Pienoismallit.net

Brewsteri Punakuono

J. Pukin nimikko 24

Motivaatio:
Hetken jo pohdittuani uhkaavasti lähestyvää joulusiivoussessioita ja -härdelliä, pieneen mieleeni pulpahti ajatus rakentaa juuri sisäänraahttuun joulukuuseemme uusi koriste killumaan. Näin voisin ehkä vältellä vääjäämätöntä siivousurakkaa ja myös erinäisä kiireestä johtuvia konflikteja kotitaloudessamme. Napakasti argumentoimalla ja vedoten vielä jokavuotisen loppuvuoden ryhmärakentelun perinteeseen, saisin varmaan rehdisti luvat kuntoon ja pääsisin näin rauhoittumaan lekotehtaan uumeniin näpräilemään ja kuuntelemaan samalla keskittyen Sarasvuon Jarin podcast -uusintoja itseni kehittämiseksi. Tämä tapahtui siis tasan viikko sitten.

Brewster:
Yllätyksekseni huomasin pian valitsevani sopivan pientä ja kevyttä projektikohdetta ”stash”-pakettivarastosta turvallisesti palo-ovien takana pölynimurinvinkunan kuulumattomissa. Ilo oli suuri, kun Mark I Modelsin 1/144 Brewster löytyi pinosta - paketissa oli vielä kaksi konetta (2 in 1). Nyt piti valita teemaan sopiva koneyksilö ja maalauskaavio sekä vaihtaa otsaluupin kakkuloihin lisää suurennuskerrointa.

Punakuono:
Yksilöksi valitsin vähändokumentoidun ja myös olemattomin referenssikuvin varustetun J. Pukin henkilökohtaisen Brewsteri Punakuonon. Tämäkin projekti putoaisi siis taas vähemmän mairittelevaan ”What’s up?” (kuis hurisee) ja ”What if” (mitäs jos…) -fantasiakategoriaan.

Senverran koneyksilöstä on tietoa, että punainen se oli (ainakin spinneri) ja kaikenmoinen aseistus oli korvattu karamellitykeillä, pohjapanssarialue toimi lahjapommitusluukkuna ja hylsyjen poistoaukot oli modifioitu matkapuhelimien pudotteluun Pukin jouluaaton jakeluhommissa. Joku väitti nähneessä antennilangan korvatun lyhyellä jouluvalosarjalla?! Koneyksilö tunnistusnumeron vetäisin hihasta (= valkea 24). Olisi voinut olla myös yleinen 1, 10 tai 013.

Rakentaminen:
Rakentelu sujui sujuvasti. Perusvihreäkorkkisella liimailin ”suurimmat” osat ja vaaleanvihreällä pikaversiolla laskutelineet, antennin ja kuomun kirkkaat osat. Antennilanka kiinnittyi pikaliima+kickerkiihdytin yhdistelmällä yllättävän kätevästi. Antennilankana tai siis jouluvalosarjan kaapelina toimi laadukas Uschi van der Rosten Rig That Thing -lanka. Värivalot antennilangalla taplasin maalitipoista (valkea + väri). Pimeää ohjaamoa ei tarvinnut edes ajatella sisustaa, koska Pukin pyöreä figuuri peitää aukon lähes kokonaan. Pukin pipon venytin valurangasta. Pilotin väritys on Coca-Cola Companyn(tm) luoma perinteinen punavalkoinen, lisättynä tuoreella 2020 kokonaaman kultaisella maskilla ja sinisillä bakteerivapailla hanskoilla. Pohjiksi harmaa ensin ja sitten valkoinen Mr Surfacer ja päälle ohuita kerroksia Vallejon akryylimaalia Flat Red. A vot - punakone oli lähes valmis.

Viimeistely:
Kirkkaan lakkailun, 24 -siirtokuvien ja päällelakkailun jälkeen Tamiyan tummat paneeliliuoket juoksivat iloisesti 1/48 koon paneeliuomissa korostaen myös nokipilvissä lentelyn vaikutusta koneen ulkonäköön. Faktahan on, että etenkin pientaloalueella matalla kaartelu altistaa maalipinnan väärinsytytettyjen takkojen, uunien ja saunojen lisääntyvälle mustalle nokipölylle. Maalia ja muita liemiä kului kyllä mukavan vähän tässä 1/144 mittakaavassa. Valmista tuli siis ryhmärakentelun (johon kyllä unohdin ilmoittautua) aikaraamissa.

