Pienoismallit.net

Schnellboot S-100: S-204 "Lang"

Tämä oli ensimmäinen tutustumiseni laivamalleihin sitten lapsuusvuosien. Alun perin ajatuksena oli tehdä malli ilman sen erikoisempia kommervenkkeja, jonkinlaisella vaihtelu virkistää –periaatteella lekojen ja tankkien välissä. Mitä pidemmälle projekti kuitenkin eteni, sitä enemmän siitä innostuin ja lisäilin koko ajan enemmän ja enemmän detaljeja ja korvaavia osia. –Vähän harmittaa, etten lähtenyt tälle tielle alusta pitäen. Olisi saanut vielä paljon autenttisemman paatin. Mallini esittää s-204 ”Lang” venettä. Alus valmistui Lürssenin telakalta 1943(?) ja selvisi sodasta antautuen Briteille toukokuussa 1945.

Itse rakennussarja on tyypillistä Revelliä niin kaikessa hyvässä kuin pahassakin. Detaljit ovat hienoja ja teräviä. Valun taso on korkea ja osat sopivat paikalleen ilman suurempaa taistelua. Toisaalta sitten kaikesta paistaa läpi kummallinen puolihuolimattomuus. Osa detaljoinnista on puutteellista, jopa virheellistä ja ohjeet ovat muutamissa kohdin raivostuttavan epämääräiset. Näin varsinkin vaihtoehtoisten osien kohdalla. Siirtokuvat ovat laadultaan todella hyvät, mutta osa merkinnöistä oli virheellisiä, tai puuttui kokonaan. Ihmeellistä, varsinkin kun arkkia on ilmeisesti jo korjattu sitten ”ensimmäisen painoksen”!

En käyttänyt mallissa aftermarket-osia, vaan tein kaikki korvaavat osat ja lisädetaljoinnit itse ”skrätsistä”. Lähdemateriaali oli rajallista, joten joissakin kohdin tein ”valistuneita arvauksia”. Esimerkiksi rungon vesirajan alapuolista osaa ei valokuvissa näkynyt. Ospreyn German E-boats 1939-45 kirjan mukaan runko oli musta, kun taas Squadronin Schnellboot in action – kirjasen mukaan se olisi ollut punainen mustalla raidalla. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon puhtaasti tyylikkyyden perusteella ;)

Korvasin ylipaksuja kahvoja, kaiteita ja tikkaita osilla, jotka taivuttelin metallilangoista. Tykkien ylipaksut suojakilvet korvasin ohuesta metallilevystä (lead foil???) tekemilläni osilla. Samoin kuin kapyysin savupiipun.
Etukannen tykissä oli jotain todella outoa. Jos sen olisi rakentanut sarjan esittämällä tavalla, ei sillä olisi kyllä kukaan mahtunut ampumaan. En tiennyt missä vika täsmälleen oli, joten kompromissina muutin vähän kaikkea :) Lopputulos ainakin näyttää samalta kuin valokuvissa.
Ilmaventtiilit olivat umpinaiset, tein niihin ritilät t-26:n moottorikannesta.
Torpedoihin tein uudet potkurit, sekä kiinnitysremmit.
Laivan pitkillä sivuilla olevia kaiteet ovat liian paksuja, mutta en jaksanut ruveta korvaamaan siitä kokonaan, vaan tyydyin peittämään ne suojapressuilla, jotka tein alumiinifoliosta.
Laivan ahterissa oleva merkintä puuttui siirtokuva-arkilta kokonaan. Kaivoin miljoonalaatikosta T ja A kirjaimet, jotka liimasin päällekkäin (kirjasin on hieman liian paksu, mutta tyhjää parempi). Tähdenlennon maalasin pensselillä.
Takakannella olevat merimiinat ankkurikärreineen tein skrätsinä muovilevystä, valurangasta, metallilevystä, metallilangasta ja lyijykuulista.
Jotain muutakin muutoksia varmaan oli, mitä ei nyt jaksa muistaa…

Figuurit ovat Revellin ukkeleita. Ihan hienoja ja asiallisesti varustettuja veijareita, mutta minkä h-vetin takia niitä ei voi valaa kunnollisesta muovista? Muutamalle oudoimman näköiselle merikarhulle suoritin päänsiirron Italerin ja Preiserin ukkeleiden toimiessa luovuttajina.

Kaiken kaikkiaan oli ihan mukava projekti. Tässähän meinasi ihan oikeasti innostua laivojen rakentamisesta, jokohan sitä pitäisi suunnata kauppaan hankkimaan 1:72 U-boottia, tai Flower – korvettia?

