Pienoismallit.net

Fiat G.50

FA-21

Ensimmäinen Suomi lentokone. Malliksi valikoitui Fiat G.50 hävittäjää ja näistä yksilö FA-21. Syynä tähän oli ainoastaan koneen mielenkiintoinen maalaus. Italialainen maastokuviointi osittain ylimaalattuna Suomalaisella.

1/72 mittakaavaan ei hirveästi ole mallivaihtoehtoja saatavilla. SBS Modelsilla on resiinisarja, suomalaisin siirtokuvin. Valitsin kuitenkin SBS Fiat G.50 arkilta FA-21 siirtokuvat.

Projekti meinasi heti tyssätä maalauksen selvittelyyn. FA-21 koneesta löytyy jos jonkin moista maalausohjetta ja näkemystä. SBS:n maalausohjekaan ei mielestäni ole oikea.

Tutkittuani mustavalko valokuvia ja Italian maalausohjetta vuodelle 1938-1941. Päädyin seuraavanlaiseen maalaukseen: Yläpinta 2 väri naamio. Giallo Mimetico 3, Verde Mimetico 3.
Alapinta: Grigio Mimetico FS 36231.
Suomimaalit tähän päälle Kenttävihreä ja Nato Black. Maaleina käytin Hatakaa, Tamiyaa ja Mr.Hobbya.

Voi olla, että on väärin tuo italialainen naamio, mutta on oma näkemykseni aiheesta.

Malli on kohtuu mukava rakentaa. Laatikko sisälsi resiiniosia, joista esim. runko ja siipi olivat kokonaiset, sekä etsiarkin. Rakentavuudeltaan MPM ja Special Hobby tasoa, ehkä vähän parempi. Osa osista sopi millintarkasti, mutta siiven kiinnitys runkoon ei sitten ollut sielläpäinkään. Runko oli noin 5mm liian kapea. Liimasin rungon ja siiven noin suurinpiirtein keskelle ja molemmille puolille jääneet isot urat täytin useilla kittikerroksilla.

FA-21 meni katolleen jossain vaiheessa ja ainakin sivuvakain ja potkuri menivät uusiksi. Sarjassa oli mahdollisuus valita kahdesta erilaisesta peräsimestä. Siitä onko peräsintyyppi ja potkurin väritys ym. en ota vastuuta. Peräsimellä on lähinnä merkitystä siinä, mistä antennilangat lähtivät. Nyt ne lähtevät sivuvakaajan etuosasta kohti molempia siivenkärkiä.

Kommentit

Onhan tuossa riittänyt ihmettelemistä ja kirjoja tutkimista sekä vielä maalauksien soveltamisia.
Kitin kanssa näytät onnistuneen hyvin kuin myös muutoinkin kasaaminen ja siirtikset.
Tuo maalauskaavio saattaa olla oikea tai sitten ei. Kukapa enää tarkkaa tietää, mutta ensimmäinen tuonvärinen camo, jonka täällä ja opuksissa näen.
Varsin tuo Natovihreä tuntuu oudolta ja pistää myös silmään tummuudeltaan.
Mutta kokonaisuudessaa tämän skaalan malli noin hienosti tehtynä ansaitsee kyllä ihan hyvät pojot.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Mulla on kauan sitten S-H:n tekele ja siinä antennilangat on tehty vain ohjeiden mukaan. Maalauskaavio siinä oli puolittin molempia, ellen väärin muista. Toinen siipi erilainen kuin toinen jne. Ja muistaakseni SH:n 1:48:ssa oli aika lailla hommia. www.pienoismallit.net/galleria/malli_6852/
No nyt on ensiluokkainen Fiiumalli ensiluokkaisesta mallisarjasta (parhaasta mitä markkinoilta saa).
Itsellänikin on tuo SBS:n sarja (ei varmaan SB models, kuten otsikko kertoo. Oletan, että tämä on tehty SBS-sarjasta?), mutta en ole tohtinut sitä aloittaa, koska käytän sitä lähinnä referenssinä muiden valmistajien mallisarjojen parannuksissa. Sittenkun saan muiden valmistajien sarjat tästä aiheesta tehtyä, niin teen taatusti tämänkin.

Tuo rungon kapeus on minulle ihan uutta (5 mm?). Oletko tarkistanut piirroksista onko runko oikeasti liian kapea, vai onko moka tapahtunut siipiosien suunnittelussa?
SBS:n sarjasta saa huolellisella rakentelulla varsin helposti lähes täydellisen mallin Fiat G.50:tä, vaikka se onkin resiinisarja (ym. asian huomioiden). Vielä pitää mainita, että pintakäsitttelykin tässä on huippuluokkaa. Kiitos!

