Kai,
Mielenkiintoinen ja haastava projekti sinulla taas työn alla.
Netin kauttako nuo alkuperäiset piirustukset sait? Riittikö kuvien resoluutio hyvin skaalatessa niitä 1:40?
Briggen Svalan 1797
Piirustusten muokkaus ja runkokaarien mallit
Edellinen merkintä
Seuraava merkintä
Ensimmäinen työ oli taas saada nuo piirrokset tuohon mallin mittakaavan mukaiseen 1:40 –muotoon. Paperin reunaan mitatun 10 Ruotsin jalan pienennöksen mukaan tein kopiokoneella suurennoksia siten, että piirrosten mittakaava täsmäsi tuohon paperiin piirretyn 1:40-pienennyksen kanssa. Sitten otin tuolla kopiosuhteella kopioita jokaisesta piirroksen kohdasta. Sen jälkeen sitten menetelmällä ”leikkaa, liimaa, askartele” muodostin työpiirrokset, jotka olivat 1:1 mallin kanssa.
Tuo relaxatiometodin mukainen diagonaalien muodostaman 13 asteen 17 minuutin kulman mittaaminen on mahdoton tehtävä pienoismallissa, joten täytyi luottaa Chapmanin kaaripiirroksen muotoihin. Piirsin kaaret valopöytää käyttäen kaavapaperille ja siitä sitten kartongille. Tässä täytyi huomioida, että piirroksessa muoto oli ulkopinta, joten kartongille piirrettäessä täytyi pienentää 3mm, koska laudoitus tulisi 3mm:n listasta. Keulassa ja osittain perässä tuo 3mm täytyy osin kaivertaa steeveihin ja osin ohentaa laudoituslistaa. Linjapiirroksesta piirsin samalla systeemillä kölipuun ja steevit. Oikea laiva tehtiin alkaen kölipuusta, steeveistä ja sikopalkista oikein päin. Pienoismallissa kaaret tulevat pohjavaneriin kiinni väärinpäin ja kölipuu yhdistettynä steeveihin ylöspäin. Sikopalkki jää siis pois. Kaariin on tehty ”ulokkeet”, jotka asettavat kaaret oikealle etäisyydelle pohjavanerista. Kokoamalla kartonkimallit jollain lailla teipin kanssa varmistin, ettei suurempaa möhläystä ollut tullut. Sitten piirtäminen 6mm:n vanerille ja vannesaha soimaan.
Pohjavaneriin piirsin keskilinjan sekä linjapiirroksesta tarkasti kaarien kohdat. Kun kaaret ovat 6mm:n vaneria, ne täytyi asettaa siten, että keskikohta tuli merkitylle kohdalle. Suorakulmalla katsoin, että kaari tuli keskilinjalle. Keula- ja peräpuolen joihinkin kaariin tein aukot, jotta rungon sisään voi tehdä ”feikkikajuutat”, joihin kannelta johtavat portaat sitten tulevat. (Tarkoitus ei ole tehdä aluksen sisäosia näkyviin kannen alta.) Asetin kölipuun steeveineen vielä ilman liimausta paikoilleen ja mittasin joka puolelta, että kaikki täsmäsi. Sitten liimaus epoksiliimaa käyttäen.
Kaarien muotoon hiomiseen yms. palaan seuraavassa merkinnässä.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.