Pienoismallit.net

Spitfire MkXVI

Sir James M Robbin niimikko

Hellerin Spitfire Mk XVI

Ja Spitfire teema saa jatkoa. Ajatus tämän mallin rakentamisesta tuli Eric B Morganin ja Edward Shackladyn kirjasta: Spitfire, The History. Eli sellainen 650 sivuinen tietopaketti. Kyseessä ol yksi eri alatyyppejä esitteleista profiilipiirroksista eli Air Vice Marshall Sir James M Robbin nimikkokone JL721 1940-luvun loppupuolelta. Väritykseltään kone oli kokonaan sininen ja on hieman vaihtelua normaalin Spitfiern suojakaavioon verrattuna. No onhan tietysti PRU Blue väriset Spitfiret, mutta tässä on kyse erilaisesta värista. Tärkkaa sävyä ei taida tietää kukaan, joten kirjan väripirros sai toimia ainoana referenssinä. Lopulta päädyin Akanin Flanker siniseen väriin.

Kovin paljos tietoa ei kirjastakaan löytynyt Robbiin koneesta. Yksi aitoo valikuva ja yksi 70-luvulta oleve näkoispainos. Sen verran konekohtaisesta historiikistä selvisi, että se tuli käyttöön elokuussa 1946, sai erikoisen maalauksen ja tykit poistettiiin ja tilalle tuli matkatavaratila. Koneyksilö on tiettävästi museoituna.

Itse mallissa ei ole paljoakaan sanottavaa. Osia on vähan ja ne sopivat yllättävän hyvin toisiinsa mallin ikään nähden. Hellerin Spit XVI kun ei ole niitä kaikkein tuoreimpia tekeleitä. Siivenkärkiä jouduin jätkamaan, koska Helllerissä oli tylpät siven kärjen ja valokuvuen mukaan kärkien piti olla elliptiset. No onneksi edellisestä projektista jäi ylimääräiset kärjet. Litsota piti hieman pakkeloida ja hioskella.Sarjan omat siipitykit on katkaistu ja käytetty AZn Spitfire Mk VIII koneessa. Pari valokuvaa ja profiilipiirros joita olen silmäillyt ovat ilmeisesti esittäneet eri koneyksilöitä. Maalaukset ja merkinnät poikkeavat toisistaan jonkin verran. Yhteistä kaikille on, että tykinputkien paikalla on pienet nysät. Päädyin seuraamaan lähinnä profiilipirroksen merkintöjä.

Ensimmäinen pohjaväri on muistaakseni Italerin BaeHawk paketoinnin muka tullut Vallejon vaalean harmaa. Sen päällä on Akanin Flanker sininen. Konetta en vanhentanut juuri lainkaan, koska oletus on, että mekaanikot kyllä pitivät kenraalitason herran kokeen siistinä.

Kokardit on sarjan omalta arkilta. Kirjaimet ja koneen yksilönumero on tarvikearkilta. Alkaa olla sarjanumerin kasaaminen yksittäisistä merkeistä melkoinen haaste, Ne kun ei tahtoneet pysyä linjassa sitten millään.

Aika karu tämä Hellerin sarja on, mutta täytti tarpeen tällä kerralla. Tarkoitus kun ola saada aikaan hieman erilainen Spit pienellä panostuksella.

E-P

Kommentit

Kieltämättä hauska väritys ja tyyli.
Itsellänikin on itseasiassa yksi Spitti tehty hyvin kesoottisella värityksellä, ns. asiakastyönä :)

Itse tykkään nähdä näitä hieman erikoisia valintoja, koska ne eroavat mukavasti massasta.
Hauska kuulla, että aihevalinta ei mennyt täysin metsään. Voin sitten hyvillä mielin jatkaa satunnaisten erikoisuuksien esittelyä toistekin.

Yksi mielenkiintoinen teema olisi Brittien PRU yksikön väritykset WWII ajalta.

t. E-P