Italo maakauskaaviosta senverran, että kun värivalokuvia ei oikein ole saatavilla, niin aina jää epäilys kaavion oikeellisuudesta ;)

PS. Kuva 10:n perusteella runko ei todellakaan ole liian kapea, pikemminkin päinvastoin. Resiiniosia voi taivuttaa kuumavesikäsittelyllä.
Moi.

Kiitos kommenteista.

SBS Model on tosiaan mallin valmistaja. Vähän huonosti kirjoitettu tuo. Runko tosiaan oikean kokoinen, mutta siiven sovite liian kapea. Muuten yksityiskohtaista ja hyvää jälkeä tuo malli.
Nätin Fiatin olet rakentanut. Kasaus huolella tehty, eikä mainitsemasi ongelmat lopputuloksessa näy. Siihen en ota kantaa onko joku osa millin sinne, toinen tänne, minulle sillä ei ole merkitystä, pääasia että näyttää esikuvaltaan ja tämähän näyttää.

Italokaavio myös nätisti maalattu ja hienoa että otit kohteeksi juuri tämän FA-21:n jossa näitä sävyjä riittää alkuperäisestä maalauksesta Suomi kaavioon. Noista sävyistä on vaikea sanoa kun yhtäkään konetta ei jälkipolville ole näytille jäänyt. Tuosta Italokaaviosta on väännetty peistä enemmän ja vähemmän, väitetty jopa että kaavio olisi kolmella sävyllä tehty? Suomen Ilmavoimien Hävittäjät kirja väittäisi sävyjen olevan Bruno Mimetico ja Verde Mimetico, eli ruskeaa sävyä tämän mukaan tuon hiekan värin sijaan…tiedä häntä? Tuo Natovihreä minullekin hieman outo tässä yhteydessä ja näyttäisi olevan aika samaa sävyä kuin tuo Italomaalauksen vihreä?

Kulumisjälkiä näissä Fiateissa ei kannata myöskään säästellä, aika rähjäisiä olivat juuri tuon alkuperäismaalauksen osalta enimmäkseen, joskus aika suuriakin laikkuja oli maaleja vailla valokuvien perusteella.
Moi.

Tuosta Italia maalauskaaviosta oli niin montaa erilaista versiota. Italian omista kaavioista en löytänyt G.50:llä käytettynä 1938-1941 tuota ruskeapohjaista kaaviota. Mutta tosiaan mistäs sitä tietää. Maalivalmistajia oli lukuisia ja kaikkien sävyt vähän erilaiset ja eri tehtaat vetelivät eri sävyjä. Sääli, ettei aikananaan museoitu yhtäkään konetta.

Jussi
Hieno! Vasta kuvat katsottuani katsoin mittakaavan, luulisi 1/48:ksi, niin hyvin onyksityiskohdat esillä.
Luetun ymmärtäminen, Jussi kirjoittaa:
Suomimaalit tähän päälle KENTTÄVIHREÄ ja NATO BLACK.
Markku Rinne kirjoitti:
Kulumisjälkiä näissä Fiateissa ei kannata myöskään säästellä, aika rähjäisiä olivat juuri tuon alkuperäismaalauksen osalta enimmäkseen, joskus aika suuriakin laikkuja oli maaleja vailla valokuvien perusteella.
Joo. Olennaista näissä on se, että minkälainen on se alkuperäisen maalauskaavion jäänne sen jälkeen kun pinta on saanut sen suomaliskaaviolisäkkeen lentokonetehtaalla. Suomalaiskaaviolisäkkeistä voidaan olla melko varma, mutta voidaanko olla varma siitä, mitä jäi jäljelle italokaaviosta?
Italialaisiin värisävyihin tai suomalaisiin lisäyksiin en ota kantaa kun en niistä mitään tiedä. Siihen otan, että onpahan hieno malli Fiatista. Menisi minunkin mielestäni isompiskaalaisestakin.
A Lappalainen kirjoitti:
Italialaisiin värisävyihin tai suomalaisiin lisäyksiin en ota kantaa kun en niistä mitään tiedä. Siihen otan, että onpahan hieno malli Fiatista. Menisi minunkin mielestäni isompiskaalaisestakin.
A. Lappalainen on ihan oikeassa. Halusimpa vain muistuttaa siitä, että aina löytyy joku nillittäjä, joka haluaa muistuttaa pikku yksityiskohdistakin.

