Pienoismallit.net

Caudron G.III

Ilmailupataljoona, Santahamina, 9/1920

Caudron GIII:n ensilento tapahtui toukokuussa 1913 ja oli varhaisemman GII:n paranneltu versio. Rakenne oli sillä tavoin omintakeinen, että vaikka takana oli tikkurunko, niin potkuri oli kuitenkin vetopotkuri ja moottori edessä. Tähystäjä istui edessä ja ohjaaja takana. Tämä järjestely koettiin hankalaksi ja joissain koneissa järjestystä vaihdettiin. Siivissä ei ollut v-kulmaa ja varhaisemmissa malleissa kallistus ja korkeusvakaus tehtiin siivenkiertomekanismeilla (warppaus). Suomeen toimitetuissa myöhäisemmissä versioissa oli jo siivekkeet molemmissa. Moottorina oli 80 hv pyorivä Le Rhone tähtimoottori, joka antoi huiman 100 km/h huippunopeuden.

Kone oli yksi harvoista runsaasti saatavilla olleista tyypeistä Ranskan ilmavoimille 1. maailmansodan puhjetessa ja oli runsaassa käytössä vuosina 1914 ja 1915. Onpa tähystäjän kiväärillä ammuttu jopa Fokker Eindekker alas (Jean Chaput 12.6.1915). Hän sai siitä mitalin, joka myöhemmin pelasti hänen henkensä, kun luoti pysähtyi mitaliin. Helmikuussa 1916 oli vielä 141 GIII:sta etulinjapalveluksessa

Ennen sotaa Caudroneita saatiin myytyä Kiinaan 12 kappaletta vuonna 1913 presidentti Yuan Shih-kain joukoille. Niitä käytettiin vaihtelevalla menestyksellä paikallisissa kähinöissä.

Eräs RNAS:n kelluke-Caudron ohjasi panssaritykkivene Merseyn tykkitulta radiolla Rufiji jokisuiston taistelussa Saksan Itä-Afrikassa (nyk. Tansania) saksalaista kevyt-risteilijä Köningsbergiä vastaan 11.7. 1915. Useiden osumien johdosta risteilijä lopulta vajosi joen pohjaan jääden osittain pinnalle.

Suomeen ostettiin Ranskasta kuusi kappaletta Caudroneita vuonna 1920 ja kuusi lisää vuonna 1922. Ilmailutelakka valmisti vielä kuusi vuosina 1922-23. Koneet olivat ensimmäisiä nimenomaan koulutuskoneiksi hankittuja ja niissä oli tuplaohjaimet. Ohjaajaoppilaiden käsissä tapahtui lukuisia onnettomuuksia ja tyypin viimeinen lento oli huhtikuussa 1924.

Malli on itseasiassa täysresiinisten Omega-Modelsin ja Choroszy Modebudin mallisarjojen risteytys. Omegan sarjassa on nimittäin virheellisesti varhaisemman warppausmekanismeilla varustetun koneen lentopinnat. Pyrstössä ja yläsiivessä on lisäksi vääränmuotoiset lovet. Choroszyn mallissa ne olivat oikeamman muotoiset, mutta siinäkin yläsiipeen piti kaivertaa siivekkeet. Otin siis ne, sivuvakaajat ja moottorin (oli yksi ylimääräinen) sieltä. Omegan sarjasta otin oikeastaan vain runkogondolin, ohjaamon tuolit, alasiivet, kellukkeet ja osan siipien ja takatikkurungon välisistä tuista. Resiinisiä takatikkuja ei uskaltanutkaan yrittää käyttää, vaan korvasin ne suosiolla messinkisillä 1mm x 1mm messinkineliötangoilla. Samoin kaikki muut tangot ovat messinkiä. Kaikki muut osat ovat skrätsiä tai miljoonalaatikosta.

Mallia rakennettaessa tapahtui jokunen katastrofi. Ensimmäinen tapahtui, kun rupesin suoristamaan Choroszyn mallisarjan yläsiipeä. Se oli nimittäin lähes kaikkiin suuntiin kiero. Vaakatasossa se oli banaanimainen, hieman kuten taaksepäin käännetyt suihkarin siivet. Sitä en yrittänytkään oikoa kuumavesikäsittelyllä, vaan sahasin parista kohdin takaapäin siivet lähes poikki. Jätin vain vähän kiinni etuosastaan ja taivuttelin ja laitoin lisäpalikkaa väliin, kunnes muoto oli lähes suora. Tämä meni varsin OK. Mutta sitten kun rupesin suoristamaan kieroutta ylös-alas -suunnissa kuumavesikäsittelyllä, niin tein sen virheen, että laitoin koko siipiosan kuumaan veteen. Paperinohuet siiven jättöreunat käpristyivät siinä aaltopeltimäisesti mutkille. Vaikka kuinka yritin suoristella sitä lukuisilla yrityksillä, niin aivan täydellisesti ei suoristunut. Päämutkittelut sain kuitenkin oikaistua. Ah, noita resiiniosien riemuja. Jatkossa uskaltaa kuumentaa vain paksumpia kohtia. Sitten tuli se, että takarungon valmiiksi saatuani malli lensi lattialle ja takarunko pirstaloitui. Siipirakennelma säilyi yhtä kohtaa lukuun ottamatta ehjänä varmaankin siimatakiloinnin ansiosta. Tikkurungon takiloinnit oli jo vedetty ja kaikkia en saanut korjauksissa niin kireälle mitä ne aluksi oli. Sitten tuli se kellukeosien takiloinnin yhteydessä tapahtunut lattiallelento. Toisen puolen kelluke tappeineen irtosi ja uudelleenasennuksen jälkeen osa tapeista tuli uudelleen mitoittaa takiloinnin korjauksesta nyt puhumattakaan

