan.

T: Mauri
Hieno malli ukin vanhasta työpaikasta. Lenteli tämän mukana lentomekaanikkona ympäri maailmaa.
Onpas vaikea keksiä mitään mitä ei ole jo sanottu, käsittämättömän hieno pienoismalli! 1/72-skaalaisena varmasti luonnossa myös vaikuttavan kokoinen…! Aihevalinnasta myös pisteet, onhan nämä nelimoottoriset potkurikoneet mielestäni lentomatkustamisen huipentuma mitä mielenkiintoisuuteen ja näyttävyyteen tulee, Kuutonen ei vedä ihan vertoja Connielle mutta upea kone silti.

Metallipintaa ihailen minäkin, todella upea lopputulos. Jos käyttämistäsi metodeista jaksat joskus kirjoitella tarkempaa ohjetta, minäkin lukisin oikein mielelläni. Onko syy käyttää keittiöfoliota Bare Metal Foilin sijaan BMF:n verrattain huono kestävyys? Tämän kokoiseen malliin BMF:ää menisi toki aika monta arkillista…
Odotan Yllä olevan Eeron kysymykseen vastausta ja tekniikkaa, niin kuin jo omassa kommentissa kettoinkin.
Foilaus on taitolaji ja olisi kiva saada siitä ihan blogi tai jopa video, jossa tarkasti näytettäisiin eti vaiheet, käytetyt aineet ja vaihtoehtoiset aineet.
Täällä Suomen navassa ei ole missään kaikenmaailman pienoismallitarvikkeita ja tätä foilausta tahtoisin ainakin minä harjoitella.
Kiitokset Maurille, Jarille, Eerolle kommenteista ja tähdistä. Timolle ja Eerolle voisin sanoa, että harkitsen vakavasti jos saisin aikaan jonkinlaisen jutun käyttämästäni foilaustekniikasta ja työvälineistä. Katsellaan!

T. Ari
Edellisiin kehuihin on helppo yhtyä. Hieno malli!
Kiitos Antti!
Onnittelut! Olihan tämä nyt ihan selvää;)

yt.
MK
Kiitos Mika!
Eiköhän ole jo vuoden malli, jos sellainen valittaissin.
Ja miksikäs ei voitaisi harkita asiaa.
Viikon malleista korkeimmat pojot saanut valittaisi tällä tittelillä.

Onnea täältä suruisasta Kuopiosta…
Kiitos Timo!
Tässä yhä kihelmöi tuo foilaus.
Kuvista on hivenen vaikea saada selville, että mitkä paikat on foilattu ja mitkä maalattu jollain metallilla?
Alapuoli näyttää maalatulta joissain kuvisa ja siipien yläpuolet foilattu paitsi moottorien kohdilta. Moottorien pellitys taas näyttää foliolta..

Saisitko vielä kirjoitettua näistä lisää.

Meinaan tehdä 1:144 DC-6:sen ja nyt kun olen pari metallimalliharjoitusta tehnyt niin tämä alkoi kiinnostaa.
Mallissa kaikki muut alumiinilta näyttävät kohdat, paitsi potkurinlavat, on foilattu. Potkurien lavat on maalattu Alcladin alumiinilla. Moottorit kiduslevyjen jälkeen on foilattu tummennetulla alumiinifoililla. Tummentamisen voi tehdä kätevimmin pitämällä alumiiniliuskoja vedessä johon on liuotettu konetiskitabletti. Liuotuksen pituus määrittää foilin tummuuden. Kokeilemalla selviää. Alumiini kannattaa lopuksi huuhdella kunnolla.
T. Ari