Toivottavasti se on jatkossakin sallittua?!
Koska "nillitys" on usein vain yritystä saada mallit paremmiksi.

Ilman nillitystä tämäkin malli on kuitenkin hieno, ja toivotaan näitä jatkossakon tosi paljon.

Hyvää Joulun jatkoa ja myös tulevia muitakin juhlia!
Mika Kauranen kirjoitti:
Joo. Olennaista näissä on se, että minkälainen on se alkuperäisen maalauskaavion jäänne sen jälkeen kun pinta on saanut sen suomaliskaaviolisäkkeen lentokonetehtaalla. Suomalaiskaaviolisäkkeistä voidaan olla melko varma, mutta voidaanko olla varma siitä, mitä jäi jäljelle italokaaviosta?
Minulla kun on tuo lukemisen ymmärtäminen vähän heikonlaista, niin en täysin ymmärtänyt mitä tarkoitit tuolla että mitä jäi jäljelle italokaaviosta? Onhan ne tietty valokuvista todettavissa ( niistä mistä kuvia on ) mitä millekin koneelle on tehty ja mitä alkuperäisestä maalauksesta on jäljelle jäänyt. Aika monenlaista viritystä näkyy ja tämä Fiat taisi olla melkoinen murheenkryyni juuri tuon heikon italialaisen maalauksensa takia muutenkin.

Kenttävarikoillahan nuo "parsimismaalaukset" lähinnä tehtiin ja sitten kun osa koneista sai lopullisen Suomalaisen suojamaalauksen DN-värisillä alapinnoilla tehtiin ne lentokonetehtaalla. Osa koneista maalattiin juuri Jussin koneen tapaan, eli kenttävihreätä ja mustaa vanhan päälle, mutta näkyy siellä olevan koneita joissa koko alkuperäinen italialaiscamo on peitetty hennolla kenttävihreällä maalilla ( camo kuultaa alta ), mutta mustaa ei ole lisätty.
Fiatin thetaan ja koneen toimituserän perusteella kone oli italialaisväreissä kolmivärine päältä Giallo Mimetico 1/2/3 ja Verde Mimetico 2/3 ja Marrone Mimetico 1/2/3 (Bruno Mimetico) kauttaviivat kertovat värin alavariaation joka on mahdollinen. Niissä sävy erot huomattavia. Konee pohja Grigio Mimetico Generale, kaavio tunnetaan Fiatin tehtaalla tunnuksella C1. Ekstensiivisen tutkimuksen tuloksena voidaan päätellä että konet olivat kuitenkin kaiketi kaikki maalattu päältä kolmivärikaavioon. Asiasta julkaistaan kirjanen Tammikuussa (Jukka Raunio). SBS mallin olen arvostellut IPMS Mallari lehteen ja pääkohdat ns. virheistä olivat: Liian pieni jakokoneisto moottorissa ja liian kapeat siivekeet. Eivät kovinkaan näkyviä valmiisaa mallissa…
Ari Oksanen 29.12.2020 10:47 Vastaa lainauksella
Jokunen italialainen värivalokuva (ei jälkiväritetty) Fiatista löytyy. Ohessa yksi esimerkki viidestä, jotka bongasin kirjasta Nei chieli di guerra, La Regia Aeronautica a colori 1940-45.

[img]https://www.pienoismallit.net/media/kuvat/15/79/11/157911.jpg[/img]
Olli J. 29.12.2020 11:23 Vastaa lainauksella
Upea Fiat! Todella hienoa työtä!
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Fiatin thetaan ja koneen toimituserän perusteella kone oli italialaisväreissä kolmivärine päältä Giallo Mimetico 1/2/3 ja Verde Mimetico 2/3 ja Marrone Mimetico 1/2/3 (Bruno Mimetico) kauttaviivat kertovat värin alavariaation joka on mahdollinen. Niissä sävy erot huomattavia. Konee pohja Grigio Mimetico Generale, kaavio tunnetaan Fiatin tehtaalla tunnuksella C1. Ekstensiivisen tutkimuksen tuloksena voidaan päätellä että konet olivat kuitenkin kaiketi kaikki maalattu päältä kolmivärikaavioon.
Kiitos Jari. Teinkin itse omani Talvisota-Fiiuni uskoen tuohon yläpinnan kolmivärikaavioon www.pienoismallit.net/galleria/malli_15591/. Ei kuitenkaan kai voi olla ihan varma?
Tässä mallissa näyttäisi tuo italokaaviojäämä olevan yläpinnalta vain kaksivärinen.
Tiedä häntä, onko se oikein?
Näistä nillityksistä huolimatta tosi hieno malli.
Kuva katolleen menneestä Fa-21 koneesta. Tästä tulkitsin, että on 2 väri camo tuo italialainen. ´Tulkinta katsojan silmissä. Voi olla tai sitten ei.

