Pienoismallit.net

DE-210 lumilinkoauto

Kinoksen pahin painajainen

Sivuston kauppatorilta löytyi tällainen pieni erikoisuus. Neuvostovalmistetta oleva, ZiL-131 maastokuorma-auton alustalle rakennettu lumilinko. Kampe oli niin hämmästyttävän näköinen, että ostopäätös oli väistämätön.

Hytin takana olevassa rakenteessa on käsittääkseni lumilingolle käyttövoiman antava moottori. Voima siirtyy nivelakselin välityksellä lingon takaosassa olevan kulmavaihteen kautta paitsi puhaltimelle, myös erillistä akselia myöten lingon vasemmanpuoleiselle sivulle. Sitä kautta pyöritetään syöttöruuveja.

AVD Models oli itselleni aiemmin tuntematon valmistaja. Sarja oli todella hyvä: monessa kohtaa oli mietitty että ejektorien jäljet jäävät näkymättömiin. Irtonaiset, kumi-muoviseokselta tuntuneet renkaat olivat tiukkoja asentaa vanteelle, mutta menivätkin sitten moitteettomasti paikoilleen. Ainoana miinuksena voidaan katsoa, ettei mukana ole minkäänlaista maalaus- tai siirtokuvaohjetta. Siirtokuvavaihtoehtoja on kyllä runsaasti. Tämän yksilön merkinnät on valittu poikkitieteellisellä "sammaan mehtään" -menetelmällä, jota olen aiemminkin käyttänyt esim. värisävyjen valintaan. Auto on Venäjän kilvissä, mutta kylkiä koristavat edelleen neuvostoaikaiset logot; eihän sitä nyt kaikkea ehdi kolmessa vuosikymmenessä vaihtaa. Kuljettajafiguuri on Hasegawan laatikosta.

Tarkoituksena oli rakentaa kulkine näyttämään sellaiselta, kun se olisi jonkun lentokentän kalustoa. Nyttemmin uudempien lumenpoistokoneiden aikana suhteellisen vähällä käytöllä, mutta silti toimintakunnossa pidetty. Katolla ja konepellillä oleva nyöhä kuvaa kesät lepän alla säilytettyyn autoon kertynyttä likaa, ja konehuoneen takaosassa osin myös lingon moottorin pakoputken syytämää nokea. Neuvostokalustossahan häiveteknologia on aina luottanut suojaavan savuverhon muodostukseen. Lingon päällä taas ruskea pigmentti luo vaikutelmaa siitä, että toisinaan on saatettu lingota myös äiti Venäjän maaperää, kun täyttä varmuutta päällysteen tai betonilaatan reunojen sijainnista ei ole ollut.

Kommentit

Varsin uljas laite. Lentokentillä pyörii nykyään vaikka minkälaista lumenauraukseen ja -linkoamiseen suunniteltua erikoishärveliä. Niistä puuttuu entisaikojen sympaatisuus, jota tässä mallin esikuvassa on runsain mitoin. Yllätyin kovin, kun tsekkasin mittakaavan ja viimeinen kuvahan tuon vielä varmisti. Pieni on kaunista, ja malli on tosi hyvin koottu, maalattu ja säistetty. Olisihan tämä hauska rakentaa myös 1:25 mittaan.
Antin kirjoitukset ovat aina mukavaa luettavaa. Huumoria riittää.
Malli on varmaankin ollut jotakuinkin tuollainen ja tosiaan kinoksen pahin painajainen jo siksi, että voimaahan näissä Neuvostoliiton härpäkkeissä riitti. En sitten teidä tuon lingon voimaa, mutta auto on ainakin kulkenut.
Viimeisessä kuvassa takavaloissa onko pientä heittoa? Ja nuo ritilät olet vissiin säistänyt, mutta ihan kaikkialla ei ole samanlaista.
Katto on taas oiva idea säistuksestä.

Kivannäköinen malli noin pieneen mittakaavaan.
Käänsin tuon kyrillisen kirjoituksen ja se on "Lentokenttä", joten oikeilla mennään.
Kiitokset molemmille kommenteista.

Isommassa mittakaavassa tämä olisi kyllä näyttävämpi.

Takavaloissa on tosiaan maali levinnyt. Ne on valettu kohokuvioina jotka maalasin Molotowin kromikynällä ja päälle läpinäkyvää Tamiyaa. Siinä kuuluisi olla vierekkäin vilkku, pakkivalo ja parkki/jarruvalo. Teroitettu hammastikku vaikutti aivan liian isolta työkalulta. Nuo täytynee paikkailla. Ritilöissä on korostuksena öljyvärilitku ja likajälkinä pigmenttiä- samankaltaisuutta en niissä tavoitellutkaan.
Pieni ja pippurinen. Niin ja Neuvostoliittolainen! Virkistävän erilainen ajoneuvo sekä pienoismalli, ja vielä hyvin rakennettu.
Kiitokset. Näitä ajoneuvoja ja vetotraktoreita on tullut hankittua kaappiin muutamia, ihan jo siksi että näyttelypöydällä ne antavat paitsi lisäväriä myös mittakaavaa vaikkapa kuljetuskoneelle. Asiaan vihkiytymättömän voi olla hankala hahmottaa lentokoneen kokoluokkaa ilman vertailukohtaa. Suhteuttaminen helpottuu kun jokainen tietää minkä kokoinen on kuorma-auto.
Ostin joskus jostain ilmeisesti 70-luvun loppupuolen saksankielisen Avtoexport informiert kirjan jossa on esitelty Neukkulan henkilöautot, pakettiautot, bussit, kuorma-autot, kuorma-autoihin liitettävät nosturit, lingot yms. , perävaunut, mopot, moottoripyörät ja polkupyörät.
Kirjasta löytyi myös tämä lumilinko.
aijaa.com/7SMfUS
aijaa.com/Ojw5tF
Kiitoksia kuvista, Olli. Juutuubista löytyi muutama lyhyt videonpätkä jossa tällainen tavoitettiin itse teosta.
youtu.be/bHgAlK6jtJY