Pienoismallit.net

A-10 Warthog

"Chopper Popper"

Desert Stormiin osallistui kaikkiaan 155 A-10 konetta ensimmäisten laivueiden saapuessa Saudi-Arabiaan elokuussa 1990. Joulukuussa saapui vielä kolme laivuetta joista yksi 706 TFS.
706 TFS oli ilmavoimien reservilaivue (AFRES) kotikenttänä NAS New Orleans josta myös pyrstön tunnuskirjaimet "NO" tulevat.

6. helmikuuta -91 Capt Bob Swain huomasi kesken pommituslennon liikettä lähellä maan pintaa. havaittuaan ja saatuaan varmistuksen kahdesta helikopterista kopterit hajaantuivat. Koska Sidewinder ei aavikon kuumuudesta johtuen saanut lukitusta hyökkäsi Swain tykillään. Ensimmäinen sarja, noin 75 kranaattia, tuntui osuvan ilman tulosta. Toinen, 300 kranaatin sarja, tehosikin kuin olisi pommilla ammuttu.
Siitä koneelle nimi "Chopper Popper"

Myöhemmin myös toinen A-10 ampui helikoterin alas tykillään. Nuo kaksi ilmavoittoa olivat Desert Stormin ainoat tykeillä saavutetut ilmavoitot.
A-10:llä tuhottiin n.900 panssaria, huomattavasti vähemmän kuin n.1400 F-111:ä tuhottua.
F-111 oli tuohon aikaan ainoa kone varustettuna Pave Tack järjestelmällä joka mahdollisti omatoimisen täsmäpommituksen yöllä ja päivällä.

Moni saattaa ihmetellä outoa maalausta aavikko olosuhteisiin. Hyvissä ajoin oli suunniteltu ja kokeiltu erilaisia kaavioita aavikkoa varten mutta ilmavoimien johdolta tuli jyrkkä määräys pitäytyä EURO1 camossa.

Hobby Bossin sarjasta ainoa moite siirtokuvista, tarkemmin niiden puutteellisuudesta.
Kuvia ei ole paljoa Desert Stormin ajalta mutta 706TFS säilytti moottoreiden sivuilla "AFRES" tekstit, pyrstöjen yläosissa kuuluisi olla punaiset nauhat ja ohjaamon oikealla puolella "tulostaulu".
Näillä nyt mentiin kun ei ehtinyt oikeanlaisia dekaaleja ajoissa hankkimaan.

Kommentit

Mielestäni onnistunut malli. Euro 1 -värisävyt ja moottorien takaosien metallipinnat näyttävät hyviltä. Kuormakin vaikuttaisi sopivan tehtävään.
Helposti näkee mielessään A-10:n vatsan alus täynnä aseita mutta sotalennoilla kuorma oli/on paljon maltillisempi.
Netistä löytyi sopivasti sivusto jossa selostettiin tarkkaan jenkkien sodanjälkeiset kaaviot, esim Euro 1:n muunnokset eri koneissa ja sävyjen muutokset. Olin linkkaamassa tänne mutta nyt ollut kuukauden suljettuna.
Olisi pitänyt ottaa kuvakaappaus…
Hieno malli.