Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Aikoinaan kun Vehmersalmen silta valmistui, mutta missään ei lukenut sillan korkeutta ja olin silloin oikeasti pitkäkestoisen liikunnan hurmiossa. Lähdin yhtenä kesäaamuna polkupyörällä Vehmerin sillalle sekunttikello kädessä tekemään empiiirisen kokeeen. Noin 50 kilsaa.
Olin siellä jo varmaan kuuden aikaan ja join matkalla runsaasti.
Kun pääsin sillan levikkeelle, niin sepalus auki ja sekkaari käyntiin. Kun kusi lähti tulemaan, niin sekkarin nappia samalla. Kun neste osui Kallaveteen, niin sekkari kiinni.
Nesteen kiihtyvyyden laskuissa on otetava huomioon nesteen muuttuminen pisaramuotoon, jolloin sen alapinta muuttuu hieman suuremmaksi.
Mutta tällä laskukaavalla sain sen aamuisen aamulenkin polkiessani mielenrauhan:
Putoamiskiihtyvyys g johtuu maan ja kappaleen välisestä gravitaatiovuorovaikutuksesta. Vuorovaikutuksesta aiheutuvaa voimaa sanotaan painovoimaksi, G=mg. Mikäli vastusvoimia ei oteta huomioon, kaikki kappaleet putoavat vakiokiihtyvyydellä g=9,81 m/s2, josta käytetään monesti likiarvoa g=10 m/s2.
Eli G-voimalaki, mutta vastustusvoimat piti ottaa huomioon, eli ilma ja nesteen pisaranmuotoon siirtyminen.
Tämä jäi askarrutamaan kun en ole matikkapää. ( ja minä kun opetan liikennettä, niin pitää olla kaistapää).
Selvittelin asiaa yhden insinöörin kanssa ja hän laski jollain kaavalla oikean ajan ja siitä määriteltiin sillan korkeus Kallaveteen. Saatiin 29,6 metriä.