Pienoismallit.net

Nerv SomeResolver mk1

Someraivon laannuttaja

Tulevaisuuden historiaa ja kasvavan someraivon hillintää:
Suositun tulevaisuudentutkija Heikki-Leena Härkösen (nimi muutettu) raportti tulevaisuuden Puolustusvoimain alaisuuteen kuuluvasta NERV-erikoisryhmästä sai aikaan varsinaisen somemyrskyn ja varsinkin raportin tarkka kuvaus tulevasta Nerv SomeResolver mk1 -lentolaitteesta herätti ihmetystä tietysti somessa.

Lähitulevaisuuden Nerv SomeResolver mk1 on pystysuoraan nouseva (ja laskeva) suihkukone ts. VTOL (VerticalTakeOffandLanding jet plane), joka hätätilanteessa ja mahdollisuuksien mukaan on myös STOL (Short Take-Off and Landing) -kone. Lyhyet tai olemattomat kiitotiet ovat tarpeen NERV-porukan operaatioissa, joiden tarkoitus on hillitä alati kasvavaa someraivoa lentosumutuksilla suihkuttamalla paikallisesti rentouttavaa NERV-kaasuseosta kriittisiin ja pahimpiin somemyrskypisteisiin. Operaatiot vaativat nopeaa toimintaa ja fleksiibelejä manooverejä, jotta kansalaisia saadaan rauhoittumaan somemyrskyn keskellä ennenkuin ”kuppi menee niinsanotusti nurin”.
Koneen profiili on silmiinpistävän ohut, koska tarkoituksena on minimoida laitteen näkyminen sateliittivalvonnassa. Määrärahojen puutteessa koneet toteutettiin tulevaisuudessa ilman näyttävää (digital)camo-maalausta. Mallirakennusprojektiin valitsin ehkä NERV-lentueen käytetyimmän ja kuluneimman yksilön, koska halusin säestää oikein urakalla peltipintaa.

Rakennussarja:
Pienoismalli on Kotobukiyan julkaisema 1/100 Evangelion Vertical Take-off and Landing Aircraft YAGR-N101. Kuten muidenkin Kotobukiyan sarjojen, osien sopivuus on huippuluokkaa ja valujälki on realistista(!). Osat napsahtelevat paikalleen napakasti ja pysyvät paikallaan pelkillä Van der Waalsin voimillakin, mutta etenkin saumojen eliminointia varten liimailin osan osista vihreäkorkkisella. Hiontatarve oli upean minimaalista. Ohjaamokuomuiksi voi valita kirkaat tai tyylilkkään oranssit. Vesiliukoiset siirtokuvat asettuvat asiallisesti ja tarjolla olisi ollut pitkiäkin linjoja liotettavaksi. Kotimaiset kokardit lisäsin ylijäämävalikoimastani.
Koska kokoonpano oli varsin mutkatonta ja modifikaatiot minimaalisia (toki porailin auki kaikki mahdolliset reiät maksimirealismin saavuttamiseksi), maalailuun ja vanhenteluun kului mittavin aika. Musta 1500 Surface alle ja kiiltolakka päälle. Sitten odottelun jälkeen Vallejo metallic kromia pintaan ohuina suihkeina. Lisäksi hinkkailin harkiten valittuja paneeleja van Rosenin metallipölyllä eri sävyisiksi. Yritin hilliten sumutella kultaa yms. värivariaatioita pintojen elävöittämiseksi. Siirtokuvien jälkeen lopuksi harmaa paneelipesu ja öljyvärien tupsuttelu pahimpiin likapisteisiin. Muutamia nestevuotojakin en malttanut olla lisäämättä.
Yhteenvetona; oikein mukava malli kyhätä, värittää ja harjoitella, jos vaikka sitten joskus jotain järkevääkin saisi aikaiseksi mallirintamalla…

(Tiedoksi: Malli on aikanaan tilattu Japanin joulualelaarista. Nyt näyttää Ammo julkaisseen vehkeen omilla sivuillaan - on vaan hinta yli kolminkertaistunut Eurooppaan saapuessaan.)

* pilotti mukana kuvissa vain mittakaavaa hahmottamassa.
** kummallisia heijastumia koneen pinnassa, kun kuvasin tummalla alustalla ?!?

Kommentit

Erikoisia härveleitä rakennat…nerouden ja hulluuden rajamailla mennään…kuitenkin erittäin taidokkaasti…
Matti M 24.1.2021 21:06 Vastaa lainauksella
Erikoinen ja erilainen malli :-)
Erittäin hyvän näköinen viimeistely .
Upean näköinen malli! NGE:n ikonisimpia härveleitä :D Ja herätti uskoa Vallejo metallic -maaleja kohtaan. Just tuli huonoja kokemuksia Aluminium ja Dull Aluminium -sävyjen kanssa. Toimiikohan kromi vain paremmin vai pitääkö niitä ohentaa jotenkin?
Mainiota metallipinnan mallausta ja jälleen kerran valtavirrasta poikkeava malli,kuten sinulta yleensäkin.
Kiitos kommenteista ja luonne-analyysistä.
Severi Mäkelä kirjoitti:
…herätti uskoa Vallejo metallic -maaleja kohtaan…
Vallejon kanssa kun sumuttelee, niin aina tulee käytettyä Flow Improveria neulan kuivumisen hidastamiseen ja tarvittaessa Vallen omaa tai Ultimaten Thinneriä. Samoin ohuet suihkekerrokset toimineet. Haastavampia ovat toki kuin MRP tai Alclad, mutta bukee on miellyttävämpi. Itsellä Vallejot vaativat hyvät pohjat; Mr Surfacer (ärtsy tuoksu) tai/ja Ultimate Primer (stynylytzer). Metalleista White Alumiini ja Gun Metal ainakin ovat tulleet suuttimesta (0.4) läpi.

Toivottavasti jatkossa kehittyy valtavirtaan ja alkaa syntyä niitä kunnon malleja. Täältä saa onneksi hyvää motivaatiota ja vinkkejä puuhasteluun moninaisista teoksista, varsinkin nyt kun näyttelyitä/tapaamisia ei ole tarjolla.
IT Lahtinen kirjoitti:
Toivottavasti jatkossa kehittyy valtavirtaan ja alkaa syntyä niitä kunnon malleja.
Mielestäni uppoaa hyvin henkilökohtaiseen valtavirtaasi ja työn jäljen puolesta tämäkin on ns. kunnon malli.