Pienoismallit.net

Höyrypinassi

Tukholman Sjöhistoriska Museetista hankittujen piirustusten mukaan tehty höyrypinassi. Runko haaparimaa, sisäverhous ja kannet mahonkia. Vanha yksipyttyinen Stuartin höyrykone, jonka sain lahjoituksena ystävältäni sillä ehdolla että se tulee johonkin käyttöön. Ja sen vuoksi piti siis tehdä sille sopiva paatti.
Höyrykonetta käyttää feikkikattilan alle asennettu sähkömoottori, jolloin kierrosluvun säätö radiolla on yksinkertaista. Korsteenissa on Seuthe:n savunkehitin.

Video laitteen testauksesta: youtu.be/67RoPGjzkT8

Kommentit

Nyt on kyllä taas komeeta jälkeä, mutta kuten aina niin mitä parempaa jälkeä mallari tekee niin sen kriittisemmin siihen voi suhtautua ja nyt tuo rouva ja herra ei jotenkin istu kokonaisuuteen. Itse malli näyttää hyvälle, mutta hahmot on vääränlaisia, liian elottomia. Ongelmaa ei olisi jos malli olisi huonompi ;)

Yhä vain täytyy ihmetellä miten jotkut saa puun taipumaan tahtoonsa noin vaivattoman oloisesti ja jälki on kuin aidosta.

No joku enemmän tietävä saattaa löytää jostain jonkun puuttuvan niitin moottorista tai jonkun käytön jäljen puuttumisen, mutta omaan silmään toi on kyllä komee.
Olen kyllä vähän samaa mieltä noista figuureista. Mutta niitä kun ei saa elävämmän näköisiksi oikein millään. Toisaalta vois ne jättää kokonaan poiskin, mutta antavat kuitenkin mittakaavaa melko hyvin kokonaisuudelle. No kaikkea ei voi saada.

Ja kiitos kommenteistasi, ne lämmittävät aina vanhemman malliennysvääjän mieltä!
Sun pitäis lähettää noi figut jollekkin palstan nysvääjälle joka tekee noita ihmisiä muutenkin, tuntuu muutama mestari saavan varsin aidonnäköistä naamaa ja pintaa aikaiseksi ihmiselle =D
Komppaan aiempia kommentoijia. Lisäksi olen sitä mieltä, että etusivun kuvan tulisi olla täydellisestä valmiista mallista, eikä paatista ilman rekvisiittaa. Onhan sekin tietysti ihan hieno, mutta mieluummin siirtäisin juuri sen kuvan työvaihepuolelle. Näitä nillityksiä taas minulta ;)
Tästä huolimatta kovat pisteet tuli minulta
yt.
MK
Figuurista huolimatta fiilis on enemmän luokkaa: "antaisiko viisi vai kuusi tähteä".

Joku tekee piirustusten mukaan höyrypaatin, joka on vielä vaatekaappeihin verrattuna täysin aidosta menevä, jossa ei ole mielestäni edes parantamisen varaa moottorin tai oikeastaan minkään muunkaan osalta, kyseenalaistan lähinnä skaalanmukaisuuden. Tässä mallissa edes mahonkilankkujen syykuvio ei ole ulkona skaalasta, joka (ainakin omasta mielestäni on hankala saavuttaa luonnonmateriaaleilla) on hatunnoston arvoinen saavutus.
Kiitos taas ystävät kommenteista. Kovasti arvostan antamianne kehuja sekä tietysti myös tähtiä. Tämä innostaa yrittämään aina vaan uudelleen. Joskin täytyy tunnustaa että nyt en kyllä yhtään tiedä mitä seuraavaksi rakentaisi kun alkaa näitä laivojakin olla pöydät täynnä pölyttymässä.

