Edellisen päivityksen jälkeen on lähinnä korjailtu rakennusaikaisia kolhuja ja tehty jalusta nimikyltteineen tervalepästä ja koivutapeista. Jalusta on käsitelty tammipetsillä, pähkinäpetsilakalla ja fiksatiivilakalla. Teksti on tehty ohuilla kuitukärkikynillä. Tuo jokseenkin valmis tarkoittaa sitä, että jotain pientä parannusta voi tulla aina silmiin vieläkin, mutta ei mitään oleellista. Siis on korkea aika lopettaa tämä blogi ja jättää se ”raadin” arvioitavaksi ja kommentoitavaksi. Malli on pyritty tekemään purjehdusasetukseen siten, että se ottaa tuulen hieman sivumyötäisestä styyrpuurin halssilla. Malli on yritetty ”vanhentaa” pohjan…
Briggen Svalan 1797
F.H. af Chapmanin koealus
Kun Fredrik af Chapman oli 1793 vapautunut Karlskronan telakan vastuusta (viittaan tässä blogiini Tykkibarkassi merkintään Runko1), hän jatkoi kokeiluja kesäasunnollaan Skärvassa, josta tuli myös hänen vakituinen asuinpaikkansa.Hän määritteli matemaattiset yhteydet alusten purjehdusvarustukselle, uppoamalle, kantavuudelle, painopisteelle, vakaudelle, virtauksen vastustukselle sekä useille tärkeille ominaisuuksille. Hänen tutkimuksiensa tavoite oli minimoida runkovastus. Chapman havaitsi, että suurin osamäärä, kun purjepinta jaetaan runkoon kohdistuvalla vastuksella, tekee parhaiten purjehtivan aluksen.
Voidakseen kontroloiduin tavoin kokeilla ja todentaa matemaattiset teoriansa hän rakensi 30m pitkän altaan, jossa hän teki kokeita erilaisilla runkotyypeillä mittakaavan mukaisilla laivamalleilla. Niitä vetivät painot, jotka olivat narujen ja taittopyörien kautta kiinnitetyt laivamalleihin. Metodi oli edelläkävijä moderneille laivakokeiluille, jossa käytännön kokeilla kartoitetaan alusten hydronomisia ominaisuuksia. Lopputuloksena Chapman uskoi löytäneensä alusrunkojen veden vastustusta koskevan ratkaisevan lain, jolle hän perusti niin kutsutun relaxatiometodinsa. Metodia käytetään pääasiallisesti aluksen peräosan muotoilussa. Diagonaalit, joiden pitää olla suoria, aluksen perässä pitää perän tukikaarelta lähtien muodostaa 13 asteen 17 minuutin kulma aluksen keskilinjan kanssa.
Relaxatiometodia koeteltiin priki Svalanin (1797) rakentamisessa. Prikistä tuli Chapmanin iloksi hyvä purjehtija, ja siitä tuli esikuva kymmenkunnalle prikille, jotka tehtiin Ruotsin laivastolle 1800-luvulla, mukaan lukien priki Gladan, joka laskettiin veteen 1857.
Nykyinen priki Tre Kronor af Stockholm (https://sv.wikipedia.org/wiki/Tre_Kronor_af_Stockholm) rakennettiin Gladanin piirustusten mukaan. Tre Kronorista tuli siten myös priki, jonka alkulähde oli Chapmanin prikikonstruktio. Se, että Tre Kronor on hyvin purjehtiva alus, ilmenee sen hyvistä sijoituksista avomerikilpailuissa. Jopa tietyissä USA:ssa 1900-luvulla rakennetuissa kilpapurjehdusveneissä on arveltu Chapmanin relaxatiolinjojen olleen runkoon suunniteltuina. Myös Roslagenin alukset ovat pitkälti tehty Chapmanilta periytyvien periaatteiden mukaan.
Pienoismallista:
Priki Svalanin mitat:
Pituus vesilinjassa 76 1/6 Ruotsin jalkaa
Leveys 20 ½
Syväys 9 ¾
Priki oli varustettu 10 tykillä. 2 kpl 6 naulan kanuunaa ja 8 kpl 12 naulan karronadia. (ks. merkintä: Tykkejä ja tonttuja)
Pienoismalli on tarkoitus tehdä mittakaavassa 1:40, joten vesilinjapituus on 56,5cm ja leveys 15,2cm. (Pituus peräpeilistä ”keulakäköseen” tulee olemaan n. 72cm.) Aluksen riki ja purjeet käyvät ilmi ensimmäisen merkinnän kuvista.
Oheinen lähdeluettelo täydentyy sitä mukaa, kun tietoa löytyy lisää. Projektista tulee todennäköisesti melko pitkä.
Lähteitä:
- Digitaltmuseum.se
- Riksarkivet / Krigsarkivet, Stockholm
- Daniel G. Harris: F.H. Chapman, The first naval architect and his work (London 1989)
- Björn Landström: Laiva (Helsinki 1966, Otava)
- Tapani Mattila: Meri maamme turvana (Jyväskylä 1983)
- F.H.af Chapman: Architectura Navalis Mercatoria (Stockholm 1768 / Dover Publications, Inc. 2018)
- Pinterest (Kuvakokoelmat)
- Ehrensvärd-Kokkonen-Nurminen: Mare Balticum (John Nurmisen säätiö, Helsinki 1995)
- George Biddlecombe: The Art of Rigging (Dover Publications, inc. New York 2018)
- Wolfram zu Mondfeld: Historische Schiffsmodelle - Das Handbuch für Modellbauer (2008 by Bassermann
Verlag, einem Unternehmen der Verlagsgruppe Random House GmbH, 81673 München)