Loppukokoonpano sujui ilman ylimääräisiä harmeja. Valokuvat otin mustaa kartonkia vasten luonnonvalossa keskinkertaisella kännykkäkameralla (iPhone X). Alkuperäiset kuvat näyttävät mielestäni ihan hyviltä tabletin näytöllä, mutta tälle sivustolle siirrettynä harmittavan suttuisilta. Saavat kuitenkin kelvata, niin saan kuitattua tämän mallin valmiiksi. Kuvia koneen pohjapuolelta ja yksityiskohdista löytyy blogin aiemmista merkinnöistä. Sitten kohti seuraavaa projektia…
Valkoinen 7
Osasto Kuhlmeyn Focke-Wulf Fw190A-6
TaustaaOlen tehnyt koko mallailuharrastukseni ajan, eli vuodesta 2014 lähtien, suomalaiseen sotilasilmailuun liittyviä pienoismalleja mittakaavassa 1/32 ja malleja onkin kertynyt vitriiniin yhteensä kahdeksan kappaletta. Olen tehnyt aina malleja periaatteella: Rakennan yhtä mallia kerrallaan ja teen mallin valmiiksi ennen uuden aloittamista. Samalla kuitenkin suunnittelen jo seuraavaa projektia. Eli koko ajan minulla on työn alla kaksi mallia - yhtä rakennan, toista suunnittelen.
Sama aihepiiri, toimintamalli ja periaate jatkuvat tämänkin blogin kohdalla. Esittelen siis nyt rakenteilla olevaa lekomallia, mutta teen tosin sen kohdalla pienen syrjähypyn aihepiirissä, sillä kyseessä ei ole suomalaisten käytössä ollut konetyyppi, eikä koneyksilö, vaan saksalaisen Osasto Kuhlmeyn Focke-Wulf FW190A-6. Miksikään harha-askeleeksi tätä en osaa kuitenkaan ajatella, onhan Osasto Kuhlmeyllä merkittävä osa suomalaisessa ilmailuhistoriassa ja ylipäänsä koko Suomen historiassa.
Kun suunnittelin tätä projektia (samalla kun rakensin MiG-15 UTI:a), puntaroin pitkään, tulisiko tekemästäni Fw190:stä hävittäjä vai jabo. Historiallisesta näkökulmasta pidin jaboa tankkien, huoltokuljetusten ja siltojen tuhoajana mielenkiintoisempana vaihtoehtona, mutta päädyin kuitenkin lopulta hävittäjään. Halusin löytää ulkoasultaan mielenkiintoisen rakentelukohteen, johon ei olisi välttämättä valmiita siirtokuvia tarjolla, ja josta ei olisi netti pullollaan kuvia valmiista malleista. Rakentelukohteeksi valikoitui "Valkoinen 7"
Valkoinen 7
Valkoinen 7, WNr 531056, kuului II/JG54:n 4. Staffelliin, eli suomalaisittain 54. Hävittäjärykmentin toisen laivueen neljänteen lentueeseen. Olen löytänyt koneesta ainoastaan yhden valokuvan, joka varmuudella esittää kyseistä koneyksilöä. Kyseinen kuva löytyy Hannu Valtosen kirjan "Lento-osasto Kuhlmey, Saksan Lufwaffe Suomen tukena kesällä 1944" sivulta 129. Lisäksi netistä on löydettävissä kaksi kuvaa, jotka mahdollisesti esittävät Valkoista 7:ää. Koneessa oli normaali RLM74/75/76 päivähävittäjän naamioväri, jonka päälle oli ruiskutettu RLM71:tä erityisesti rungon takaosiin. Sivuvakaajassa oli laajalla alueella pelkkä RLM76 (tai 65) ja hakaristissä pelkät valkoiset ääriviivat.
Koneesta otettu kuva on päivätty 18.6.1944 Käkisalmen kentälle, jolloin koneella haettiin sieltä karttoja. Valkoinen 7 ohjaajanaan Uffz. (Unteroffizier = alikersantti) Heinz Schlömann katosi ilmataistelussa Karjalan kannaksella 1.8.1944.
Mallisarja
Mittakaavassa 1/32 ei ole kovin paljon vaihtoehtoja Fw190A-6:ksi. Muista malliversiosta löytyy melko tuoreitakin sarjoja, mutta A-6:ksi paras lähtökohta lienee Hasegawan melko vanhaa tuotantoa oleva sarja. Samoista muoteista on tehty useita eri paketointeja ja versiota ja tästä syystä rakentaessa saa olla tarkkana, että valitsee oikeat osat, ja että kittailee A-6:een kuulumattomat huoltoluukut umpeen. Itse löysin tämän sivuston myydään&ostetaan -palstan kautta A-5 Nowotny -paketoinnin, jossa on tarvittavat osat myös A-6 -versioon.
Vaikka minulla on tarkoitus pitää rakennusurakka yksinkertaisena, ostin kuitenkin jonkin verran after market -tuotteita, mm. HGW:n istuinvyöt, siirtokuvaniitit ja huoltomerkintäsiirtokuvat, Master-Modelin messinkiset tykit ja pitot-putki, Eduardin ja Montexin maalausmaskeja sekä Eduardin mittaritauluja (etsi ja hartsi). Mittaritauluja en todennäköisesti kuitenkaan käytä, koska mielestäni noista valmiiksi maalatuista etsi-mittareista on hankala saada hyvännäköisiä isossa mittakaavassa.