Jussi
[img]https://www.pienoismallit.net/media/kuvat/15/79/16/157916.jpg[/img]
Ari Oksanen 29.12.2020 20:31 Vastaa lainauksella
Kun itse aikoinaan mallasin FA-21:n, ainoa referenssini oli tämä kirjastosta lainatun opuksen (en muista mikä) piirroskopio. Nyttemmin en ole tuota enää nähnyt missään. Minäkin tulkitsin tuolloin italiaanokaavion kaksiväriseksi.

[img]https://www.pienoismallit.net/media/kuvat/15/79/17/157917.jpg[/img]
Jussi Vanhatalo kirjoitti:
Kuva katolleen menneestä Fa-21 koneesta. Tästä tulkitsin, että on 2 väri camo tuo italialainen. ´Tulkinta katsojan silmissä. Voi olla tai sitten ei.
Niin minäkin tulkitsisin. Suomen Ilmavoimien Hävittäjät ( Kari Stenman ) kirja ei muita tunnekaan. Lainaus kirjasta: Suojamaalaus oli alkuperäinen italialainen mantereella käytetty, käsittäen kaksi yläpuolen väriä: Bruno Mimetico (keskiruskea) pohja pienillä Verde Mimetico (tummanvihreä) täplillä alapuolten ollessa väriltään Grigio Mimetico (vaalean harmaita). Alkuperäinen verhouskankaan pala, aikalaistodisteet ja valokuvat vahvistavat vain kahden värin olemassaolon.

Näin siis Stenman kirjoittaa ja on kirjoittanut aika paljon muutakin käyttämistämme lentokoneista ;-).
Nykyisen tutkimuksen mukaan on hyvin epätodennäköistä että noissa suomalaiskoneissa olisi ollut vain kaksi väriä yläpinnassa. Mustavalkoisessa kuvassa tietyt ruskea ja vihreän sävyt ovat värilämmöltään hyvin lähellä toisiaan. Koneen yläpinnan vaalein väri on kuitenkin suomalaiskoneissa ollut vähintään kahta eri tummuus astetta. Sen havaitseminen kuvista on hankalaa ja tulee parhaiten esiin ortokromaattisella filmillä kuvatuissa kuvissa. Kun katsoo kuvista esim. SA-1 Fiatin kuvia, niin sävyt erottuvat hyvin. Täplitys FA-21 koneessa oli valokuvasta päätellen tosi pientä ja ruskea/vihreä maalattu aina samaan täplään. Kirjasta Colori e schemi mimetici della regia aeronautica 1935-1943 löytyy tehdasspeksit mm. Fiat G-50 eri tuotantosarjoille. Kirjalle ei ole i.s.b.n. numeroa mutta kustantaja on G.M.T. C.M.P.R.-G.A.V.S.
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Mustavalkoisessa kuvassa tietyt ruskea ja vihreän sävyt ovat värilämmöltään hyvin lähellä toisiaan. Sen havaitseminen kuvista on hankalaa ja tulee parhaiten esiin ortokromaattisella filmillä kuvatuissa kuvissa. Täplitys FA-21 koneessa oli valokuvasta päätellen tosi pientä ja ruskea/vihreä maalattu aina samaan täplään.
Niin, saattaapi olla noinkin. Mitähän nuo puheet alkuperäisestä verhouskankaan palasta ja siinä olleista kahdesta sävystä sitten ovat??

Tuossa muuten suhteellisen hyvä mustavalkokuva italialaisesta G.50:sta, kaksi vaiko kolme sävyä?
www.pienoismallit.net/profiilit/5735/kuvat/kuvapankki/kuva_157918/
Jussi Vanhatalo kirjoitti:
Kuva katolleen menneestä Fa-21 koneesta. Tästä tulkitsin, että on 2 väri camo tuo italialainen. ´Tulkinta katsojan silmissä. Voi olla tai sitten ei.

