Pienoismallit.net

Lockheed Martin F-16 CJ

"Fighting Falcon"

General Dynamicsin suunnittelema kevyt ja ketterä hävittäjä on yksi länsimaiden menestyneimmistä hävittäjistä ja sitä on valmistettu jo lähes 5000 kpl, Viperiksihan konetta myös kutsutaan, ehkä juuri tuon nopealiikkeisyytensä takia. Kone on ollut Yhdysvaltojen Ilmavoimien ja laivaston käytössä aina 1970 lopulta saakka tähän päivään, lisäksi kone on palvellut Yhdysvaltojen lisäksi yli kahdenkymmenen muun maan ilmavoimissa. Nykyisinkin F-16 on runsaslukuisin USAF:n hävittäjistä 950:lla koneellaan. F-16 on alun perin suunniteltu nimenomaan hävittäjäksi mutta tehtäväkirjo on laajentunut vuosien myötä ja sitä on käytetty myös esimerkiksi rynnäkkötehtävissä.

General Dynamicsin tytäryhtiö Fort Worth Division, joka näitä F-16 koneita alun perin valmisti, myytiin aluksi Lockheedille ja myöhemmin ( 1995 ) Martin Marietta yhtiön kanssa yhdistyen Lockheed Martin yhtiöksi joka nykyisin vastaa koneen tuesta ja valmistuksesta. Maailman suurin aseteollisuuden konserni kaiketi tällä hetkellä ja F-35 on sen uusin syömähammas niin Yhdysvaltojen Ilma-ja merivoimille kuin vientimarkkinoillekin.

F-16 on kokenut elinkaarensa aikana useita eri modifikaatioita ja sitä on päivitetty ahkerasti niin moottorien, avioniikan, tutkien kuin käyttöliittymienkin suhteen. Viimeisin versio taitanee nykyään olla E/F versiot Block 70/72 päivityksineen.

Tamiyan malli kuvaa F-16 CJ Block 50 versiota, joka on erityisesti ilmapuolustuksen torjuntaan suunniteltu versio, ensimmäinen tämän sarjan koneista toimitettiin vuonna 1993. Sarjassa oli kolme eri siirtokuvavaihtoehtoa ja valitsin niistä 79:n Hävittäjälaivueen komentajan Amerikan Tiger Meet tapahtumaan osallistuneen koneen. Tapahtuma järjestettiin Buckleyn lentotukikohdassa Coloradossa elokuussa 2001.

Malli sinänsä oli tuttua Tamiyaa, eli varsin hyvä laadultaan ja rakenneratkaisuiltaan, siirtokuvatkin olivat epätyypillisesti varsin hyvät tällä kertaa…elikkä eivät liian paksuja, tosin jämähtivät kyllä melko napakasti paikoilleen jonka jälkeen niitä ei juuri siirrelty. Moottoreita ei sarjassa kokonaisuudessaan ollut, ainoastaan imukanavat, kompressorin siivet ja suihkuputket jälkipolttimineen. F-16:ssa on käytetty niin General Electricin kuin Pratt & Whitneyn moottoreita, tässä Block 50:ssa pitäisi olla GE F110-GE-129. Tamiyan tyyliin muutama yksityiskohta oli ruuvi/terästappi kiinnityksin, esimerkiksi sivuvakaaja. Samoin mainittakoon että ripustimien ja esimerkiksi lisäpolttoainesäiliöiden kiinnitys oli kyllä esimerkillisesti toteutettu. Mukava oli havaita myös että monet osat jotka heikommissa sarjoissa on reilusti ylipaksuja, niin tässä ne olivat kyllä kohdillaan…esimerkiksi siipien ja vakaajien jättöreunat sekä telineluukkujen paksuus.

Etsiosat ohjaamoon oli erikseen hankitut, samoin messinkinen pitotputki ja kohtauskulma-anturit, muilta osin mentiin sarjan osilla. Tamiyalaiseen tapaan myös pilotti oli sarjassa mukana. Tämänkään mallin ohjeessa ei keulan lisäpainoista puhuttu mitään, mutta sulloin nokkakartioon sinitarraa johon painelin neljä 1g lyijyhaulia…nyt ei ainakaan keuli ja ilman niitäkin olisi todennäköisesti ollut siinä ja siinä.

Alapuolen varustuksena kaksi 370 gallonan lisäsäiliötä. AN/ASQ-213 HARM podi joka etsii ja viestii vastustajan tutkajärjestelmien sijainnista. Kaksi AGM-88 HARM ohjusta, jolla sitten tuhotaan nämä tutkajärjestelmät. AN/ALQ-184 ECM häirintä podi, kaksi Sidewinderiä ja kaksi AIM-120C AMRAAM ohjusta.

Maalaukset, lakkaukset ja säistämiset Ultimaten, Akanin, Vallejon, Migin ja LifeColorin tuotteilla.

