Pienoismallit.net

Prozorlivyi (S2)

Sokol-luokan torpedovenehävittäjä

Lisäkuvia: photos.app.goo.gl/mu5NxoERiTtX31x6A

Tämä on ensimmäinen laivamallini ja se esittää Venäjän Itämeren laivaston Sokol-luokan torpedovenehävittäjä Prozorlivyitä, myöhemmin Suomen laivaston torpedovene S2. Alus, työnimenään Gagara (Kurki), laskettiin vesille Pietarin Nevskin telakalta vuonna 1899 ja se oli järjestyksessä luokkansa neljäs laiva. Itämeren laivastolle alus luovutettiin vuonna 1901 ja pian tämän jälkeen se sai nimen Prozorlivyi (Terävä). Laivan pituus oli 57,9m ja leveys 5,6m. Syväys oli 2,4m. Aseistuksena laivalla oli kaksi 75mm tykkiä ja kaksi 381mm torpedoputkea.

Prozorlivyi osallistui II Tyynenmeren eskaaderin osana Venäjän-Japanin sotaan. Konevikojen takia alus siirrettiin takaisin Pietariin ja näin välttyi tuhoutumasta muun eskaaderin mukana Tsushiman meritaistelussa. Ensimmäisen maailmasodan aikana Sokol-luokan torpedovenhävittäjiä, Prozorlivyi mukaan lukien, muutettiin nopeiksi miinanraivaajiksi. Tuolloin sen kansirakenteisiin ja aseistukseen tehtiin muutoksia. Sodan aikana alus oli sijoitettuna Helsinkiin. Siellä se oli myös Suomen sisällissodan loppuvaiheessa 1918. Saksalaisten lähestyessä Helsinkiä, Venäjän Itämeren laivaston alukset vetäytyivät kiireesti kohti Pietaria. Jäätilanteen takia kevyitä torpedoveneitä ei pystytty evakuoimaan ja Prozorlivyi viiden muun sisaraluksensa kanssa jäi laituriin. Helsingin valtauksen jälkeen se päätyi suomalaisille. Tarton rauhassa vuonna 1920 kolme sokol-luokan torpedovenettä palautettiin Neuvosto-Venäjälle ja loput kolme Suomi osti itselleen. Prozorlivyi liitettiin Suomen laivastoon nimellä Torpedovene S2. Se sisaraluksineen muodostivat itsenäisen Suomen varhaisen laivaston rungon. Lokakuussa 1925 S2 kohtasi traagisen loppunsa, kun se upposi syysmyrskyssä Porin Reposaaren edustalla, vieden mukanaan syvyyksiin koko 53 henkisen miehistönsä. Hylkyä etsittiin ja se saatiinkin nostettua ylös seuraavana kesänä. Myöhemmin S2 romutettiin.

Tein mallin kuvaamaan alusta Venäjän laivaston aikaisessa asussa. Tämä johtuu osaksi siitä, että Suomen laivaston aikaisesta torpedovene S2:sta on tehty jo pienoismalli. Toinen syy valintaani oli, että löysin netistä venäjänkieliseltä laivafoorumilta Sokol-luokan torpedoveneen tarkat mittapiirustukset, joiden perusteella minun oli helppo rakentaa mallini. Tekemäni malli esittää Prozorlivyitä joskus vähän ennen sen muuttamista miinanraivaajaksi. Alunperin vuosisadan alussa laiva on ollut väriltään musta, keltaisine savupiippuineen. Siitä puuttui myös komentosilta ja sen signaalimastot olivat huomattavasti lyhyemmät. Referenssinä käyttämässäni kuvassa aluksessa kuitenkin on jo pidemmät mastot ja sen väritys vaikuttaa vaalealta, mutta sen viimeisimmän vaiheen muutoksia ei vielä näy.

Mallin runko on veistetty lankun pätkästä sahalla, puukolla ja höylällä. Päällystin tai "pellitin" sen tarrapaperista leikatuista suikaleista. Laivan kansirakenteisiin on käytetty vaihtelevasti puuta, kartonkia, metallia ja muovistyreenia. Potkurit ja potkuriakselit ovat messinkiä samoin kuin mastot. Täydellinen tämä ei ole, sillä en ole aiemmin laivoja tehnyt ja olen tottunut tekemään suuremmassa mittakaavassa. Vaihtelun vuoksi halusin kokeilla jotain taloista poikkeavaa.

Kommentit

Skrätsinä tehdyt mallit ovat näköjään omaa alaasi.
Pieni laivamalli on varmaan vaikeimasta päästä tehdä.

Joitain paikkoja olet saanut hyvin kasaan, mutta niin kuin itsekin sanoit niin tämä ei ole täydellinen.
Jos skrätsinä tuollaisen tekisi täydelliseksi, niin lähtisin vaikka Kiinaan saaka katsomaan.

Minusta rässä korostuu virheistä eniten takilointi ja kaiteet. Hieman myös maalaus lattiapinnoille. Vaikea sanoa miusta paikoista kuvien perusteella mitään.

Jatka vaan itsetehtyjen kämppien ja muidenkin mallien tekemistä, koska ne ovat oikeaa pienoismallailua.
Tähän eka laivamalliisi voit olla tyytyväinen.