Pienoismallit.net

Sovremenny Class Destroyer

Venäjän laivaston Sovremenny Class -ohjushävittäjäluokan laivat rakennettiin vuosina 1980-1994. Luokka oli valmistuessaan Neuvostoliiton kylmän sodan aikainen sotalaivatyyppi, jossa oli kattavat asejärjestelmät, pääaseinaan meritorjuntaohjukset. Ne suunniteltiin Yhdysvaltain lentotukialusryhmiä ja AEGIS-ilmatorjuntaristeilijöitä vastaan. Sovremenny Class -laivoja rakennettiin yhteensä 17, joista 5 on edelleen Venäjällä käytössä.

Trumpeterin rakennussarjan ostin puhtaasti heräteostoksena edullisesti netistä. Sarja on vuodelta 2003 ja sen laatu oli… no… huono. Lykkäsin tämän rakentamista vuosikausia koska osat eivät tuntuneet sopivan toisiinsa ja osien laatu oli muutenkin vähän kökkö. Päätin kuitenkin että kokeillaan nyt sitten kuitenkin tämä rakentaa ja kun löysin netistä White Ensingn Modelsin photoetsit, niin haastoin itseni kokeilemaan mitä tästä tulee. Lähinnä halusin käyttää kaiteet, mutta lopulta päädyin käyttämään (tai yrittämään) kaikki photoetsit kuin oli mahdollista. Jotkut niistä olivat käytännössä mahdottomia saada paikoilleen koska etsiosat olettivat että rakennussarjan muovi on ohuempaa, tai etsiosat olivat niin mahdottoman pieniä, että niiden asentaminen ei mitenkään onnistunut. Esimerkkinä vaikkapa laivan kannella oleva Ka-27 Helix -helikopteri, johon White Ensingn Models tarjosi koko ohjaamon ohjaussauvoineen. Koko helikopterikin on vain sormenpään kokoinen, joten pienen yrittämisen jälkeen jätin suosiolla sen ohjauslaitteet asentamatta.

Sarjan kokoaminen alkoi ensiksi rungon muokkaamisella, koska rungon ala- ja yläosat olivat aivan eri kokoiset. Rankkaa hiontaa ja kittausta, niin sai ne lopulta sopimaan toisiinsa. Runko ei myöskään ollut muutenkaan ihan priimaa, sillä hieman epämuodostuneet ja vääntyneet osat olivat kuin käsin uunissa valetut muovimöhkäleet. Aivan kaikkea en lähtenytkään korjaamaan vaan otin tavoitteeksi rakentaa tämän ilman sen suurempaa stressiä, sellaisena kuin mitä näistä osista nyt pystyisi tekemään. Edessä oli kuitenkin haastetta ja murhetta toisensa jälkeen kun myöskään kannen yläpuolisista osista puuttui symmetrisyys, sinne tänne jäi isoja rakoja ja osien sopivuus toisiinsa oli muutenkin työn takana. Monet pienemmät osat puolestaan olivat melko rumia muovikökköjä, joten yksityiskohtia lisäävät photoetsit olivatkin tarpeellinen lisä. Vaihdoin mm. kaikki ovet ja tikapuut etsiversioihin.

Tämmöinen siitä sitten lopulta muovaantui. Kaiteiden ja muiden etsien lisääminen toi malliin huikeasti todentuntua ja tunnelmaa ja tuli kokeiltua maailman ohuinta takilointiakin. Ne ovat 0,01mm paksuja. Kevyt säistys päälle, hieman ruostevaurioita ja kyllä lopputulosta kelpaa ihan katsella. Toivottavasti tykkäätte!

Kommentit

On sitten todella "vähän nyprätty". Lopputulos on hieno.
Todella hieno laivamalli. Mielestäni vaatisi tuota muovitelinettä arvokkaamman alustan.

Itselläni on kaapissa laivanrakennuksen alkamista eli mukavuusalueelta poistumista odottelemassa Trumpeterin Udaloi 2- luokan Amiraali Tšabanenko joka ilmeisesti on myös tätä vanhempaa tuotantoa. Siihenkin saisi WEM:iltä etsisarjan joka näyttää todella kattavalta ja jolla varmasti korjaa ongelmapaikkojen detaljit, mutta olen karsastanut sitä koska se maksaa noin viisi kertaa sarjan hinnan. Kuitenkin kun katsoo näitä loistavia malleja joihin etsejä on käytetty, hinta painuu enempi ja enempi taka-alalle.
Kiitos kommenteista :)

Joo, pitänee jossain vaiheessa katsella noita jalustoja ja jonkinlaisia vitriinejäkin malleille. Tällä hetkellä mulla ei oikein ole säilytystilaa näille, niin ei ole tullut panostettua esille laittamiseen.

Ja sama juttu, etsit maksoi tässäkin kolmeneljä kertaa enemmän kuin rakennussarja, mutta kyllä ne etsit kannattaa.
Tosi hieno.
Kyllä etsiosat erottaa selkeästi ja antavat pontta kokonaisuuteen.
Kivasti vanhennettu noiden aukkojen kohdalta, mutta laivan pohja ei ole kuin merivettä nähnytkään. Kai tämä on kuivatelakallla ja maalattu altapäin ja muualtakin uudelleen.

Jo huhhuh, jos helikopteriin vielä olisi etsattuja osia joku saanut, niin A) minne ne näkyisi ja kuka niitä näkisi, B) miksi tekemään turhaa työtä. ( Hullu töetä tekköö, mutta viisas piäsöö vähemmällä ).Olisikohan hintakin etsiosille juuri niiden itikan p…n kokoisten osien ansiota?

Malli on ollut osaavissa käsissä. Hyvä niin.
- Timppa