Kommentit

Markulta pukkaa varsin tiheästi näitä hienoja sukoja. Rakentelujäljestä ja maalauksesta en osaa mitenkään mutista, mutta muutamissa kuvissa ei mielestäni syväterävyys oikein riitä. Onhan malli tietysti varsin iso, joten se tuo mukanaan omat haasteensa.
Mallikas Viperi tulee Tamiyalaisesta. Itselläkin näitä pari pinossa. Ainut nipotus tulee tuosta kuomusta, joka TMOTA:n aikaan oli tummaksi sävytetty: www.f-16.net/g3/f-16-photos/album38/album64/aep
Oliko niin, että Tamiyan laatikossakaan ei ole kuin kirkas kuomu?
Kiitos Mika ja Tervo!

Juu, tuo kuvaaminen on minulle se heikko kohta kun taidot ei riitä. Kyllä sarjassa oli kahdet osat kuomuille, kirkkaat ja sävytetyt. Tässä nimenomaan käytetty sävytettyä kuomua ( takalasi kirkas ) kun esikuvassakin niin näytti olevan. www.f-16.net/g3/f-16-photos/album38/album64/91-0379_002 Hieman haaleahan se on, joten olisi varmaan pitänyt tummentaa hieman lisää.
OK, yritin katsomalla katsoa, mutta en nähnyt tuota tummennusta :( Noissa vielä tuntuu kuomut vaihtuvan aka taajaan, kun kuvissa vaikuttaa olevan välillä tuota tummempaa harmaata, ja välillä kellertävää.

Olet kuitenkin saanut aika hyvin vakioitua tuon kuvausympäristön, kun katsoo noita sun malleja. Edelleen vaan sanoisin, että nämä jää alivalottuneiksi. Käytätkö jalustaa? Sillä tuo vajaa syväterävyys vaatii lisää himmentämistä, ja se taas pidentää valotusaikaa, ja jos valo on jo nyt kortilla, niin ilman ei tule mitään. Itse käytän täysin manuaaliasetuksia, aukkona f22 ja valotusaikana 0,6 sekunttia, ja tietysti kamera jalustalla. Kun kuvaat koko ajan vakiovaloilla, niin sen oikean valotuksen hakeminen ei pitäisi montaa harjoituskuvaa vaatia.
Kuvista samaa mieltä Tervon kanssa. Hieman alivalotusta.
Aukko ehkä pari pykälää pielessä tai suljin liian nopealla, jos kuvaat järkkärillä.
Toinen keino saada vaan lisää valoa jostain, joka olisi parempi keino koko mallin kannalta, koska silloin pystyy kuvaamaan niin, että syvysterävyys on parempi koko mallin suhteen. Lähikuvat tietenkin hieman eri aukolla, niin terävyys kohdistuu kohteeseen.

Mallihan on jo totuttua sinun laatua ja eipä siinä ole kyllä moitetta.
Ikävän harmaitahan nämä ovat, mutta tässäkin siirtokuva antaa näyttävyyttä ja ne istuu hyvin. Tarkkaa hommaa kuomun ja muiden pikku rajojen kanssa.
F-16 on omaan silmääni siitä mielenkiintoinen laite, että vaikka kone itsessään on "pikkunäppärä", saa sen ripustimiin tungettua halutessaan ihan ja vaikka mitä. Työn jäljessä ei muuta kuin positiivista mainittavaa, jatkakaa…
Kiitos Timo ja Antti kommenteista, kuvausvinkeistä myös kaikille. Neuvoista huolimatta taidan olla jo menetetty tapaus sen suhteen, joten koittakaa vain jatkossakin kestää ja kärsiä! Lohdutuksena voin sanoa että otan kuvia sen verran runsaasti eri puolilta konetta että eiköhän niitä teräviäkin kohtia löydy…aina sieltä täältä, sopivasti mielikuvitusta käyttämällä voipi siis nähdä jopa koko koneen terävänä ;-).

Jalustaa en valitettavasti omista, joten käsivaralla mennään, kamerana vanha croppikennoinen Nikon ja siihen pari objektiivia, Nikon 105mm/f2.8 ja Sigma 18-50mm/f2.8. Mallauspaikka, kuin myös kuvauspaikka on melko huonolla keinovalolla varustettu "bunkkeri" johon ei luonnonvaloakaan paljoa tulvi…pimeyden töitä siis. Pitäisiköhän jossain vaiheessa tulla taas valoon?

Antti, tosiaan F-16 yllättää kyllä kokoonsa nähden todella suurella asekuormalla, melkoinen pikkujättiläinen siis.
Tuon jalustan hankkiminen kyllä kannattaisi, käsivaralta ei tule kuvat onnistumaan koskaan. Valaistus keinovaloilla on ihan onnistunutta, valotusaikaa vaan pitäisi lisätä ja samalla aukkoa pienentää tuon syväterävyyden kasvattamiseksi. Wanhoilla kroppikennoisilla minäkin kuvaan, aiemmin Canonilla (50D) ja nämä viimiset Nikonilla (D3100), molemmat käytettynä noin 70 euron kovaan hintaan hankittuja ;-) Ja keinovalaistu "bunkkeri" on minullakin kuvauspaikkana: [img]https://pienoismallit.net/media/kuvat/04/67/99/046799.jpg[/img]