Pienoismallit.net

Egytiläinen T-62, 1973

Trumpeterin T-62 "Mod.1960" Yom Kippur -sodassa.

Trumpan T-62 "Mod. 1960" hieman tuunattuna. Lisäpolttoainesäiliöiden putket ovat jostain T-55-lisäosasarjasta taiteillut, ja etsilokasuojat ovat E.T. modelin. Valojen suojakehikko mallia "scratch". Viimeistelyn tein Star Decalsin Yom Kippur -sodan Egypti-siirtokuvien ja maalausohjeen pohjalta. Mallin omat maalausvaihtoehdot ovat perin aneemiset, ottaen huomioon, kuinka monessa paikassa näitä vaunuja on nähty. Kykkivä figuuri on Miniartin sinällään mainiosta "Middle East Tank Crew" -setistä. Hieman ärsyttää, että mikä maa se Middle East oikein on? Ei näistä ainakaan israelilaisia kannata väsätä. Kuvista päätellen tuo ukkeli kuitenkin voisi olla egyptiläinen. Ja Trumpeterille voisi kanssa huomauttaa, että T-62 on neuvostoliittolainen vaunu, ei venäläinen. Nillin nillin.

Itse malli on edelleen mukava kasattava (ensimäinen T-62 on vuodelta 2009), mutta tämä saa olla viimeinen kerta, kun väsään nuo lisäpolttoainesäiliöiden putket tyhjästä. Trumpan Type-63-mallissa ne jo ovat mukana. Valojen kehikko on minun silmiini liian krouvi käytettäväksi. Lataajan luukun kulmaa on moitittu, mutta asia ei näytä olevan ihan yksiselitteinen. Joka tapauksessa olisi kiva, jos Trumpeter tekisi sinällään erinomaisesta T-62-sarjastaan päivitetyn version. Mutta todennäköisempää lienee, että Miniart täräyttää koko T-62-malliston sisäosilla markkinoille. E.T. Modelin etsilokasuojat olivat melkoisen hankalat asentaa. Näin ainakin meikäläisen osaamisella - helpompiakin settejä on tehty.

Koko projektin tarkoitus oli oikeastaan harjoitella uskottavaa autiomaavanhennusta ja pigmentttien käyttöä, jossa olen edelleen noviisi. Harjoiteltavaa riittää edelleen. Vasta valokuvasta huomasin, että ajajan periskoopeissa on vielä maskiteipit, ja tornikonekivääri on unohtunut laittaa (odottelin metallista korviketta). Täytyypä fiksata nämä. Kokonaisuutena T-62 on häiritsevä vaunu, kun on tottunut T-54/55-vaunun mittasuhteisiin. Koko ajan tuntuu, että vanu on jotenkin vinksallaan, pyörät väärin jne. Mutta sellainenhan se on, ja luihun näköinen peli mataline torneineen ja isoinen putkineen. Kävi mielessä tehdä what if Suomi-versiokin :)

Kommentit

Hieno ulkopinta ja maltillinen säistys antavat tilaa nähdä yksityikohdat hyvin ja sehän ovat onnistuneet mainioisti.
Figuuri juuri sellaisessa asennossa, kuin kuvailitkin. Eli siinä sotilas tosiaan miettii mitä järkeä tällä sotimisella oikein on.

Tähän kun saisit pienen alustan, joka oikeastaan kuuluukin sotilaskalustoon, jos mukana on joku idea pikku dioraamalla.
Minusta nätti malli ja hyvin tehty kaikin puolin.
Kiitos positiivisesta arviosta, Mika! Pakkaa käymään niin, että pitkän viimeistelyn jälkeen malli alkaa maistua puulta ja tuntuu epäonnistuneelta - kunnes sen ottaa hyllystä uudestaan. Näin tälläkin kertaa. - Alustoja en tee jo tilanpuutteen takia, toisekseen pidän sitä vähän eri taiteenlajina. Mutta hieno laji sekin!
PhantomII 19.8.2021 18:15 Vastaa lainauksella
Hieno malli ja kiintoisasta aiheesta. Nyt, kun dekaaleja ja maaleja sekä itse malleja on mukavasti saatavilla, niin ei kun rakentelemaan. Lisäksi referenssiäkin alkaa olla jo kiitettävästi. Tosin, ihmeen kauan siihen on mennyt, ennenkuin ollaan päästy noihin 50-60-70- jne. lukujen malliaiheisiin, mutta hyvä niin.

Itse henk.koht. pidän tällaisesta hieman maltillisesta vanhentamisesta, koska 100% mallin esikuva on jossain vaiheessa (usein myös valokuvissa) juuri tässä kuosissa. Lisäksi, ilman dioympäristöä, sopii vaunut näin mukavasti hyllyyn. T-62 näyttää hieman sellaiselta, kuin sitä olisi lyöty raskaalla esineellä takaraivoon vrt. T-55.

Tein joitain vuosia sitten syyrialaisen T-55:n perusvihreänä, mutta kun vaunuasi katselee, niin poltteet värikkäämpään Lähi-Itä-malliin kasvaa melkoisesti. Hieno vaunu.
Kiitos PhantomII kommenteista. Tottahan se on, että vielä parikymmentä vuotta sitten kylmän sodan neuvostokalustoa oli aivan surkean heikosti saatavilla ja taso masentava. Nyt tilanne on aivan toinen. Tuo takaraivoon lyöty T-55 naurattaa, hyvä määrittely!
PhantomII 31.8.2021 12:38 Vastaa lainauksella
Kyl se vähän siltä näyttää. Toki T-62 pitää rakentaa, mutta T-54/55 on enemmän sydäntä lähellä. Ja vaihtoehtoja alatyyppeihin on enemmän - jos sillä merkitystä on.