Pienoismallit.net

B-18 Bolo

B-18 Bolo, (36-)433, 72nd Bomber Group, Bellows Field, Hawaii, 1942-43.

Vuosien projekti valmistui yllättäen muiden mallailujen ohella. Koneen rakennus alkoi jo muutama vuosi sitten ja Special Hobby uuvutti rakentajansa moneen otteeseen. Osien huono istuvuus ja kierous ajoivat rakentelun telakalle useasti. No valmiiksi tuli.

Koneen historiasta tietoa vähän. Vaurioitui japanilaisten hyökkäyksessä ja korjausten jälkeen palveli meripartiointitehtävissä. Koneen päällikkönä toimi Lt. Herschel Chenoweth. Koneen tai luutnantin urasta ei sen enempää tietoa.

Rakentamiseen aikanaan innoitti vähän erilainen malli. Koneeseen laitettu etsiosina istuinvyöt ja itse printattu tyynenmeren kartta karttapöydälle sekä japanilainen sukellusveneiden tunnistusjuliste seinälle. Näkyy yhdessä kuvassa. Myös kabiinin yläluukku avattu. Piti vielä rakentaa ala-ampumon sisäänpäin avautuva luukku, mutta kone olisi varmaan seissyt vielä vuoden pari telakalla, joten jätin tekemättä. Olisi ollut liian vaikea nopeasti toteuttaa.

Huono malli, vaikea rakentaa. Osat eivät tykänneet sopia ja runko oli kiero. Sisälsi kuitenkin resiini ja etsiosia. Siirtokuvat pariin jenkkikoneeseen ja yhteen Brassiin.

Kommentit

No voisko sanoa, että vaikeuksien kautta voittoon? Lopputulos on hieno. Pintakäsittely on huippuluokkaa ja kiva saada tänne malleja tyypeistä, joista ei taida galleriassa ollut ennen tätä yhtäkään. Ohjaamon kartta ja juliste on kiva lisä. Special hobbyn sarjat eivät taatusti ole mitään ravista ja rakennu -tyyppisiä, mutta olisi se sarja voinut olla haastavampikin ;)
Matti M 24.1.2021 21:10 Vastaa lainauksella
Hieno malli huonosta aihiosta, hyvän näköinen viimeistely myös:-)
Matti M kirjoitti:
Hieno malli huonosta aihiosta, hyvän näköinen viimeistely myös:-)
En sanoisi S.H: mallisarjoja huonoiksi. Ovat ehkä hieman työläitä. Huonompiakin on käsitelty ;)
Mallin esikuvahan on varsin ruma,mutta malli ei. Mielenkiintoinen maalauskaavio on ollut jenkeillä tuohon aikaan.
Tästä tykkään! Itselle tuntematon konetyyppi avautuu oikein hienosti tällä mallilla (melkein DC-2 tai 3). Komea kuin vesisika. Pitääkin tutkia Bolosta historiaa lisää. Mainio camo ja tyylikäs toteutus. Paneelirajojen sumutus aavistuksen kapea/vahvahko omaan makuun, mutta saattaapi kuvatkin korostaa liikaa, malleissa kuitenkin pidän reiluista ehostuksista. Maukkaat pienet yksityiskohdat. Herkullinen ja siisti työvoitto.
Kiitos kommenteistä.

Koneen suunnittelu taisi pohjautua Dc-2: een. Aikanaan oli suorituskykyinen pommari, mutta vanheni nopeasti, eikä enään ollut etulinjan pommari sodan sytyttyä. Rahti koneena ja merivalvonnassa paljon käytetty. Ainakin yksi upotettu sakujen sulellusvene merkattu Bolon upottamaksi.

Jussi
Siistiä työtä kaikin puolin. Nokkansa puolesta kaikkea muuta kuin sulavalinjainen lentokone. Koneen ulkonäkö tuo mieleen kysymyksen, joka esitettiin aikoinaan Grumman Intruderista: "Jos valmistaja osaa lentokoneiden rakennuksen, miksi se näyttää tuolta?"