Pienoismallit.net

Kfir C2

Kfir C2

Mallisarja on Hasegawan vanhempaa tuotantoa viime vuosituhannen puolelta. Siina ei ole kovin paljoa osia ja malli antaa mahdolisuuden kokeilla syksylä hankkimaani AK-Interactiven Israelin ilmavoimien värisarjaa.

Kfir on MirageIIICJ pohjalta kehitetty tyypi. Suurimmat rakenteelliset muutokset Mirage IIIeen verrattuna tulivat kun alkuperäinen SNECMA Atar 9B3 suhkumoottori korvattiin General Electric J79-GE-27 mallilla. Kfirin prototyyppi lensi ensikerran Tammikuussa 1970. Sarjavalmistus alkoi 1974 ja ensimmäinen C1 otettiin käyttöön Huhtikuussa 1975. C1 versioita valmistui 27 jonka jälkeen valmistus vaihtui C2 tyyppiin, jolla oli aerodynaaisesti paremmat ominaisuudet. C2 oli samalla ensimmäinen KFIR jossa oli kanardi sivet eturungossa. C2 tyypin koneyksilöitä valmistui kaikkiann 185 kappaletta. Näiden lisäksi tehtiin jokunen kaksipaikkainen TC2 harjoituskone.

Viimeisin kehitysversio oli C7, jossa oli aikaisempaa tehokkaampi 79J suihkumoottori ja avioniikassa hyödynnettiin toteutumattoman Lavi projektin ratkaisuja. Suurinosa C2 ja TC2 koneista upgredattiin C7 tasolle.

Konetta meni kaupaksi joitakin kappaleita, Equator 12xC2 ja 2xTC2, Kolumbia 12xC2 ja 2xTC2 ja viimeisenä SriLanka 6xC22 ja 2xTC2.

Kfir C2 yläpuolen suojaväreinä on 1970-luvun lopulla käyttönotetut FS13551 (Hiekka), 20219 (Ruskea) ja 34227 (Vihreö). Pohjaan tuli 25622 (Vaalean sinimem). 90-luvulla vielä käytössä olevien Kfir koneiden vihreä korvattiin 34424 sävyllä.

Joulupäivä puolessa ja ensimmäiset osat ovat juuri saaneet väriä pintoihinsa. Rakennusprojektin aloitus hiemn viivästyi kun piti pähkäillä soivaa joulutervehdystä ja sen toteutusta. No onneksi on akryylivärit ja vähäosainen malli.

Ottaen huomioon mallin oletetun iän, niin valupurseita oli yllättävän vähän. Ja osien yhteesopivuudestakaan ei voi valittaa, Ainoastaan pari pientä saumaa vaati hieman pakkelia. Nekin laittaisin oman työskentelyn piikkiin.

Pohjamaalina on Hu64 jonka päälle tuli Akn Israelilaisvärit. Kyseiset värit on minulle uusi tuttavuus. Alapintojen vaaleansinisen jouduin maalaamaan pensselillä kahteen kertaan ja paikkailemaan kolmannen kerroksen että sain siitä peittävän. Huomasin myös, että kannattaa maalata vain yksi sively ja siirtyä seuraavaan kohtaan, Kaksi tai useampi sively poisti ensimmäisen sipaisun pinnasta väriä ja pohjaväri alkoi tulla näkyville.Vähän samankaltainen ilmiö kuin Tamiyan värejä sutiessa. Vaikka purkissa luki, että soveltuu sekä pensseli- että ruiskumaalaukseen niin ruisku taitaa olla suositeltavampi valinta.

Hiekanruskean värin maalasin toisella pensselilla ja pyrin vältättämään saman kohdan sutimista useampaan kertaan. Kaksi värikerrosta naamiovärien puolella osoittautui riittäväksi. Kuiva maali muodosti kähinnä satiinopinnan kuivuttuaan.

Sitten kun homma rupesi tökkimääm niin se tökkäsi oikein unnolla. Siirtokuvat olivat varsdinainen murheenkryyni. Suurehkot mustakeltaiset tunnukset haperoituivat liotusvaiheessa ja alkoivat repeillä kun niitä yriti liikutttaa. Kaikki hienanki kookkaammat siirtikset repeilivät. Kuten ohuet punaiset raidat, Ja pyrstönumerot. Kaiken lisäksi siirtokuvia sai liottaa iäisyden ennenkuin ne suostuivat edes liikahtamaan saatikka liukumaan kunnolla. Joten, suurin osa siirtokivista jäi pois.

Lisäsäiliöt ja ohjuskiskot liimasin paikalleen. Aseistustakin oli tarkoitus laittaa pari Sidewinderiä ja MER täynnä Mk82 pommeja mutta aika loppui kesken. Myöhäinen aloitusajankohta kostautui.. Lisään asekuorman ne joskus myöhemmin omaksi iloksi..

Tästä ei kyllä tullut lainkaan sellainen kuin alunperinoli tarkoitus. Huomasin valokuvista vielä pari siistimistä vaativaa paikkaa kuten kapiinin raamit ja yksi ylimääräinen antenni. Joten ei tähtisadetta. Kommentoida saa, jos siltä tuntuu.

Yhteenvetona voi todeta, että malli meni kasaan ilman kummempia ongelmia. Siirtokuvat olivatkin siten oma episodinssa. Malli sopii helpon rakennettavuuden puolesta myös aloittelijoille. Kokeneemmat haluavat todennäköisesti parantaa lopputulosta etsi ja resiiniosilla.

E-P

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!