Pienoismallit.net

USS Constitutionin kanuuna

1790-luvun 24-paunainen kansitykki

Aloitin marraskuussa viime vuonna suustaladattavan laivatykin pienoismallin rakentamisen. Työnimenä voisi olla vaikka koronan ikävän torjuntakanuuna. Olin jo vuosia ajatellut tehdä tällaisen vanhemmanmallisen suustaladattavan tykin pienoismallin ja kun siinä oli haastavaa ja mielenkiintoista sorvaamishommaa niin siispä etsimään referenssikuvia ja materiaaleja. Putken koon ja mittakaavan määritti paksuin varastosta löytämäni messinkipyörötanko joka oli halkaisijaltaan 18mm. Putken peräpään paksunnos ylitti tämän mitan mutta löysin sopivankokoisen messinkiholkin josta sorvasin ja juotin tinalla tangon päähän lisämateriaalin.
Malliyksilöksi valikoitui Amerikkalaisen 1700-1800-luvun sotalaivan välikannen tykki jollaisia ko. laivassa oli 30 kpl. USS Constitutioniin oli haalittu tykkejä myös rannikkolinnakkeista kuten englantilaisilta sotasaaliiksi saadut kaksi 24-naulaista kanuunaa (Fort Independence, Boston).
Mallini kuvaa yhtä näistä Englanninkanuunoista. Lavetin ajattelin ensin tehdä mäntyrimoista kun sellaisia oli sopivasti varastossani mutta päädyin kuitenkin sitten alkuperäisempään tammeen.
Hieman tietoa alkuperäisen kanuunan mitoista (1 /1).
Putken kokopituus :307 cm
Putken kaliiperi n.155mm
Putken paino .2500kg

merkinnät

Aloitin tämän projektin viime vuoden marraskuun puolivälissä ja kanuuna tuli valmiiksi kuluvan kuun puolivälissä eli kymmenisen viikkoa meni. Mallailutunteja kertyi n.250. Parina viimeisenä viikkona alkoi homma tökkiä kun tuntui ettei tästä tule koskaan valmista. Detaljointihommat kysyivät hermoja. Lavetin jouduin petsaamaan useampaan kertaan. Käytin ensin vaaleaa tammipetsiä kun ajattelin että pari petsauskertaa riittää tummentamaan puuta tarpeeksi. Näin ei käynyt vaan useampi maalauskerta tukki puun pintakuvion sekä kiillotti pinnan. Siispä hioin petsit pois ja hain mökiltä tummempaa petsiä jolla syntyi haluamani tummuusaste.
Muutama kuva lavetin rakenteista ja detaljoinneista.
Lavettiin tulevat kuusi kupukantaniittiä tuottivat hankaluuksia ja päänvaivaa. Yritin tehdä niitit kupupäineen ensin millin hehkutetusta messinkilangasta mutta materiaali osoittautui liian paksuksi ja hankalaksi työstää vasaralla ja pistepuikoilla. Onneksi löysin 1,2mm messinkilankaa josta sitten sorvasin tarvittavat osat. Sorvin pakkaan ei juuri pysty kiinnittämään tätä ohuempaa lankaa. Muut pikkuosat väänsin ja muokkasin 0,6-0,8mm hehkutetusta messinkilangasta.
Tein referenssikuvien perusteella pyöriin niittiasennukset sekä putken korotuskiilan.
Kun olin sorvannut ja hionut putken mittoihinsa, tuli putken päälle kiinnitettäväksi juottamalla messinkilevy johon tuli Englannin tuolloisen kuninkaan nimikirjaimet sekä kruunu. Putkivalimossa tämäkin tehtiin valutyön yhteydessä mutta minun piti turvautua erilaiseen tekniikkaan. Laatan kiinnitin juottamalla neljän tuki/kohdistustapin avulla putken päälle. Sen jälkeen sulatin laatan pintaan ohuen valkometallikerroksen jonka viilasin ja hioin tasaiseksi. Valkometalliin kaiversin kuninkaan nimikirjaimet sekä kruunun. Alin kaiverrus on kirjaimet GR ja tarkoittaa Georgius Rex ( King George II, 1727-1760) Jätin numeron 2 pois yritelmästäni ettei…
Tämän kanuunan putki oli kyllä ehdottomasti työläin sorvattava jonka olen tehnyt. Mitoitus-ja sorvauskohteita oli runsaasti mutta ajan kanssa tehden homma onnistui.
Sahasin tammilistasta sopivanlevyiset rimat jotka liimasin yhteen Eri-Keeperillä . Näin muodostuneisiin lavetin "sivulevyihin" jyrsin kartiomaisella terällä kylki"lankkujen" sauma- urat. Kun olin sahannut ja hionut lavetin akselien aihiot piti niiden päihin saada aikaiseksi pyöreät akselitapit pyöriä varten. Tähän tarkoitukseen tein messinkiputken pätkästä sorvaamalla ja viilaamalla reikäsahan jolla akselit muotoutuivat helposti oikeaan mittaan. Tykinputkeen olin jo tehnyt jyrsimellä olkatappien reiän. Nyt huomasin että mittakuviin kannattaa etukäteen perehtyä huolella. Olin pitänyt itsestään selvänä että ko. reikä tulee…
Sahasin pienihampaisella käsisahalla tammilistasta sopivanpaksuisia rimoja ja jotka höyläsin ja hioin oikeisiin mittoihinsa. Kanuunan pyörät porasin parilla reikäsahalla samasta materiaalista. Laitoin pyöräaihiot sopivalla messinkiholkilla sorviin kiinni ja sorvailin ne oikean kokoisiksi. Tammi on erinomaisen kovaa puuta ja sitä pystyi helposti sorvaamaan metallisorvilla. Jouduin irtoavan puupölyn takia teippaamaan pölynimurin letkun imuroimaan kaiken irtoavan purun ja pölyn samointein pois.