Pienoismallit.net

P-40N Warhawk

What if -malli dekaalien puolesta

Curtiss P-40 oli yhdysvaltalaisen Curtissin yksimoottorinen ja yksipaikkainen hävittäjälentokone, joka lensi ensilentonsa lokakuussa 1938 ollen palveluksessa toisessa maailmansodassa. Niitä valmistettiin yli 13.700 kpl.

P-40 kehitettiin sotaa edeltäneestä Curtiss P-36 Hawkista. Yhdysvaltain armeijan lentojoukot USAAC (United States Army Air Corps) käytti koko konesarjasta nimitystä Warhawk. Royal Air Force ja kansainyhteisömaiden ilmavoimat nimittivät P-40B ja P-40C-malleja Tomahawkeiksi ja P-40E:stä eteenpäin Kittyhawkeiksi. Neuvostoliitto sai näitä 2452 kpl lendlease-sopimuksen mukaisesti.

Kun koneen ulkoasua katsoo, tulee väkisin mieleen aiemmin rakentamani LaGG-3 - siipien Y-muoto, yms. Lienevätkö Isä Aurinkoisen insinöörit ottaneet mallia?

Suomi sai sotasaaliiksi vaurioituneita Warhawkeja, joista yksi P-40M, konetyypin englantilaisen tyyppinimen, Kittyhawk Mk.III, mukaan rekisteritunnuksen KH-51 saanut, korjattiin Suomen ilmavoimien käyttöön. Varaosien huonon saatavuuden takia sillä ei lennetty paljon, ainoastaan tutustumislentoja.

Aseistus:
6 × .50-kaliiperin Browning M2 -konekivääriä
1 × 227 kg ja 2 × 45 kg pommia rungon alla ja siipiripustimissa
Klimov-moottorimuutoksen yhteydessä Neuvostoliitossa koneisiin asennettiin telineet kuudelle RS-82-raketille.

Kone oli sangen heikko vastustaja Me 109Bf-hävittäjille ja länsiliittoutuneet käyttivätkin sitä pääasiassa Pohjois-Afrikan rintamalla heikompia italialaiskoneita vastaan.

Hasegawan malli oli Taivaan vanha vuodelta yksi tai kaksi ennen ajanlaskumme alkua ja dekaalit sen mukaisessa kunnossa. Toisin sanoen siirtokuvat hajosivat miljoonan päreiksi. Näin ollen haalin miljoonalaatikostani eri dekaaleja, joista sitten syntyi tämä "What if" -malli. Kuvitellaan vaikka, että ko. yksilö oli maapommitustehtävissä jossain Pohjois-Afrikassa, kun on tuo pommi-Plutokin kyljessä.

Tamiyan ja Trumpeterin tapaan Hasegawa tekee tarkkaa työtä valuissa. Mm. konekiväärien piiput olivat valmiiksi aukiporattuja.

Kommentit

Melko hyvin tehty ja säistetty+maalattu malli.

Siirtikset olet saanut kiinni hopeoimatta ja paneeliurien korostus toimii.
Ei ole joka paikasta ihan tarkkaa maalausta, mutta kokonaisuutena kyllä nätisti tehty.
Lähikuva osoittaa, että aika tarkasti olet malliin kuitnkin perehtynyt.

Kiiltoaste on ehkä hivene liian kiiltävä, vai oliko näin tarkoituskin?
Alapuolella ehkä eniten siistimistä.

Joka tapauksessa passa laittaa näytille ja kyllä minusta pojot on ansaitut.
Kiitos Timo! Dekaaalien hopeoinnin välttää kun ensin heittää kerroksen kiiltävää lakkaa kaiken päälle -> kuivuminen -> säistämiset -> mattalakkaus.
Kalle Korkala kirjoitti:
Kiitos Timo! Dekaaalien hopeoinnin välttää kun ensin heittää kerroksen kiiltävää lakkaa kaiken päälle -> kuivuminen -> säistämiset -> mattalakkaus.
Tiedän asian, mutta aina se ei onnistu noin kaaarevilla pinnoilla. Itse käytän kiiltävän lakan tilalla lattiavahaa. Kiilto tuotteen muovilattioille tarjoitettua, koska vanhaa Jonhssonin lattiavahaa ei enää saa.
Matti M 25.5.2021 19:37 Vastaa lainauksella
Hyvä oivallus tuo Pluton kuva tai siis kuvat, varsin uskottavan näköinen jos ei paremmin tietäisi.
Maalaus, pakokaasun jäljet ym.sotkut hyvin onnistuneet, isossa mittakaavassa varmasti näyttävä malli.
Kiitos Matti!
Tainnut vaan jäädä pari osaa laatikkoon kun päätelinekuilujen etummaiset muotosuojat puuttuvat siivenjohtoreunasta ?
Nätti Warhawk, jossa käytön jälkiäkin mielestäni sopivasti. Muuten varsin onnistunut malli, yksi asia tosin pistää silmään noiden Jarin mainitsemien muotosuojien lisäksi. Renkaat ovat aivan liian matalaprofiiliset, eli onko vanteiden maalaus mennyt hieman yli? Niin, antennilanka on myös kaareva…ylöspäin. Pikku juttuja ja sinänsä helppo korjata.