Takilointi sinänsä oli tässäkin kova projekti, mutta oikeastaan tykkäsin siitä taaskin. Lukuun ottamatta tietysti noita korjaustoimenpiteitä. Se on tehty pääosin siimoilla. Joissakin paikoin, joissa siimojen kiristäminen ei millään olisi onnistunut, olen käyttänyt Albion Alloysin nikkeli-hopea 0,1mm metallilankaa. Eron tuskin huomaa.

Maalauksesta sen verran, että R. Myllymäen kirjassa: Ohjaamot, Suomen sotilaslentokoneet, on sivuilla 14-17 värikuvia entisöidystä, viimeisestä Suomessa valmistetusta Caudronista 1E 18. Siinä on yläpinnan väri tummanvihreä. Koneyksilöni on kuitenkin Ranskasta hankittu ja kellukekoneiden valokuvista kyllä näkee, että pinta on paljon vaaleampi ja ylä- ja alapintojen välillä ei ole eroa väreissä. Lisäksi eräässä toisessa museokoneessa on harmaa pinta (Datafile). Myös molemmat mallisarjat ehdottavat väriksi harmaata (H64 tai WWI French Navy Gray). Siksi päädyin tuohon harmaaseen sävyyn.
Mallisarjan hakaristejä ei kyllä voinut käyttää, vaan korvasin ne Galdecalsin siirtokuvilla.
Kiva, jos jaksoitte lukea😉

Lähteet (References): Windsock Datafile 94; R. Myllymäki, Ohjaamot, Suomen sotilaslentokoneet; K. Keskinen, K. Partonen, K. Stenman, Suomen ilmavoimat 1918-1927; K. Keskinen, K. Stenman; Suomen ilmavoimien lentokoneet 1918-1993; Wikipedia

English summary:
Caudron GIII first flew at May 1913. In the beginning of WWI it was widely used in the French Aviation Militaire. In Finland 19 were used as trainers between 1920-24. The model is kit-bash of Omega Models and Choroszy Modelbud kits as the Omega kit has wrong shaped upper wing and tailplane for Finnish version. All booms were replaced by brass. All paint jobs with brushes. Rigging is mainly 0,1mm fishing line. In some places Albion Alloys nickel-silver 0,1mm wire was used. Kit swastikas were replaced by Galdecal decals.

Kommentit

Masokistimaista sitomista noiden pikku vaijereiden kanssa…maahansyöksyistä iskua saanut humppeliromppeli parsittu aina sinnikkäästi uudelleen kasaan…lopputuloksena upea ja cool suomimalli!
Työvoitto, taas. Kun vertaa euron kolikkoon niin pieni on.
Kimmo K. 19.3.2021 09:58 Vastaa lainauksella
Hienoa, että jaksoit tehdä mallin valmiiksi parista kaputista huolimatta. Lopputuloksesta ei lattialle päätyneitä "koelentoja" huomaa. Kokonaisuus on mielestäni tasapainoinen ja upea. Kiitos myös historiikista ja rakennuskertomuksesta - mielenkiintoista luettavaa.
Kiitokset Johan, Sakari ja Kimmo!
Upea n. Kerholla näytti välillä jo niin vaikealta että… Hyvä että sait valmiiksi.
Kiitokset Tapio!

Katsotaan uskallanko tuoda tätä kerholle näytille.
Sakari Pyörre kirjoitti:
Työvoitto, taas. Kun vertaa euron kolikkoon niin pieni on.
Kiitos, mutta itseasiassa tämä on yksimoottiriseksi aika iso;)
Savolaisukko olisi monesti tokaissut että: "Eipä naarata, kun eukko venneestä tippui".
Samoin varmaan tämän mallin kohdalla, että eepä nyt naarata, mutta eepähän tuo itketäkkään, joten jatketaan kun ollaan aloitettu tai sitten ehketi ei..

Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta olet kyllä suomalaisen perikuva. Periksi ei anneta ja sisulla jatketaan, kävi miten kävi.