Kommentit

Hillurei ja hilipatihoi.
Kiva virike varmaan joulusiivousten korvikkeeksi ja myös kuuseen ainutlaatuinen koriste.
Nyt ei haittaa, vaikka paneeliurat onkin järeät olihan pukkikin järeä. Olet kuiten saanut aikaa kulutettua ihan kivasti, eli hytiloiden tätä ei ole huitaistu.

Kiva oivallus sinulta ja toivottavasti tällaisia tulee lisääkin.

Mittakaavan 1:144 tiedän ainakin Brewsterin kohdalla, mutta tuon Bittikolikko on arvoitus. Onko se yksi yksikkö bittirahaa? Voi olla, että kysymykseni on aivan peestä, mutta kun ei noista ole haisuakaan. No nyt meni mallailun ohi jo.
IT:n tavaramerkkinä tuntuu olevan nämä persoonalliset mallit, aiheet ja hauskat tarinat…eikä tämäkään tee poikkeusta! Arvoitukseksi jää, miten tämä härpäke Pukin poroille pärjää, mutta onhan niitä pukkeja kait useita?, niin onhan se hyvä olla yksi lentäväkin. Mukava piristys ja hieno malli!
IT Lahtinen 28.12.2020 20:59 Vastaa lainauksella
Kiitän kommenteista ja arvioista.
Oikein hyvin saa aikaa kulumaan näinkin pienen mallin kanssa, kun vaihtoehtona on orjuuttava siivoussessioiden sarja. Diplomaattisesti muuten todettu tuo "persoonalliset mallit" … arvostan ;-)
Timo Rissanen kirjoitti:
Hillurei ja hilipatihoi.
…Bittikolikko on arvoitus. Onko se yksi yksikkö bittirahaa?
Oli vaan suurin mitoiltaan tuo bittikolikko, jonka laatikosta löysin (arvo euroissa on nolla (0)). Toivoin, että se psykoloogisesti harhauttaisi luulemaan mallia tosi pieneksi. Onhan se Brewsteri kuitenkin ainakin 5 cm pitkä kapistus tuossa mittakaavassa. Pahoittelen lievää harhautusyritystä.
Niinkuin toisessa ketjussa jo totesin, mainio idea ja hieno toteutus! Jouluvalosarja antennilangan paikalla vetää suun virneeseen. Todellinen punakone on kyseessä, ja mielestäni "valkoinen 24" on juuri oikea tunnus tälle. Paneelirajoja kritisoisin ylikorostetuiksi jos niitä ei olisi hyvin perusteltu nokisilla olosuhteilla, ja toisaalta en ole ainuttakaan referenssikuvaa juuri tästä koneyksilöstä nähnyt. Siipiin voisi tietysti lisätä karkkikeppitykit, mutta niitten punavalkoisen viistoraidoituksen maalaaminen voisi tähän skaalaan vaatia jo toisenkin siivouspäivän.
IT Lahtinen 29.12.2020 10:00 Vastaa lainauksella
Kiitos polkagrisen karkkivinkistä. Tämä on juuri tämän some-systeemin etu; mallimestarit auttavat realismin lisäämisessä! Ei muistunut omaan mieleen moinen detalji tällä aikataululla. Taidankin lisätä ko karkin kuitenkin pitot-putkeksi hetimiten, kun tilanne kotona nyt rauhoittuu. Hyvää harjoitusta tuo putken aukiporaaminenkin - stash-paketissa kun odottelee jo 1/700 Luftwaffe-konekokoelma, josta haaveilen väkertäväni muutaman lento-osasto Kühlschrankin (Gefehrbandzyckel Kühlschrank) koneyksilön. Pieniä raitamaalaushommia saatan ensin harjoitella "paintings on rice" -taidekursseilla, joita näyttää googlella löytyvän etäopintoinakin.
Ohoh. Siis odottelet 1/700 skaalan Luftwaffen kokoelmaa. No siihen nähden tämä on kyllä jo hyvä harjoitus, mutta silti tuo 1/700 on jo sellainen skaala, että ilman vanhan kellonkorjaajan/kultasepän tvs taitoja en alkaisi edes ajattelemaan.
Hermot ei varmaan menisi, mutta jos niissä on vielä paljon osia, niin tuplasatsi vähintään pitäisi tilata osien häviämisen takia.

