Pienoismallit.net

Vanha talli

Lukiodiplomi työ

En onnistunut lataamaan enempää kuvia sivustolle tästä mallista, vaikka pinensin kuvien kokoa reilusti. Hyviä kuvia olisi ollut kyllä enemmänkin. Lisää kuvia kyllä löytyy instagramin puolelta:

www.instagram.com/plastic_models_from_wars/

Aiheenani kuvataiteen lukiodiplomissa oli kokoelma ja keräileminen. Alusta alkaen ideanani oli, että rakennan dioraaman autotallista, jossa on keräilyesineitä. Päädyin toteuttamaan dioraaman mittakaavassa 1:32, sillä se ei veisi liikaa tilaa, pienempi olisi yksityiskohdiltaan vaikeampi ja suuremman tekeminen olisi ollut todella työlästä. Kokoelmaa ja keräilemistä dioraamassani edustaa vanha auto, Toyota Publica, joka voisi hyvinkin löytyä autoharrastajan kokoelmasta. Lisäksi autotallin seinät ovat täytetty erilaisilla julisteilla, joissa on kuvattu autoja, kuuluisia elokuvia sekä yhtyeitä, eli seinällä on eräänlainen julistekokoelma.

Dioraama varten ostin 1:32-mittakaavaisen Toyota Publican pienoismallin (valmistaja Arii) sekä 1:35-mittakaavaisen työkalusetin (valmistaja Miniart), jonka sisällöstä käytin vain murto-osan luodessani yksityiskohtia dioraamaan. Työkalut eivät ole täsmälleen samaa mittakaavaa muun mallin kanssa, mutta laskin matemaattisesti, että esimerkiksi mittakaavoissa 1:35 ja 1:32 vasaran välinen kokoero on niin pieni, ettei sitä erota dioraamassa. Myöskään 1:32:een ei löytynyt ostamaani vastaavaa settiä.

Auton rakentaminen

Ariin setissä ei ollut montaa osaa, eikä kaikkien osien laatukaan ollut hyvä. Vaikka osia oli suhteellisen vähän, niiden siistimiseen meni paljon aikaa, sillä jokaisessa osassa oli jonkinlaisia valusaumoja. Osien siistimisen ja kokoamisen jälkeen maalasin auton sisätilat ja korin erikseen ennen niiden yhdistämistä.Valitsin auton väriksi mielenkiintoisen vihertävän harmaan sävyn, jota suihkin mallin pintaan pohjamaalin päälle. Tämän jälkeen suihkutin pari kerrosta kirkaslakkaa ja hioin pinnan lähes sileällä hiomapuikolla. Hionnan jälkeen hankasin pinnan kahdella erilaisella Tamiyan-hiomatahnalla, ensin hieman karkeammalla ja sitten viimeistelytahnalla. Täydellinen ei pinnasta tullut, sillä kirkkaassa pinnassa erottuu muutama naarmu ja tahnakäsittelyssä muutamasta kohdasta kului maalia pois.
Kiillotuksen jälkeen yhdistin korin ja rungon sekä liimasin loput yksityiskohdat paikoilleen, kuten lamput ja pyyhkijät. Sivuvilkut jätin kiinnittämättä, sillä niiden valu oli mennyt piloille, valurungossa oli todella epämääräisen muotoiset kirkasosat. Jätin myös peilit laittamatta, sillä niihin en paketista löytänyt kirkasosia laseiksi. Ohjeissa ei myöskään ollut mainintaa asiasta, mutta pelien osissa oli kuitenkin laseille reiät eikä osia olisi voinut kiinnittää laittamatta reikiin jotain täytettä.

Tallin rakentaminen

Tallin rakentamisen aloitin sahaamalla vanerista sopivan kokoiset seinät ja lattian. Kiinnitin ne toisiinsa käyttämällä Erikeeperiä sekä löin vielä pienet naulat liitoskohtiin, jotta runko varmasti kestäisi. Kun liima oli kuivunut, tein sisäpuolen rappauksen. Sekoitin astiassa siivilöityä tuhkaa, sopivia värisävyjä, liimaa sekä vettä. Tuhkan ja veden määrää säätelemällä sain sopivan rakenteen rappaukseen.