Takilointi on suorastaan aivokirurgin hommia kun ajattelee tuota mittakaavaa. Myös mutenkin malli on kaikesta huolimatta hyvän näköinen ja miellyttää silmää,
Oliko tämä siis resiiniä? Jos on, niin lisäpointsit kuuluu asiaan -ainakin minun resiinivalukokemusten perusteella.

Kertomuksesi koneesta ja mallista on kivaa luettavaa ja saa ainaskin minut katselemaan kuvia useaan kertaan.

Yhden kysymyksen heittäisin: Mistä saa ja millaista on tuo Albion Alloysin metallilanka? Taipuuko helposti onko kerällä myytävää vaiko suoraa tavaraa? Tuon käyttö kuullostaa mielenkiintoiselta.

-Timppa
Kiitos Timo!

Resiininen malli. Mutta niinkuin kerroin, niin takatikut ja muut puomit ovat messinkiä. Takatikkujen ja siipien välissä on resiinisiä tukia. Nyt en valitettavasti muista mistä tilasin sitä Albion Allloysin nikkeli-hopeatankoa, mutta varmaan nettihaulla löytyy jostakin. Suomesta kuitenkin tilasin. Se on suoraa tavaraa 305mm pätkissä ja muoviputkeen pakattua. Niin ja aika jäykkää on paksuuteensa nähden.
Timo Rissanen kirjoitti:
Yhden kysymyksen heittäisin: Mistä saa ja millaista on tuo Albion Alloysin metallilanka? Taipuuko helposti onko kerällä myytävää vaiko suoraa tavaraa? Tuon käyttö kuullostaa mielenkiintoiselta.

-Timppa
Koitin selvittää, mutta en onnistunut valitettavasti selvittämään mistä aikoinaan tilasin niitä. Se saattoi olla Mallikauppa.fi, mutta en voi olla varma. Nykyään heillä ei näytä olevan Albion Alloysin tuotteita listalla.

Albion Alloys näyttää olevan kuitenkin vielä hengissä. Nykyisestä kataloogista Googlasin:

NSR01 0.1mm (10 pieces)

Se on sitä, jota tilasin.
Toivottavasti sitä joku myy.

yt.
MK
Kyllä Mallikauppa myy vieläkin Albion Alloysia
www.mallikauppa.fi…NSR01/UUSHOPEALANKA%253B%25200%252C1%2520MM%253B%2520PIT.%2520305%2520MM

Myös HPNS:n hyllyssä
hpns.eu…-valmistajat/albion-alloys/albion-alloys-alnsr01-uushopeatanko-0-10-mm-10-kpl-305mm

Nickel-silver on suomeksi uushopea tai alpakka. Sisältää kuparia, nikkeliä ja sinkkiä. Nimien "hopea" ja "silver" vittaavat seoksen hopeamaiseen ulkonäköön jonka väri tulee nikkelistä.

Hakusanaksi uushopealanka tai uuushopeatanko niin rupeaa löytymään.
Kiitti vastauksista.
Rakentajan voidaan katsoa onnistuneen, jos parin katastrofin läpikäynyt malli saadaan paitsi valmiiksi, myös täysin esittelykelpoisena. Todella hienoa työtä. Itse en innostuisi tällaisesta takilointiurakasta. Toinen minua kummastuttanut asia näissä resiinimalleissa on, että ensin ostetaan monta eri valmistajan rakennussarjaa, sitten yhdistellään niistä kelvolliset osat jonka jälkeen ei tarvitsekaan skrätsätä kuin loput 75% koneesta.;)
A Kittinappi kirjoitti:
Kiitos todellakin täsmennyksestä. En ilmeisesti osannut hakea oikealla hakusanalla.
A Lappalainen kirjoitti:
Toinen minua kummastuttanut asia näissä resiinimalleissa on, että ensin ostetaan monta eri valmistajan rakennussarjaa, sitten yhdistellään niistä kelvolliset osat jonka jälkeen ei tarvitsekaan skrätsätä kuin loput 75% koneesta.;)
Kiitokset A.L.!

Pystyn itseasiassa käyttämään Omegan sarjasta jääneitä lentopintaosia yhdessä ylijääneiden Croroszyn sarjan osien kanssa ja tekemään niistä varhaisemman maakoneen vaikka Ranskan väreihin;)

PS: Vaikka nyt ymmärrettävistä syistä jää resiinimallit pieneksi aikaa tauolle, niin todellakin on tarkoitus tehdä joskus tuo toinen Caudron ylla kuvatuin osin.
Kyllä mä puollan tälle viikon mallia, sen verran nähty vaivaa ja noi kaikki takiloinnit! Hienoa duunia Mika mallin vastoinkäymisistä huolimatta.
Kiitos Jean, mutta pisteet ratkaisevat ja ne eivät todennäköisesti riitä. Tosi paljon on ollut samalla viikolla muitakin tosi hienoja malleja, kuten myös omasi Endor.