Onko sulla linkkiä siihen kokoelmaan? Tai minkä valmistajan ja onko ne kokonaisia koneita vai osissa siirtokuvineen yms. Mielenkiinto alkoi nyt herätä kuitenkin.
Löysinkin 1:700 kokoelmia, mutta täytyy sanoa suoraan, että en ole ennen tutustunut niihin kuin jonkun lentotukialuksen kannella.
Muutamissa näyttää olevan osiakin ja siirtokuvat tulee kaikkiin kuten maalatahan ne pitää. Onnea yritykselle ja toivottavasti ne täällä nähdään..
IT Lahtinen 29.12.2020 20:55 Vastaa lainauksella
Katso kuva: Pit Roadin 1/700 Luftwafhe Aircraft (2) img.aijaa.com/b/00090/14924189.jpg
Viime vuonna poimin moisen 1/700 paketin mallimyyjäisistä. Lopputulos (mahdollisesti aikanaan) ei välttämättä tule olemaan mukavaa katseltavaa… siirtokuvat ovat kyllä skarppeja, mutta suht haastavia.
Heh…"persoonalliset mallit" sarjalle on siis tulossa jatkoa, hyvä hyvä :-).

Tuo Condor on jo melkeinpä Buffalo 1:144:n kokoinen, siipien kärkiväli peräti 47mm tuossa 1:700 skaalassa…Mersun kärkiväli puolestaan 14mm! Ajattelitko maalata täpläcamon ;-).
IT Lahtinen 30.12.2020 08:04 Vastaa lainauksella
Kiitos kannatuksesta! Focke Wulfin spinnerin valkea spiraali kyllä kiehtoo. Mutta ryhmä Kühlschrankia voi joutua hetken odottelemaan. Työnalla tuotantoputkessa kun on jo useampi pysäyttämätön hanke: kuvauspöydällä lymyää jo some-raivon hävittäjä, keskeneräisiä on pari Suomen vaihtoehtohistoriasta tunnettua konetta, Tampere-Pirkkala 2030 lentokenttädiodrama (isotöinen), Hanssin Jukka 2.0, muutama ilmailuhistoriallisesti unohdettu merkkipaalu, Ameriikan kovin lentäjä-ässä, Hornetin seuraajan seuraajan seuraaja (xD-hanke) + vielä muutama hölmömpi idea … hommaa piisaa.
Tuosta riisien maalauksesta löytyy googlaamalla videoitakin ja eipä ne nyt niin vaikeilta näytä, mutta vaatii harjoittelua. Olen myös nähnyt naisten kynsissä pienenpieniä maalauksia työni puolesta asiakkailla, mutta en oikein ole rohjennut kysellä niiden tarkempaa alkuperää. Ja niitä on ollut myös aidoissa kynsissä, eikä missään tekoraatelu sellaisissa..
Myös noissa riisinmaalausvideoissa kiehtoo maalausvälineet. Ohuen ohuet kynät. En saanut selville mikä on kynän "sisälmys", eli mihin se tarttuu ja mihin ei. Eli voisiko nillä helpommin tehdä esim. lentokoneen mittaristoon, maalirajoihin, kuomuihin tai muualle tarkkoja rajoja. Laitan offtopicillä syyn miksi nuo kiinnostaisi.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Ajatellaan vaikka, että teen tällä hetkellä 1:48 Airacobraa Neukkujen talvicamoon, niin kuomun teippaus ja maalaus meni näin:

Siinä sarjassa oli valmiit maskiteipit sisä- ja ulkopuolelle, mutta ne oli leikattu ulkopuolen mitoilla ja kun on kaareva/kupera osa, niin eihän ne käy sisäpuolelle.
Virittelin parissa tunnissa ulkopuolen maskit, koska ei sitä kaareviin pintoihin tällainen nakkisormi ja suurentavien laitteiden käyttäjä saa helposti tai tarkasti. Ei muuta kuin maalaus ja kuivaminen ja pienten maalivuotojen korjaaminen heti maskien irroituksien jälkeen, että lähtisi vielä jotakuinkin naarmuttamatta kuomua.

Sisäpuolen maskeissa aloin menettää toivoni tunnin jälkeen, kunnes vasta tajusin, että eihän ne käy ollenkaan.( Vaihtelin teipistä toiseen ja ihmettelin ohjeita. Teippejä tuli yhteensä kahdeksan tai yhdeksän/puoli ).