Jussi
[img]https://www.pienoismallit.net/media/kuvat/15/79/16/157916.jpg[/img]
Tämä kuva on kuitenkin Suomesta ja on siinä selvästi - uskoisin täällä maalattua jotain tummaa, mutta vaikea sanoa mikä on väri. Ei ehkä musta, mutta sitäkään ei moi poissulkea.
Mielenkiintoinen keskustelu tästä siunaantui. Ja hyvä niin, koska rumuudeltaan kone on vaan niin hieno, että tulen tekemään jossain koossa vissiin neljännen Fiattini. Ehkäpä tämä sarja, koska täällä kerrotaan siitä melko hyvin.
Kun nimeni putkahti esiin tässä ketjussa, niin katson asiakseni esittää perustelut, miksi Suomen Ilmavoimien Hävittäjät I -kirjassa päädyttiin mainittuun ilmaisuun:

1) Taiteilija Karlina Holdalle kerrottiin, että Fiatit voivat olla myös 3-värisiä päältä. Hänen mukaansa ainakin niistä aiheista, joista tuli väripiirrokset, valokuvien tietokoneanalyysi (en tunne menetelmää) ei erottanut kuin kaksi sävyä ja sen perusteella teksti yhtenäistettiin.

2) Käytössäni oli eri vuosikymmeniltä italialaisten kirjallisuutta koneiden maalauksista (tuorein vuodelta 2002), jotka kaikki olivat ristiriitaisia sekä keskenään että itsensä kanssa. Mihin siis luottaa? Esitetyistä mantereelle tarkoitettu 2-värinen maastomaalaus sopi kuvien kanssa parhaiten yhteen.

3) Tutustuin vuonna 1970 innokkaaseen diorama-mallariin Aarre Helmiseen. Hän oli jatkosodassa FA-26:n mekaanikko. Mallari kun olen itsekin, niin tietysti kysyin minkä värisiä Fiatit olivat. Vastaus oli yksiselitteinen, ruskeita ja päällä tumman vihreitä täpliä. Hän myös kertoi, että koneita usein paikkamaalattiin 50/50 kenttävihreän ja vernissan sekoituksella. Samoin, että itse veti ruiskulla FA-26:n kauttaaltaan loppuvuodesta 1941 ja todisti sen valokuvalla.

4) FA-1:n peräsimen kangaspala, josta ei (ehkä paikkamaalausten takia) erottanut kuin kaksi sävyä. Tässä kannatta muistaa, että laivueen mekaanikot pystyivät helposti vaihtamaan koneiden suuntaohjaimet.

5) Giorgio Apostolon kirja Wings of Italy, jossa on puolen tusinaa aitoa Fiatin värikuvaa ennen syksyä 1941, jolloin Tavola 10 tuli käyttöön. Yhdestäkään ei erota kuin kaksi sävyä.

Mutta ei Jari Miettisen esitys kolmesta yläpuolen väristä ole perusteeton. Kun kävin läpi kuviani "uusin silmin", ei mitään painokuvia, vaan hyvälaatuisia alkuperäisiä, voin tietyllä varmuudella sanoa, että ainakin kuudessa koneessa (SA-1, FA-6, 17, 20, 32 ja 33) on kolme väriä yläpinnalla, joissakin tummanruskeat täplät monen kymmenen sentin päässä toisistaan.

Samalla varmuudella voin myös sanoa, että vielä useammassa on päällä vain kaksi väriä. Voi olla, että värit paljastuvat musta/valkofilmille vain tietyissä valaistusoloissa. Filmilaadulla en ole havainnut olevan tässä suhteessa merkitystä. Suhtaudun siis edelleen epäilevästi siihen, että "kyllä siellä on kolme väriä, vaikkei se näy". Selvää on, että samankaltaisuudesta huolimatta kaikkien koneiden maalaus oli yksilöllinen. Ei edes kolmen tuotantoerän kesken ollut erityisiä yhteneväisyyksiä.

Toisaalta, jos katsoo 1/72 skaalan Fiatin mallia puolen metrin päästä, niin tuskin erottaa onko pinnassa ruskean (ei siis minkään hiekankeltaisen) päällä yhden vai kahden värisiä samantummuisia täpliä, kun näitä ei äkkiä vilkaisten erota väripiirroksistakaan.

Kun nyt olen omasta puolestani saivarrellut tarpeeksi, niin lopetan tähän.
Muokattu: Eipä mitään sittenkään, ei liittynyt mallailuun mitenkään tämä kommenttini. :)
Kiitos Kari, juttu varmaan pomppaa esiin uudelleen kun Raunion läpyskä julkaistaan.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Hienoa keskustelua, joka ei aina valitettavasti aina liittynyt Jussin hienoon malliin, johon meidän tässä pitäisi keskittyä. Kuitenkin mielestäni nämä off-topic keskustelutkin ovat ihan hyviä
Onnea!!
Onnittelut!
Matti M 11.1.2021 19:45 Vastaa lainauksella
Onittelut Viikon Mallista :-)
Kiitoksia.