Seinän hyllyt

Seinällä olevat hyllyt leikkasin talouspaperirullan hylsystä ja maalasin ne öljyväreillä, käyttäen useita sävyjä. Hyllyjen pidikkeet leikkasin hammastikuista. Liimasin nämä yhteen pikaliimalla, jonka jälkeen liimasin kokonaisuuden rapattuun seinään kiinni.

Pöytä

Pöydän rungon leikkasin uretaanilevystä ja aioin käyttää sitä suoraan pöytänä. Päädyin kuitenkin päällystämään uretaanisen rungon talouspaperirullan hylsystä leikatuilla paloilla, sillä uretaania on vaikea maalata peittävästi, sillä se imaisee maalin sisäänsä ja uretaani olisi voinut projektin aikana murtua tai siihen olisi voinut työstettäessä tulla ikäviä jälkiä materiaalin pehmeyden takia.
Maalasin pöydän öljyväreillä ja painelin uretaanissa kiinni olevaan pahviin hammastikulla laatikoiden urat, joihin sitten laitoin tummaa väriä. Vetolaatikoiden kahvat ovat katkaistuja hammastikkujen kärkiä, jotka liimaan kostutteuina painoin pahvin läpi uretaaniin kiinni. Kaapin ovien kahvat ovat väännetty rautalangasta ja kiinnitetty samalla tavalla kuten vetolaatikoiden kahvat. Tämän kokonaisuuden kiinnitin sitten talliin käyttämällä reilusti pikaliimaa.

Jakkara

Punaisen jakkaran askartelin itse. Otin mitat omasta, samanlaisesta jakkarasta. Löysin miljoonalaatikosta halkaisijaltaan suhteessa lähes samankokoisen renkaan, millainen jakkaran istuinosan täytyi olla. Rengas oli luultavasti jonkun 1:48 mittakaavaisen lentokoneen rengas. Kittasin renkaan tasaiseksi pinnaltaan ja viimeistelin hiomalla. Jalat penkkiin väänsin rautalangasta ja kiinnitin renkaan nurjalle puolelle pikaliimalla. Lopuksi maalasin renkaan käyttäen kahta eri punaisen sävyä.

Kompressori

Kompressoriin otin mallia omasta tallista löytyvästä koneesta, jonka isän pappa on rakentanut lypsykoneesta. Ilmasäiliöt leikkasin muovisista pipeteistä, joiden ontot päät kittasin umpeen. Muut osat joita käytin ovat eri rakennussarjojen ylijäämäosia, joita leikkaamalla ja yhdistelemällä sain rakennettua kompressorin. Ilmaletku on ompelulankaa ja puhallinpää on 1:35-mittakaavaisesta aseesta leikattu, jonka päähän piipun leikattuani liimasin ohuen muovitangon, varmaan jonkin 1:72-mittakaavaisen lentokoneen antenni.

Pullot

Yksityiskohtia lisäillessäni päätin kokeilla olutpullojen tekemistä itse Pienoismallarin käsikirjan niksejä hyödyntäen. Otin pätkän kirkasta valurankaa, jonka laitoin kiinni akkuporakoneeseen, jolloin pystyin sorvaamaan askarteluveitsellä pienen puollon viidessä minuutissa. Lopuksi hioin pullot ja kastoin vielä kirkaslakkaan, jolloin pienet urat täyttyivät lakalla ja pullosta tuli kirkas.

Maalipurkit

Tein hyllylle maalipurkkeja leikkaamalla sopivan paksuisesta valurangasta sopivan pituisia pätkiä. Nämä maalasin valkoisiksi, päälliset alumiinisiksi sekä kuhunkin purkkiin lisäilin maalivalumia maaliin kastetulla hammastikulla. Nämä liimasin pikaliimalla hyllylle.

