Pienoismallit.net

HMS Endeavour's Longboat

Pidin tämän rakentamisesta todella paljon. Ohjeet olivat hyvät ja materiaali myös. Suosittelen aloittelijoille todella.

Kommentit

Hienon hieno malli. Et ole tänne laittanut kuin yhden mallin, mutta kaipa niitä on tehty enemmänkin.
Aidon näköinen ja jos sarja on ollut miellyttävä tehdä, niin silloinhan sen tekee innolla ja lopputulos on hyvä.
Purjeet näyttää aivan aidoilta, paitsi tuo Norjan lippu on kuin eri sarjasta. Erottuu jotenkin silmiin liian uutena ja tasaisena.

Toivoisin laivamallareiden kommentteja.
Eikös tuo ole Britannian kauppalaivaston lippu?

Itse myös pidän mallista, ja puumalli jäisi omalta osaltani tekemättä.
Veneen sisäosat ovat jotekin alastomat, mutta en tiedä paljonko noissa oikeasti oli tavaraa ja köysiä, joten voi olla aivan oikein silti.
Timo Rasimus kirjoitti:
Eikös tuo ole Britannian kauppalaivaston lippu?

Itse myös pidän mallista, ja puumalli jäisi omalta osaltani tekemättä.
Veneen sisäosat ovat jotekin alastomat, mutta en tiedä paljonko noissa oikeasti oli tavaraa ja köysiä, joten voi olla aivan oikein silti.
No onhan Britannian kauppalaivaston lippu, mutta hienosti trhtyyn pujeisiin jotenkin liian suoraviivainen ja olisiko sitä voinut vanhentaa?
Kyllä lippu tosiaan on Red ensign eli Britannian kauppalaivaston lippu.
Hienon siistiä työtä ensimmäiseksi (?) puulaivamalliksi. Endeavourhan oli Cookin laiva ensimmäisellä Tyynen meren tutkimusmatkalla. Longboat oli laivaveneistä suurin. Sen tärkeimmät tehtävät olivat veden kuljetus laivalle ja ankkureiden kuljetus varppausta varten sekä avustaminen niiden nostossa ( yleensäkin suurta kantavuutta vaativat tehtävät). Longboat voitiin varustaa purjeilla, mutta tavallisesti niitä soudettiin, joten hieman kaipasin airoja veneeseen. Isoveneet voitiin myös tarvittaessa varustaa asein. Laivaveneitä kuljetettiin aluksen kannella tai isointa vedettiin (Endeavourissa kannella), joten niissä ei ylimääräistä lastia saanut olla.
Kun tuossa edellä toivottiin kommentteja, niin muutamia vinkkejä: Lippu kannattaa leikata tarkemmin ja laittaa reunaan viivaimen avulla hieman liimaa (esim. Uhu Hart), ettei rispaannu. Sitten sitä voi hieman kostuttaa ja muotoilla "lepattavammaksi". Puomit kannattaisi ehkä ohentaa mastoja ohuemmiksi. Ankkurin voisi sitoa laitaan, ettei roikkuisi. Onhan purjeiden reunaan neulottu "köysi" - ei ihan näy. Keulapurjeen alataitoksen sisälle voi pujottaa rautalangan, jolloin sen saa asettumaan nätimmin. Purjeiden kiinnittämisen kahvelipuomiin voisi tehdä oheisen kuvan tavalla - tulee "nätimpi". Tässä muutamia vinkkejä, mitä tuli mieleen. Lopputulos on kyllä ihan ok ilman niitäkin.
[img]https://pienoismallit.net/media/kuvat/15/93/41/159341.jpg[/img]
Vielä, jos hiuksia halutaan halkoa, niin tuossa lipun yläkulman Union Jack-osiossa ei vielä saisi olla punaista vinoristiä (Irlannin kuningaskunta eli Pyhä Patrick) vain Englannin Pyhä Yrjö ja Skotlannin Pyhä Andrea. ;-)
Hyvää siistiä ja huolellisen näköistä työnjälkeä! :)