Pienoismallit.net

Let L-13 Blanik

OM-2709 ja Myyrä

Let L-13 Blaník on kaksipaikkainen alumiinirakenteinen purjekone, jonka ensilento tapahtui Tsekkoslovakiassa 1956. Sitä on rakennettu yli 3000 kappaletta ja on siten maailman eniten valmitetuin purjekone…

Tein pienoismallin jälleen paketin kansikuvan perusteella. Kannessa komeili OM-2709, joka kuuluu slovakialaisen Aeroklub Očová:n omistukseen. Vasta sarjan saatuani huomasin, että koneen kyljessä komeilee Myyrä pullo kädessä (tšek. Krtek). Siirtokuvista olisi löytynyt myös Hupsis-ukot, mutta Myyrä vei voiton. Myyrän lisäksi koneessa on nimitekstit "Ylona Staller". Viitataanko tällä Cicciolinaan vai johonkuhun muuhun, niin en tiedä. Myyrän kuva on toisaalta niin pieni, että päätin korostaa sen merkitystä muovailemalla Myyrän sitä ihmettelemään.

Mallin rakentamisessa vaikeinta oli ohjaamo ja ohjaamokuomun sovitus. Liimasin penkit ensin väärinpäin, kun en tajunnut, kumpi osa esittää selkänojaa ja kumpi pyllynalusta. Ohjeet jopa käskivät tekemään mittaritaulut itse muovilevystä. Ohjaamo ei ollut muutenkaan yksityiskohdilla pilattu. Ohjaamokuomu oli noin millin liian leveä, joten yritin kuuman veden voimalla puristaa sitä kapeammaksi. Lisäksi levensin runkoa hiukkasen ohjaamon kohdalta pistämällä muovipalan rungonpuolikkaiden väliin.

Eniten pieleen meni maalaaminen, sillä käyttämäni Vallejo Metallic Color Dull Aluminium ei ollut tähän tarkoitukseen sopiva. Maalia tuli paksulti eikä siltikään tasalaatuisesti. Maalia ei pystynyt myöskään hiomaan kiiltävämmäksi. Olisi pitänyt käyttää perus alumiinia, kromia tai hopeaa…

Myyrän muovailin itse Super Sculpey Medium Blend -massasta ja maalasin akryyleilla. Alusta on vanerilevy, jossa on Model Scene:n valmis ruohikko.

Kommentit

Hieno malli. Tuollaisella olen aikanaan ensimmäisen yksinlentoni suorittanut. Pieni korjaus: Blanik ei ole eniten valmistettu purjekone (vaikka Wikpedia esimerkiksi näin ehdottaa). Grunau Baby -koneita tehtiin jopa 6000 kpl.
Tero Tyni 20.2.2021 15:21 Vastaa lainauksella
No kas, nyt pärähti. Ainoa lentokone, jota olen itse oikeasti lentänyt. Tämä on kyllä aika jetsulleen sen värinen kun aikanaan Punkaharjulla. Samat raidat ainakin rungossa.

Kuomun raamit ovat aika paksut ja eivät ole ihan virtaviivaiset runkoon nähden niinkuin oikeasti ovat. Mistäs sen tietysti tietää jos sellaisia modifikaatioita jossain on.

Hieno, onnistunut malli. Liekö samat muovit kuin Special Hobbyssa vai eri?
Hieno teos ja pidän tätä oikeastaan dioraamana. Makunsa kullakin.
Malliin olet tehnyt hyviä korjauksia ja työ tekijäänsä kiittää. En ala moittiman mistään.
Tuohon skaalaan kuva ohjaamosta näyttää tosi tarkalta työltä ja siirtokuvat istuu hyvin maalatussa koneessa.
Hieno.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
En ymmärrä purjekoneista muuta kuin katsellut niiden kadehdittavaa lentoa jostain YouTubesta ja tekisi mieli kyllä kyytiin jos joku pyytäisi. Nuoruden kaverini Juha Sorri pamahti kerralla koukkuun näihin vekottimiin ja pyysipä kerran lennollekin, mutta en silloin uskaltanut, koska tuntui siltä, että mitäs teet jos kone alkaa pudota. Sen harrastuksen sijaan aloitin sukeltamisen, joka tuntui turvallisemmalta. Kumpikohan lie vaarallisempaa, mutta molemmissa on oma fiiliksensä.
Ora Lassila kirjoitti:
Hieno malli. Tuollaisella olen aikanaan ensimmäisen yksinlentoni suorittanut. Pieni korjaus: Blanik ei ole eniten valmistettu purjekone (vaikka Wikpedia esimerkiksi näin ehdottaa). Grunau Baby -koneita tehtiin jopa 6000 kpl.
Kiitoksia korjauksesta! En jaksanut tarkistaa vaan otin tuon "nippelitiedon" suoraan Wikipediasta Blanikin sivuilta. Nopealla tarkistuksella Grunau Baby:a ja montaa muutakin purje/liitokonetta on tehty enemmän mm. Waco CG-4, yhdysvaltalainen liitokone joukkojen kuljetukseen toisessa maailmansodassa, on valmistettu yli 13 000 kpl.
Tero Tyni kirjoitti:
Hieno, onnistunut malli. Liekö samat muovit kuin Special Hobbyssa vai eri?
Ei ole samat muovit valitettavasti. Special Hobbyn sarja on paljon parempi.
Hieno malli. Se on taatusti varsin pieni. Näitä purjekoneita ei ole täällä liiemmälti. Työnjäljestä näkee kyllä, että on taidolla tehty, erityisesti kuinka ohjaamosektorin yksityiskohdat näkyvät. Erityisplussa peukkua antavasta maamyyrästä.

PS. Tulee ihan mieliin ne hauskat piirrosohjelmat, joissa ko. maamyyrä esiintyi ;)
Hyvää työtä! Minun silmääni koneen pinta näyttää hyvältä. Työvaihekuvista viimeistään selviää mallin koko ja ohjaamon detaljointi jossa ei ole moitteen sijaa. Myyrä on mielestäni loistoidea tšekkiläisen koneen rinnalle ja kun myyräkin on hyvin tehty, ansaitsee kokonaisuus reilut pisteet.
Itse en koneella koskaan ole lentänyt, mutta vähän tönimässä käynyt. Hieno malli!
Mallille **** ja Myyrälle yksi lisä * eli yhteensä *****
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Mallille **** ja Myyrälle yksi lisä * eli yhteensä *****
Oho! Eka viisi tähteäni! Kiitos paljon!:)