Ja aivan aiheellinen kommentti Mikalta tuosta etusivun kuvasta, siitä olen aivan samaa mieltä. Tuohon en osannut kuvia ladatessani uhrata ajatustakaan, ohjelma kun valitsee automaattisesti ensimmäiseksi ladatun kuvan etusivulle. Pitää tässäkin skarpata ja valita seuraavan mallin yhteydessä parempi kuva.

Toinen kritiikkiä aiheuttanut juttu on näiden kuvien tausta. Parempi olisi varmasti kuvata mallit yhtenäisempää taustaa vasten kuin tämä minun harrastushuoneeni. Se on vaan melko vaikeata mallien suurehkon koon vuoksi, kun asunnostamme ei juuri yhtenäisempää taustaa löydy. Hyvä ratkaisu olisi kuvata mallit ulkona, mutta tuo -15 asteen pakkanen ei oikein herätä innostusta hääriä ulkona lumen keskellä. Täytyy seuraavan mallin valmistuminen ajoittaa kesäaikaan niin voi kuvaukset suorittaa ulkona luonnossa.
RaimoK 7.2.2021 11:31 Vastaa lainauksella
Matti,
Tosi hienoa jälkeä sinulta taas.
Tuo mainitsemasi kuvaamisen ongelma on itsellenikin tuttua kun mallien koko kasvaa. Esim. sopivan leveää taustapahvia alkaa olemaan hankala löytää. Samoin valojen järjestely, ettei turhat varjot sotke kokonaisuutta.

Miten teit tuon avotilan reunuksen?
Tuolta Ruotsin museoiden arkistoista löytyy sitten hienoja malleja. Toteutuskin on tuttuun tapaan todella pedantti. Nuo figuurit mielestäni täydentävät kokonaisuutta juuri sellaiseksi, että kuvittelisi itsekin olevansa mukana huviajelulla ( Vielä liraus kattilavettä punssilasiin - niin voi että :) ).
Myös nuo mekaaniset innovaatiot ovat hauskoja ja tekevät malleista ainutlaatuisia.
Kuvista: Voihan tuota kuvajärjestystä muuttaa - mutta onko sen nyt niin väliä. Tärkeämpää on kuvata mallia eikä satsata ihmeellisiin kuvausjärjestelyihin.
RaimoK kirjoitti:
Miten teit tuon avotilan reunuksen?
Kiitos kommenteista Raimo. Avotilan reunus syntyi siten että tein ensin sen muotoisen mallineen riittävän paksusta, n. 30 mm vanerista. Sen pinnalle laminoin 0,7 mm paksusta mahonkiviilusta leikatuista n. 30 mm leveistä suikaleista ensin reunuksen etuosan ja sen jälkeen takaosan. Näiden sauma on suunnilleen puolessa välissä reunusta, jolloin se on lähes suora ja saumasta saa melko siistin.
Noita suikaleita on molemmissa osissa 5 kpl ja ne on liimattu toisiinsa siten että molempiin liimattaviin pintoihin on aluksi sivelty ohennettua erikeeperiä, annettu sen kuivahtaa hetken ja liimapinnat painettu kiinni toisiinsa sekä puristettu tiiviiksi rakenteeksi mallineen päällä kuumalla silitysraudalla. Tällöin liimapinnat ikäänkuin sulavat kiinni toisiinsa ja valmista tulee heti sauman vähän jäähdyttyä. Elikkä vähän samaan tapaan kuin kontaktiliiman kanssa työskennellessä, mutta osat eivät ihan heti jämähdä kiinni toisiinsa jolloin niiden korjailu on jossain määrin mahdollista.
Tuolla menetelmällä saa aikaan melko tiiviiltä näyttävää rakennetta, melkein kuin massiivipuusta tehtyä, eivätkä eri kerrokset helposti erotu edes läheltä tarkastellessa.
RaimoK 7.2.2021 17:49 Vastaa lainauksella
Matti,
Tuo on hyvä tekniikka. Näin isommissakin veneissä tehdään muotopuristeita. Samalla metodilla tuli Louhen avotilan kaulus tehtyä.