Sitten Tamiyan kapealla maskiteipillä sisäpuolelle yksi samansuuntaisen kuomun metallikehikon teippaus ja maalaus erivärillä kuin ulkopuoli. Se kun oli kuivanut jollain lailla, niin toinen teipaus, kolmas,neljäs…jne.
Parikymmentä teippiä ja maalaus+kuivaminen aina välillä. Entinen teippi ensin pois ja vuotokohdilta maalin korjaus.
Korjauksilta koetin välttyä, mutta kyllä niitä jäi varsinkin sisäpuolelle, koska kuomun yläosaan piti liimata jonkinmoinen tähtäin ja peili etsiosista, jotka ei olleet järin suuria. Ja kuomun kohoumia ei sisäpuolella ole. Etsien liimakin jätti pienen samentuman kuomuun.
Kuomu ei ole vieläkään valmis, koska ulkopuolen talviväri puuttuu, eli uusi teippaus on vielä edessä. Sarjassa on onneksi toinenkin kuomu, mutta ei huvittaisi aloittaa sitä kun niin paljon on aikaa mennyt jo muuhunkin ja tulee menemään. Toisaalta kuomuun kaikki kiinnittää huomionsa, olipa sitten tavan taaplaaja tai mallien rakentaja.
Nämä jos voisi tehdä tuollaisella riisinmaalauskynällä, niin tuntuisi jopa aikaa säästävälle ja mielekkäämmälle.
IT Lahtinen 30.12.2020 16:58 Vastaa lainauksella
Juu, ei näytä vaikealta katsella sellaista, joka osaa. On tuo riisi kyllä aika pieni kohde. Itse olen vähän sitämieltä, että jos kynälla alkaa piirtelemään, niin se on vähän kuin huijaisi maalailuhommissa. Kuomumaalauksessa (ja kiinnityksessä) saisi kyllä olla kaikki sallittua - itsekin fixailen akryylikarmimaalailujen jälkeen lopputulosta surutta hammastikulla. Tosin nyt olen alkanut ihastumaan UAV-koneisiin, niissä kun ei ohjaamoa paljon tarvita.

Tuosta neitojen kynsien ”maalailusta” senverran tietoa, että saattavat ko. rinsessat juksata meitä miehiä käyttämällä valmiita siirtokuvia! Itse rohkenin aikanaan tilata kynsiin tarkoitetut liotettavat AngryBirds(tm) siirtokuvat veikeään F-18 munakoneeseen (eggplane). Moista rassailin kovimpaan angrybids-kohun aikaan.
Näitä kynsidekaaleja löytyy enkeleistä perkeleisiin, maisemista tähtitaivaisiin ja yksisarvisiin - mitä ihmeellisimpiä taiteiluja - vaikka koneen kylkeen maskottia tms. Tässä esim. DaVincin, Vermeerin ja muiden mestareiden teoksia: www.aliexpress.com/item/32821525297.html
Näytti olevan n 45000 nimikettä valikoimassa (nail decals, nail transfer). Saattaapi kyllä löytyä paikallisesta beauty-kaupastakin, mutta kehtaako käydä kysymässä?
IT Lahtinen kirjoitti:
Juu, ei näytä vaikealta katsella sellaista, joka osaa. On tuo riisi kyllä aika pieni kohde. Itse olen vähän sitämieltä, että jos kynälla alkaa piirtelemään, niin se on vähän kuin huijaisi maalailuhommissa. Kuomumaalauksessa (ja kiinnityksessä) saisi kyllä olla kaikki sallittua - itsekin fixailen akryylikarmimaalailujen jälkeen lopputulosta surutta hammastikulla. Tosin nyt olen alkanut ihastumaan UAV-koneisiin, niissä kun ei ohjaamoa paljon tarvita.

Tuosta neitojen kynsien ”maalailusta” senverran tietoa, että saattavat ko. rinsessat juksata meitä miehiä käyttämällä valmiita siirtokuvia! Itse rohkenin aikanaan tilata kynsiin tarkoitetut liotettavat AngryBirds(tm) siirtokuvat veikeään F-18 munakoneeseen (eggplane). Moista rassailin kovimpaan angrybids-kohun aikaan.
Näitä kynsidekaaleja löytyy enkeleistä perkeleisiin, maisemista tähtitaivaisiin ja yksisarvisiin - mitä ihmeellisimpiä taiteiluja - vaikka koneen kylkeen maskottia tms. Tässä esim. DaVincin, Vermeerin ja muiden mestareiden teoksia: www.aliexpress.com/item/32821525297.html
Näytti olevan n 45000 nimikettä valikoimassa (nail decals, nail transfer). Saattaapi kyllä löytyä paikallisesta beauty-kaupastakin, mutta kehtaako käydä kysymässä?
En tiä tuosta maalauksen huijaamisesta, koska monet tekee malleja ja niihin osia jo 3D tulostimella…
Mainio joulunajan oivallus ja samalla persoonallinen kuusenkoriste- Pitää varmaan kokeillla itsekin muutamalla mallilla. Pitää vain ripustaa sen verran korkealle, ettei kisuli pääse käpälöimaan koristeita. Luulisi, että tonttujoukko olisi puunannut mennopelin sen verran hyvin. että paneelirajatkaan eivät erottuisi noin voimakkaasti. Yleisestiottaen mainio toteutus.

E-P