Kommentit

Janne V 15.10.2007 22:13 Vastaa lainauksella
Upean näköinen laite, hienoa työtä !!
Ovatko nuo figut revellin?
Upeasti detaljoitu torpedovene, taitavasti olet nikkaroinut.
Mikko J 15.10.2007 22:23 Vastaa lainauksella
Janne V kirjoitti:
Upean näköinen laite, hienoa työtä !!
Ovatko nuo figut revellin?
Mä kirjoitti:
Figuurit ovat Revellin ukkeleita. Ihan hienoja ja asiallisesti varustettuja veijareita, mutta minkä h-vetin takia niitä ei voi valaa kunnollisesta muovista? Muutamalle oudoimman näköiselle merikarhulle suoritin päänsiirron Italerin ja Preiserin ukkeleiden toimiessa luovuttajina.
joo, ovat siis Revellin Deutsche marinefiguren WW2 sarjasta. Netistä ja kirjoista mitä kattelin vormujen kuvia, niin näyttävät olevan kohtuullisen erinomainen esitys schnellboot/u-boot miehistä. Muovi vaan on sitä surullisenkuuluisaa ämpärimuovia :(
-Johannes- 16.11.2007 15:52 Vastaa lainauksella
Hieno on, minkä pituinen tuo on?

E:onks noi figuurit 1/72?
Mikko J 16.11.2007 16:14 Vastaa lainauksella
Pituutta on suurinpiirtein puoli metriä.
kyllä, 1/72.
Oletko tehnyt kannen puuritilät oikeasta puusta? Jos olet niin siitä pisteet,jos et niin pojot taitavasta mukailumaalauksesta.
Hieno schnellboot,detaljointi kannattaa aina ja erottaa pienoismallin hyvästä pienoismallista.
Mikko J 4.1.2008 15:18 Vastaa lainauksella
Kiitosta. Kyllä ne ihan muovia on. Maalattu öljyväreillä.
komea schnellboot! tässä silmä lepää… itsellä juuri työn alla sama sarja,runko alkaa olla nipussa ja viime hionnat yms menossa ennenkuin maalaustalkoot alkavat.
kritiikkisi sarjan suhteen osuu todella kohdalleen,varsinkin ohjeet ovat syvältä kaikinpuolin. ei luulisi että firma joka kykenee tekemään noin hyviä sarjoja viitsii ylipäätään julkaista noin luokattomat ohjeet…
upeat miinat olet rakentanut! itse juuri pähkäilen että alanko etsiskellä cmk:n resiinistä miinasarjaa vai uskaltaudunko vääntämään miinat "ihan ite"…
teitkö muuten tuon komentosillan "lasituksen" siitä sarjan mukana tulleesta "aihiosta"? jos kyllä niin hattua nostan!
Mikko J 29.4.2009 16:21 Vastaa lainauksella
Kiitos. En muista teinkö lasituksen nimenomaan sarjan mukana tulleesta aihiosta, mutta vastaavasta ohuesta muovikalvosta jokatapauksessa. - Mielestäni tuo on itse asiassa aika hyvä ratkaisu tuollaisen suoran "ikkunalasin" tekemiseen - on ohut ja kirkas. Kannattaa tosin tehdä piirtoheitinkalvosta pari varakappaletta, ennen kuin alkaa leikkelemään, tai taittelemaan laseja paikoilleen, niin voi yrittää uudestaan jos menee piloille.

Sarjaa tehdessä kannattaa tarkistaa jostain referensseistä nuo siirtokuvat. Muistaakseni useammankin yksilön siirtokuvissa oli mokia, erityisesti tuossa "Langissa".

Miinojen teko skrätsistä ei ollut kauhean vaikeaa, aikaa ja tupakkia siinä tietysti kuluu ;) Pitänee katsoa toiselta koneelta onko mulla kirjanmerkit vielä tallessa, josta saa referenssiä noihin miinoihin. Mulla pitäisi olla myös jossain museovalokuvia siitä torpedotähtäysvehkeestä, jos tekee mielesi detaljoida sitä…
hyvähyvä! kaikki tiedot,vinkit&linkit erittäin tervetulleita! itselläni ei ole juurikaan referenssikirjallisuutta,ainoastaan se ospreyn kirja mikä on oikeastaan sellainen "pintaraapaisu"…
tuonkaltaisia ratkaisuja sen lasituksen suhteen olen myös funtsinut,ja sikäli se homma ei ole paha että sen pystyy tekemään vaikka ihan viimeiseksi ja siinä on myös aika hyvin "tilaa" nikkaroida.
ne miinat on kyllä melkolailla "must" tuossa mallissa,tekee hienon säväyksen malliin ja siksikin että niitä kyydissä oli usein!
makke 4.1.2011 18:53 Vastaa lainauksella
mistä olet hankkinut tuon mallin