Työkalut

Työkalut, joita lisäilin talliin tuomaan yksityiskohtia, olivat oikeasti 1:35-mittakaavaisia, mutta käytännössä ero 1:32-mittakaavaisiin oli niin pieni, että näiden käyttämisestä ei koitunut haittaa. Nämä Miniartin valmistamat työkalut olivat hyvin laadukkaita, eikä niitä tarvinnut paljoa siistiä, pakkauksessa oli materiaalia niin paljon, että suurin osa jäi vielä käyttämättä ja on valmiina tuleviin projekteihin. Pakkauksessa oli useampi valurungollinen työkaluja ja niiden osia, sekä yksi arkki syövyteosia. Edellä mainituissa metalliosissa oli muun muassa pienimmät jakoavaimet, viilojen viilaosat sekä sahanterät.

Ulkopuolen rappaus

Kun kaikki muu oli valmista, tain tallin ulkopuolelle rappauksen. Käytin sen tekemiseen vanhaa lakkakittiä, mikä oli osittain kovettunut purkkiin. Sain massan kuitenkin toimimaan sekoittamalla tärpättiä purkkiin. Sivelin massaa kerroksen ulkoseiniin, hioin pinnan ja levitin vielä toisen, ohuemman kerroksen. Töpöttelin vielä kosteaa pintaa talouspaperilla, jolloin sain pinnasta karkeamman näköisen. Viimeistelin pintaa hiomalla kevyesti hiekkapaperilla, pinnan ensin kuivuttua yön yli.
Ohensin seuraavaksi tummaa akryyliväriä ja levitin sitä pinnan päälle korostamaan syvyysvaikutelmaa ja luomaan sävyvaihtelua. Tämän jälkeen hankasin pensselillä ohentamatonta valkoista öljyväriä koholla oleviin kohtiin, jolloin yleisilme hieman vaaleni ja sain pinnasta halutun sävyisen.

Kommentit

Onpas siinä tallitunnelmaa kerrakseen!
Ajoneuvoon liittyvät muutamat asentamatta jääneet jutut luovat illuusion ajan hampaan jo puremasta kulkineesta. Ja ajokki sopii tallin ulkoasuun hyvin.
Kovasti olet hommia paiskinut ja tulos on mainio.
En käy puutteita taikka virheitä luettelemaan - tehköön opinahjon edustaja sen. Voisit tekstiosuuden näyttää äikänmaikallesi, sillä siinä ei taida olla yhtään kielioppivirhettä. Pari pilkkua ehkä puolustaisi paikkaansa, ehkä.
Joel Oso 8.2.2021 19:51 Vastaa lainauksella
Kiitoksia mukavasta palautteesta! Ehkäpä kuvismaikka näyttää tekstiä äikänmaikalle, lähetin nuo tekstit hänelle palauttaessani tämän työn.
Matti M 8.2.2021 20:43 Vastaa lainauksella
Hieno dioraama, tuli mieleen vanha talli jossa olin vuokralaisena kymmenisen vuotta sitten :-)
Työn jäljessä ei ole moittimista, hyvä värivalinta tuohon Toyotaan muuten.
Hei, tämähän on mainio. Dioraamaan on saatu paljon yksityiskohtia ja hyvä tunnelma. Kokonaisuus toimii, vaikka tässä on käytetty paljon eri materiaaleja. Tarkka rakentamiskuvaus on hyvinkin luettavaa tekstiä. Hyvää työtä kaikin puolin!
Tämä on hyvä. Hieno. Loistava tunnelma, selostus myös oikein mainio! Enpäs muista edes, koska viimeksi esimerkiksi julisteet olisi näyttäneet noin makoisilta. Hyvää työtä, näin amatöörisilmin! :)
Joel Oso 8.2.2021 21:43 Vastaa lainauksella
Matti M kirjoitti:
tuli mieleen vanha talli jossa olin vuokralaisena kymmenisen vuotta sitten :-)
Kiitoksia, mukavaa kuulla, että malli tuo muistoja mieleen : )
Joel Oso 8.2.2021 21:44 Vastaa lainauksella
Ja kiitoksia paljon A Lappalainen ja Matti Peltola : )
Ylläolevia kompaten, hieno on talli ja sälät. Heti tuli mieleen vanhan autotallin tuoksu.
Joel Oso 11.2.2021 15:18 Vastaa lainauksella
Kiitos Jean : )