Pienoismallit.net

UH-34D

Da Nang

Merijalkaväen HMM-162:n kone Da Nangissa tammikuusta 1963 kesäkuuhun 1965.
Siviiliin päästyään Los Angelesin County Sheriff's Departmentin käytössä S-58ET tyyppisenä.
Mukava malli muutamine puutteineen, esim laskuteline väärän mallinen tähän yksilöön.
Muutama varoituksen sana jos joku ottamassa vastaavaa työn alle. Nokan alle tulevan PE panssaroinnin asennus on hyvä suunnitella hyvissä ajoin. Takaroottorin akseli on älyttömän ohut, vaikka tein pienen muutoksen sitä suojellakseni sain sen pariin kertaan katkeamaan. Taitaa pelkkä katse katkaista sen…
Oviaukkoon ohjeiden mukaan tuleva 20mm tykki EI kuulu USA-koneisiin, se oli ranskalaisten asennus.
Tämän tiesin etukäteen mutta enempiä ajattelematta lisäsin, kun huomasin virheen oli jo liian myöhäistää sitä poistaa ilman suurta operaatiota. Ikkuna-aukkoon kuuluvaa kk:ta kuivasovittelin moneen kertaan aikeena lisätä sen aivan viimeksi. Sovittelut onnistuivat vaan liiman kanssa ei, putosi sisään ja liimaantui samantien jonnekin.

Kommentit

Hieno vispilä.
Maalaus toteutettu minusta hyvin, paitsi miksi keulassa on erilainen maalaus? Kuuluuko se jotenkin tähän hekoon? Silti se paistaa silmiin erilailla maalatulta, eli ei maalin peitto ole samaa luokkaa.
Muuten olet onnistunut ihan hyvin ja raamitkin on tarkat.
Pientä säistystä olisin kaivanut.

Hyvä…
Taidat tarkoittaa tuulilasin etupuolella olevaa aluetta? Siinä on nokalla olevan tähtimoottorin jäähdytyssäleikköä.
Mallissa toteutettu upotuksena jonka päälle PE-säleikkö. Maalasin aluksi mustalla ja sitten kuivasively vihreällä, jäi varmaan hieman epätasaiseksi.
Säistys oli alkujaan turhan rajun tuntuinen, ehkä olisi pitänyt jättää lieventämättä kun hillitympi ei kuvassa oikein näy. Esivarjostuksen lisäksi pinnassa on kuitenkin erilaisia ruskeita ja paria vihreää sävyä.
Mainittakoon vielä että tämän tyyppisessä kopterissa Lauri Törni menetti henkensä.
Vastauksesi lisää tietoa ja kiitos sitä. Kuvia vaan lisää kaipailisin, niin kuin varmaan moni muukin.
Törnin loppu oli karmea.
Hän lähti ns. varmituslennolle heti pääjoukkojen perässä. Pääjoukon tehtävä oli kohteena koodinimen D-1 saanut huoltovarikko tai lastausalue Laosissa, kuuluisan Ho Tshi Minhin reitin varrella. Pohjois-Vietnam täydensi reittiä myöten joukkojaan ja huolsi sissisotaa etelässä käynyttä Vietkongia. Reitin katkaiseminen oli tärkeä strateginen tavoite Yhdysvalloille.
Varmistushelikopteri, jolla hän lähti oli H-34, koska Kham Ducin viidakosta löytynee H-34-helikopterin romua vieläkin, joka kertoi rajusta onnettomuudesta 18. lokakuuta 1965.

Noita H-34 mallisia oli toki muitakin, mutta en löydä tarkkaa tietoa oliko malli juuri sama, mutta sanoitkin, että tämä tyyppisellä helikopterilla Törni sai surmansa.
Näitä Sikorsky H-34 koptereita oli tosiaan montaa eri mallia ja tyyppinimeä.
Merijalkaväen HUS-1 (valmistettu 462kpl) uudelleen nimettiin vuonna 1962 UH-34D:ksi (tällä tyypityksellä 54 uutta yksilöä)
Tappiot Vietnamissa 176 kpl, lisäksi joitain toisella tyyppinimellä esim laivaston koneita.
Wright R-1820 Cyclone tähtimoottorit eivät pitäneet Kaakkois Aasian ilmastosta joten suoritusarvot jäivät jälkeen totutusta kuten muillakin vastaavilla moottoreilla varustetuilla.
Britit vaihtoivatkin lisenssillä tekemiinsä Westland Wessex koptereihin turbiinimoottorin joko oli huomattavasti parempi.
Törnistä vielä, kesällä -19 oli Haminassa hieno kolmen aiheen yhteisnäyttely. Runsaasti Törnin univormuja varusteta ym esineistöä. Myös putoamispaikalta Törnin konepistooli ja pala kopterin lapaa.
Muut näyttelyt olivat suomalaisista SS-miehistä, aitoja univormuja, aseita ym ym.
Sekä suomalaisista YK-sotilaista kautta aikain.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Missähän mahtaa olla tuon näyttelyn kamaa? Tuosta Törnin konekivääristä löytyy kuva netistäkin aivan ruosteisena ja kukapa tietää on se nyt sitten Törnin ase. Mutta kopterin putoamispaikalta se on tongittu.
Jos muut näyttelykamat ovat suomalaisten SS-miesten kamoja, niin älkää nyt missään nimessä yhdistäkö SS:ää kaikilta puolin natseihin, koska suurin osa siellä olleista suomalaisista oli kyllä SS:ään kuuluvia, mutta kaukana natsiajattelusta.
Yksi aika vähän luettu - mutta lukemisen arvoinen kirja kertoo entisen opettajani tarinan, kun hän väärennetyllä henkkarilla alaikäisenä tahtoi lähteä Saksaan kouluttautumaan. Kirja on toisen opettajani Ylikomisario Olavi Lempisen kirjoittama " Pääkallosotilas", joka on todella mielenkiintoista luetavaa ns. Suomen "Natseista".
Ps. Myös Lempisen " Polisin pimeä puoli" on viihdyttävä ja tällaisen moottoripyörällä kilpaakin ajaneen ukonrähjän suosikki.
Näyttelyt, Törni ja SS-miehet olivat kertaluontainen esillepano. Todennäköisesti ainoa kerta noin laajaan näyttelyyn. Omaiset, keräilijät ym ulkomaita myöten olivat tuoneet aarteensa nähtäviksi.
Kopteriturmassa Törni oli ainoa matkustaja miehistön lisäksi.
Törni käytti ruotsalaista Carl Gustaf M/45-konepistoolia joka ei kuulunut kopterimiesten varusteisiin.
Ainoa mahdollisuus ettei olisi Törnin ase on että mukana olisi ollut useampi samanlainen ase ja Törnin ase olisikin kateissa…
Niin, nykyään nähdään natseja Kuun pimeällä puolellakin. Seikkailunhalu, talvisodan jälkeinen revanssihalu, kommunismin vastustus lienee yleisimmät syyt lähtöön saksan maalle.
Henkilökohtaiset esineet; kirjeet, kaikenlaiset pikkuesineet, kuolinilmoitukset kotiväelle toivat esiin inhimillisen puolen
Huomasin mielikseni, että oletpa sinäkin joskus ollut kopterin pyörteissä. Siisti on sekä itse vispilä että siihen liittämäsi historiikki ynnä hykerryttävä rakennuskertomus: …katosi jonnekin…
Vispilät ovat hauska uusi aluevaltaus. Muutama aloitettu ja muutama edelleen paketissa.
Galleriassakin kait toinen…